Det er rørende enkelt at lave sin egen mayo med en stavblender, og det tager ikke meget mere end et minut. Du kan desuden spare nogle kroner i forhold til færdigkøbt mayonnaise, den klassiske variant lander på lige omkring 8-9 kr lavet med øko-æg og rapsolie, og den veganske på rundt regnet 6 kr, og det er altså en tredjedel af, hvad vegansk mayo typisk koster i supermarkedet! Og så ved du lige præcis, hvad der er i.
Hvilken olie skal jeg bruge til at lave mayonaisse?
Du SKAL bruge varmpresset olie, for med koldpresset olie bliver det en bitter omgang. Jeg plejede at sværge til vindruekerneolie, og det er efter min mening stadig den mest neutralt smagende varmpressede olie. Den er desværre bare blevet utroligt dyr efter hele post-corona-inflationen (suk). Raps- eller solsikkekerneolie er begge gode alternativer, og jeg bruger oftest rapsolie, da jeg synes, den smager mest neutralt.
Hjemmelavet mayonnaise — den nemmeste måde — med æg eller vegansk
til ca. 2,5 dl mayo
Ingredienser
- 2 dl neutral olie (varmpresset rapsolie eller vindruekerneolie)
- 1 helt æg eller 0,5 dl aquafaba (vandet fra kikærter
på dåse) for en vegansk mayo - 1 tsk dijonsennep
- 1 tsk æblecidereddike
- 1/2 tsk salt
- Et drys friskkværnet peber
Sådan gør du
Find et aflangt glas eller en beholder, der passer med din stavblender. Du får det mest idiotsikre resultat, hvis glasset ikke er alt for meget bredere end stavblenderen. Det allerbedste er, hvis du har et glas med låg, der passer til stavblenderen, for så kan det komme direkte i køleskabet, når mayoen er færdig. Mindre opvask!
Kom alle ingredienserne i glasset og sæt din stavblender helt ned på bunden*. Sørg for, at olien ligger oven på de våde ingredienser (det sker af sig selv, men du kan hjælpe det på vej ved lige at banke glasset forsigtigt i bordet et par gange). Sæt stavblenderen på ca. 75 % styrke, og start med at pulsere (tryk på startknappen og giv slip med det samme) forsigtigt 3-4 gange.
Nu skulle du gerne kunne se, at en hvid mayonnaise begynder at danne sig. Hold nu startknappen inde konstant. Lad stavblenderen blive på bunden, indtil udviklingen af mayo går i stå. Nu kan du begynde at bevæge stavblenderen forsigtigt op og ned, til al olien har emulgeret, og du har en helt homogen hvid mayo.
Smag til med evt. mere eddike, dijonsennep og salt og opbevar i køleskabet i et par uger.
Det er nogenlunde min standardopskrift på mayo, jeg bruger altid danske æg, og som du skriver, så er det lang tid siden, de har været i salmonella risiko.
Tak for dine mange mange gode opskrifter! Jeg er stor fan!
Bruger du friske æg eller pasteuriserede hele æg til mayo?
Jeg bruger friske øko-æg 🙂 Men det er en smagssag. Der har ikke været problemer med salmonella i danske æg i lang tid, men er man forsigtig kan det være en idé med pasteuriserede æg.