Tænk at det skulle tage over halvandet år med Vegetarisk Hverdag, før jeg udgav en opskrift på en lasagne?! Det er ekstra mærkeligt, fordi jeg virkelig elsker lasagne, men jeg laver også alt fra bunden, og så kan det jo blive et lettere tidskrævende projekt.
Denne lasagne er en blomkålslasagne, fordi jeg havde mega lyst til noget med blomkål og ost den dag, jeg lavede den, men se opskriften som basis for lige, hvad du har lyst til! Du kan stege svampe eller aubergine i stedet for blomkål, du kan lave den famøse beluga bolognese i stedet for tomatsovsen, eller du kan bruge spinat eller kål. Mulighederne er uendelige. ❤️
Blomkålslasagne
60+ min / Et ildfast fad på ca. 20×30 cm
Ingredienser
Klassisk tomatsovs
- 2-3 løg
- 3 spsk olivenolie
- 4 fed hvidløg
- 2-3 spsk tomatpuré
- 3 dl hvidvin
- 4 dåser tomat
- 2 spsk flydende konc. grøntsagsfond (til 1 liter)
- 1 spsk frisk oregano og/eller timian
- 2-3 tsk sukker
- 1-2 spsk æblecidereddike
- Salt & peber
Blomkål
- 1 stort blomkålshoved
- 2 spsk olie
- 2 spsk smør
- 0,5-1 tsk chili flakes, stærke
- Salt & peber
Bechamel
- 50 g smør
- 50 g mel
- 750 ml sødmælk
- 2-3 dl revet parmesan eller anden smagfuld ost (gør det teknisk set til en Mornay sovs)
- Revet muskatnød (valgfrit)
- Salt & peber
Desuden
- En pakke lasagneplader
- Persille (valgfrit)
- En god salat til
Sådan gør du
Klassisk tomatsovs
Hak løgene fint, og steg ved lav til middel varme i en stor gryde i masser af olivenolie med et godt drys salt. De må ikke tage farve, men skal stege langsomt i 10 minutters tid, til de er faldet helt sammen og er gyldne.
Knus hvidløgsfeddene med den flade ende af en kniv, og fjern så skallen.
Finhak hvidløget, og tilsæt til løgene. Steg forsigtigt et par minutter.
Tilsæt nu tomatpuré, og steg godt igennem. Tilsæt evt. mere olie her, hvis det behøves. Skru så op for varmen, og tilsæt hvidvinen. Lad koge godt igennem.
Tilsæt tomat, koncentreret grøntsagsfond, krydderurter og 1 tsk sukker.
Lad simre mindst 30 minutter (gerne en time), og smag så til med eddike, sukker, salt og godt med peber.
Blomkål
Mens tomatsovsen simrer, skæres blomkålen ud i tynde skiver og så i mindre stykker. Steg ved middel til høj varme i godt med olie og smør. Giv et godt drys salt og rør rundt jævnligt. Tilsæt chiliflakes.
Blomkålen skal have godt med farve, men skal ikke brænde på, så skru ned for varmen efter behov.
Steg i laaang tid til blomkålen er krympet ind til ca. 50-70% og er godt gyldenbrunt. Smag til med salt og peber.
Bechamel
Lav bechamelsovsen ved at smelte smør i en mellemstor gryde.
Tilsæt mel og pisk godt sammen. Steg ved lav varme i fem minutters tid til melet er godt varmet igennem.
Tilsæt nu mælk lidt efter lidt, mens du pisker alt hvad du kan, så der ikke er nogle klumper. Det kan nogle gange hjælpe at fjerne gryden fra blusset i starten.
Når al mælken er tilsat koges sovsen op. Efter et par minutter tilsættes ost, og der smages til med friskrevet muskatnød, salt og masser af friskkværnet peber.
Afbagning og servering
Saml lasagnen med tomatsovs i bunden af formen, et lag af plader, et lag tomatsovs, blomkål, bechamel, plader, tomat osv. (har du tomatsovs tilovers, gemmer du bare til en anden dag eller fryser ned!).
Afslut med bechamel på toppen, og sæt i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter eller til lasagnen har fået fin farve på toppen. Du kan evt drysse en god håndfuld fintrevet parmesan på toppen de sidste 10-15 minutter.
Servér lasagnen med lidt finthakket persille på toppen og en god, valgfri salat til.
Hej Camilla☺️
Jeg er relativ ny læser på din blog og må bare sige, at jeg er rigtig glad for, at en kollega tippede mig om dit univers!
