fbpx
  • Shape
Vegetarisk Hverdag

Camilla Skov

  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Livet & hverdagen
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
5-15 min, Sovs & dip, Vegansk  /  02/09/2024

Hjemmelavet mayo — den nemmeste måde — med æg eller vegansk

mayo-mayonnaise

Det er rørende enkelt at lave sin egen mayo med en stavblender, og det tager ikke meget mere end et minut. Du kan desuden spare nogle kroner i forhold til færdigkøbt mayonnaise, den klassiske variant lander på lige omkring 8-9 kr lavet med øko-æg og rapsolie, og den veganske på rundt regnet 6 kr, og det er altså en tredjedel af, hvad vegansk mayo typisk koster i supermarkedet! Og så ved du lige præcis, hvad der er i.

Hvilken olie skal jeg bruge til at lave mayonaisse?

Du SKAL bruge varmpresset olie, for med koldpresset olie bliver det en bitter omgang. Jeg plejede at sværge til vindruekerneolie, og det er efter min mening stadig den mest neutralt smagende varmpressede olie. Den er desværre bare blevet utroligt dyr efter hele post-corona-inflationen (suk). Raps- eller solsikkekerneolie er begge gode alternativer, og jeg bruger oftest rapsolie, da jeg synes, den smager mest neutralt.

Har du købt min bog?

Denne ret er med i kogebogen "Billig mad på dyre tallerkener" sammen med over 50 andre billige og lækre vegetariske opskrifter.

Køb den her

Hjemmelavet mayonnaise — den nemmeste måde — med æg eller vegansk

til ca. 2,5 dl mayo

Ingredienser

  • 2 dl neutral olie (varmpresset rapsolie eller vindruekerneolie)
  • 1 helt æg eller 0,5 dl aquafaba (vandet fra kikærter
    på dåse) for en vegansk mayo
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 tsk æblecidereddike
  • 1/2 tsk salt
  • Et drys friskkværnet peber

Sådan gør du

Find et aflangt glas eller en beholder, der passer med din stavblender. Du får det mest idiotsikre resultat, hvis glasset ikke er alt for meget bredere end stavblenderen. Det allerbedste er, hvis du har et glas med låg, der passer til stavblenderen, for så kan det komme direkte i køleskabet, når mayoen er færdig. Mindre opvask!

Kom alle ingredienserne i glasset og sæt din stavblender helt ned på bunden*. Sørg for, at olien ligger oven på de våde ingredienser (det sker af sig selv, men du kan hjælpe det på vej ved lige at banke glasset forsigtigt i bordet et par gange). Sæt stavblenderen på ca. 75 % styrke, og start med at pulsere (tryk på startknappen og giv slip med det samme) forsigtigt 3-4 gange.

Nu skulle du gerne kunne se, at en hvid mayonnaise begynder at danne sig. Hold nu startknappen inde konstant. Lad stavblenderen blive på bunden, indtil udviklingen af mayo går i stå. Nu kan du begynde at bevæge stavblenderen forsigtigt op og ned, til al olien har emulgeret, og du har en helt homogen hvid mayo.

Smag til med evt. mere eddike, dijonsennep og salt og opbevar i køleskabet i et par uger.

*Det er vigtigt, at du starter med at blende, mens stavblenderen er nede i bunden af glasset, da olien langsomt skal emulgere med de våde ingredienser, og det gør den ikke, hvis du blender oppe i olien.

18 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...

Skriv en kommentar

Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Hvis du kan lide denne, så prøv også:

Fetadip

 

Burger med friteret tofu & gochujangmayo

 

Indlægsnavigation

Køkkenhaven – august 2024
En efterårsliste

6 comments

  • Marie
    18/02/2025

    Hej
    Jeg har flere gange med succes brugt din opskrift. Plejer st bruge vand fra kikærter jeg selv har noget. Denne gang brugte jeg fra dåse. Og mayoen er alt for tynd. Kan den reddes?
    Vh Marie

    Reply
  • Sofie
    03/11/2024

    Hvor køber du varmpresset olie? Kan kun finde koldpressede.

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      04/11/2024

      I alle supermarkeder. Du kan nærmest ikke finde øko koldpresset, men alle de store flasker er varmpressede olier. I princippet kan du godt regne med at olierne er varmebehandlede, hvis ikke der specifikt står “koldpresset” på pakken.

      Reply
  • Jen
    12/09/2024

    Det er nogenlunde min standardopskrift på mayo, jeg bruger altid danske æg, og som du skriver, så er det lang tid siden, de har været i salmonella risiko.

    Reply
  • Sofie Yde
    08/09/2024

    Tak for dine mange mange gode opskrifter! Jeg er stor fan!
    Bruger du friske æg eller pasteuriserede hele æg til mayo?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      09/09/2024

      Jeg bruger friske øko-æg 🙂 Men det er en smagssag. Der har ikke været problemer med salmonella i danske æg i lang tid, men er man forsigtig kan det være en idé med pasteuriserede æg.

      Reply

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Pressefotos
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR