Tyrkiske æg (Çılbır – udtales chil-bir) er i den klassiske version pocherede æg, som serveres på fed, tyk yoghurt med hvidløg og toppes med smeltet smør og Aleppo pebre eller chili flakes. Her har jeg givet den et lille twist ved at servere med stegte majs og en stor del af chilien i smørret (som selvfølgelig er brunet – kender i mig?) med sort peber. Det giver en varm styrke, som jeg holder meget af.
I det meste af mit liv har jeg foretrukket en sød morgenmad, men for 5 års tid siden ændrede det sig. Det var da jeg mødte mine australske venner Ian og Rach, og de åbnede en helt ny verden af savoury brunches. Har aldrig kigget mig tilbage.
Sjovt nok er tyrkiske æg noget jeg ikke har lavet så meget, men nu er jeg solgt. Det er sindssygt nemt at lave, og det smager virkelig virkelig godt. Jeg lavede det til brunch, da vi havde netop Ian og Rach forbi for nogle uger siden. Og så serverede vi en æblegalette til dessert (den opskrift kommer også, så snart jeg får tid til at renskrive den). Den perfekte morgenmad med både salt og sødt.
Kunne lige så godt spise det her til frokost som til brunch.
Tyrkiske æg
30 min / 4 portioner
Ingredienser
Saltet yoghurt
- 2 fed hvidløg
- 600 g græsk yoghurt
- ca. 1 tsk salt
Brunet chili-peber-smør
- 80 g smør
- 2 tsk hele peberkorn
- 1-2 tsk gochugaru (koreanske milde chili flakes) – eller valgfrie chili flakes efter smag
Majs
- 2 majskolber eller 2-300 g frosne majs
- Neutral olie
- Salt & peber
Desuden
- 8 æg (2 æg pr. person)
- Noget lækkert fladbrød (opskriften i Vegetarisk i aften? er perfektion, men færdigkøbte er også helt fint!) eller surdejsbrød
- Purløg
- Nigellafrø
Sådan gør du
Saltet yoghurt
Finriv hvidløgsfeddene, bland med yoghurten og smag til med salt. Lad stå ved stuetemperatur, den skal ikke være kold ved servering.
Brunet chili-peber-smør
Smelt smørret i en lille gryde. Knus peberkornene groft i en morter og tilsæt sammen med chili flakes. Pisk i smørret, til det bruser godt op med helt helt små bobler, og det dufter karamelliseret. Sluk for varmen og sæt til side. Varm evt. op igen lige inden servering.
Majs
Skær majsene fra kolberne. Frosne majs kan du tilsætte til panden direkte fra posen. Steg på en brandvarm pande i neutral olie med salt og peber, til majsene har godt med farve.
Desuden
Steg to spejlæg pr. person. Traditionelt set pocherer man æggene til denne her ret, men det har jeg ærligt ikke nerver til, og jeg værdsætter den tekstur, som det at stege æggene giver. Blommen skal stadig være flydende. Jeg kan godt finde på at benytte mig af et stort grydelåg, som jeg lægger over panden i 15-30 sekunder for at sikre mig, at hviderne ikke er flydende på toppen.
Varm fladbrødene i ovnen.
servering
Anret på tallerkener således: Fordel yoghurten i bunden. Sørg for at forme nogle gode huller, som smørret kan finde sig til rette i. Fordel et par skeer smør på yoghurten. Dernæst æg og majs. Fordel nu det resterende smør. Top med purløg (brug en saks til at klippe det direkte over) og nigellafrø.
Spis med fladbrød til.
Den dovne udgave: Yoghurt og hvidløg rodes sammen på en tallerken, majs steges i chillismøret i en pande, de bliver skubbet til siden, æg på den anden side, låg på så de bliver halv stegte, halvt dampede. Hvis der er en halvtræt peberfrugt kommer den i med majsene.