Sidste bud i julesmørrebrødstrilogien er et twist på den klassiske kartoffelmad! Det kræver en lidt større indsats end de to andre vegetariske smørrebrød, men hvad gør man ikke for goudacreme?
Hvis du ikke er til kapers kan du bytte det ud med noget andet syltet. Synes næsten den syrligheden og det salte de bidrager med her, er synd at udelade helt.
Du får måske goudacreme til omkring en otte smørrebrød i opskriften her, men det er svært at lave en mindre mængde. Heldigvis kan den også spises som tilbehør til diverse måltider og jeg lover dig, at du ikke bliver ikke ked af at have ekstra til rådighed! Jeg fyldte min på en plastflaske (se billede) og sådan nogle kan jeg anbefale alle at anskaffe sig. De er ret geniale til olie, dressinger osv. Fås i køkkenbutikker som Kunst og Køkkentøj eller H.W.Larsen.
Ingredienser
ca. 20 min / 2 portioner
- 100 g lagret gouda (eller fx gruyere, cheddar)
- 1 æg
- 0,5-1 spsk eddike (jeg brugte æblecidereddike)
- Skal fra 0,5-1 citron (valgfrit)
- 1 dl fløde
- ca. 1 dl neutral olie
- Salt og peber
- 1 løg
- Hvedemel + salt
- 4 små kogte kartofler
- 1-2 spsk kapers
- Purløg, dild og/eller persille efter smag
- 2 stykker rugbrød
Sådan gør du
Lav goudacremen dagen inden, da den skal køle ned:
Riv osten groft og bland med æg, eddike og citronskal i en blender. Kog fløden op. Start blenderen i lav til middel hastighed og hæld så den kogende fløde over de andre ingredienser. Skru op for blenderens hastighed til massen er helt ensartet.
Tilsæt nu olie i en tynd stråle til massen har konsistens som en jævnet sovs. Den bliver fastere, når den køler ned. Smag til med salt og peber.
Inden servering:
Skær løget i tynde ringe, vend løgringene i mel med lidt salt og fritér dem i rigeligt olie til de er gyldne. Læg på køkkenrulle for at dryppe af.
Steg kapers ved middelvarme i rigeligt smør i et par minutter. Det gør smagen lidt mere mild og rund.
Kom et generøst lag goudacreme på rugbrødet, skær kartoflerne i skiver og anret med løgringe, smørstegte kapers og krydderurter.
Sikke en lækker goudacreme og kartoffelmad!
Jeg synes, at det var både nemt og hurtigt at lave goudacremen.
Mums!