Jeg har allerede lavet din salat med bl.a. ærtedip, rucola og feta to gange og den er et kæmpe hit hos både min mand og mig – førstnævnte som ellers altid har syntes, at ærtedip er for sødt, men din opskrift rammer lige i skabet😉
Jeg lavede lasagnen her efter din opskrift i går og det er vist første gang nogensinde, at jeg har lavet alt helt fra bunden! Den smagte da også virkelig dejligt, men jeg har et lille spørgsmål, som jeg håber, at du kan hjælpe mig med; min lasagne blev nemlig rigtig flydende, på trods af at jeg havde ladet tomatsaucen simre i en time og den sidste halv time uden låg. Jeg ved ikke, om det kan have noget at gøre med de forme, som jeg har brugt, det er to halve rugbrødsform, så lasagnen bliver rimelig høj og overfladearealet ikke så stort som i et traditionelt lasagnefad – det plejer dog ikke at være et problem🤔 jeg kom også til at bruge færre lasagneplader, fordi jeg var bange for at løbe tør undervejs – jeg ved ikke, om det også kan have betydning – hvad tænker du?
Men i hvert fald, mange tak for en dejlig inspirerende madblog! Jeg glæder mig til at prøve mange flere af dine opskrifter☺️
Mange hilsner og god sommer,
Freja🌞
Hej Freja. Velkommen til! 🙂 Jeg tænker umiddelbart, at anledningen til at din lasagne blev for flydende er manglen på lasagneplader. Derudover så bruger jeg ikke hele tomatsovs-portionen til lasagnen, der vil altid være noget tilovers. Så du skal bare tilsætte tomatsovs, som det virker passende og altså ikke nødvendigvis hele portionen. Kh Camilla
Hej Camilla☺️
Mange tak og tak for hurtigt svar.
Jeg brugte faktisk ikke al tomatsovsen, men har gemt i fryseren, som du foreslog i opskriften😁 Men jeg prøver helt klart med flere lasagneplader næste gang!
Mange hilsner
Freja
Fantastisk
Også med røde linser i tomatsaucen ❤️
Hej
Jeg er lidt i tvivl ang. grøntsagsfond.
[ 2 spsk flydende konc. grøntsagsfond (til 1 liter)]
Skal de 2 spsk blandes med 1 liter vand, og i sovsen, eller skal de bare i sovsen?
Mvh Henriette
Hej Henriette, De skal bare i sovsen koncentreret! Ikke spædes ud med vand. Jeg bruger meget ofte konc. fond til at salte med, giver en dybere smag i retterne. Kh Camilla
Jeg orker ikke at lave tomatsovsen. Kan den ikke laves i en hurtig version med den bedste tomatpure fra Rema 1000?
Du kan bruge en færdig tomatsovs evt? De har en udmærket en i Rema.
Har lavet lasagnen og den er super lækker. Mon den kan fryses?
Sagtens! 🙂
Hejsa,
Denne lasagne lyder virkelig lækker og skal helt sikkert på bordet i denne uge. Jeg er dog i tvivl når du skriver, at der skal to spsk flydende grøntsagsfond i og der så i parentes står (til 1 liter). Det er nok mig som er træt, men skal der to spsk i, eller skal der 1 liter i? 🙂
KH Mia
Hej Mia,
Jeg bruger koncentreret fond til at salte med. Det er altså den mængde koncentrerede fond man ville bruge til at spæde en liter vand ud til fond. Giver det mening? Så altså kun koncentreret fond, ikke vand. 🙂
Hej, elsker den her lasagne! vil du vurdere man kan lave tomatsovsen og blomkålet dagen før og bare “samle” lasagnen på dagen, hvis man vil være lidt på forkant?
Vh. Molly
Ja, det kan du sagtens! 🙂
En virkelig lækker lasagne. Super smagfuld! Vi hoppede på en købt mornaysauce, for at spare lidt tid, og udskiftede i øvrigt vinen med hvidvinseddike og vand (i mangel af vin). Det blev rigtig godt på trods. Tak for mange dejlige opskrifter. Vi forsøger at spise vegetarisk flere dage om ugen, og dine bøger/blog er min go-to. 🙂
Hvor er det dejligt at høre! Og jeg er jo kæmpe fan af, at man lige justerer efter overskud, og hvad man har hjemme. 🙂 Kh Camilla
Dejlig lasagne!
Jeg brugte fuldkornsplader for at opnå lidt mere bid i den, og så tilføjede jeg cirka 150 g røde linser i tomatsaucen, da jeg ikke havde blomkål nok. Og det fungerede rigtig fint 🙂
Skønt at du kunne lide den! Lyder da som en god idé at tilsætte lidt røde linser. 🙂
Super lækre opskrifter tak men jeg savner oplysning om kalorier.
Jeg tæller aldrig kalorier, så der er det desværre den forkerte blog, du er kommet til. 🙂
Den ser SÅ lækker ud!
Hvordan skal det her forstås: “2 spsk flydende konc. grøntsagsfond (til 1 liter)” ..skal man tilsætte 1 liter eller hvordan?
Det skal forstås som 2 spsk konc. grøntsagsfond som IKKE er fortyndet med vand. Har skrevet det med “1 liter”, så man kan bruge en anden slags bouillon/fond og så bruge hvad man ville have brugt til en liter fortyndet fond. Det kan jo være lidt forskelligt fra fond til fond. Jeg bruger altid den økologiske flydende grøntsagsfond fra Oscar (fås i Føtex), den synes jeg er overlegen. Håber det giver mening?