Glædelig 2. søndag i advent! Jeg bifalder, at det er julebagværkstid og her kommer derfor en opskrift på saftig julet krydderkage. Krydderkage hedder Mjuk Pepparkaka i Sverige (hvor min mand kommer fra) og er en rigtig svensk juleklassiker, som jeg er blevet forfalden til.
Konsistensen og krydringen i opskriften her er præcis, som jeg gerne vil have den. Perfekt til en adventsfika med glögg!
Ingredienser
45-60 min
- 250 g smør (stuetemperatur)
- 100 g farinsukker
- 150 g rørsukker
- 3 store æg (stuetemperatur)
- 300 g mel
- 0,5 vaniljestang (eller tilsvarende vaniljepulver)
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødte nelliker
- 1 tsk stødt kardemomme
- ½-1 tsk salt
- 2 tsk bagepulver
- 2 dl mælk eller yoghurt
Sådan gør du
Pisk smør (vigtigt, at det er stuetempereret) og sukker godt sammen til det bliver let og luftigt. Tilføj æggene et ad gangen, mens du pisker. Æggene skal også være stuetempererede så de emulgerer med smørblandingen.
Bland alle de tørre ingredienser og sigt det ned i blandingen. Vend de tørre ingredienser sammen med smørblandingen og tilsæt mælken lidt efter lidt.
Jeg synes kagen bliver ekstra festlig i en randform, men en almindelig springform eller brødform kan også bruges. Smør formen med smør og fordel dejen i formen.
Bag ved 175 grader i 30-35 minutter. Stik i kagen for at se om den er færdig. Så snart dejen ikke hænger fast er kagen klar og kan tages ud. Lad den køle af.
Drys lidt flormelis over kagen og server. Eventuelt med glögg til.