Det er en kæmpe misforståelse, at januar skal være en måned af helse og slankekure. This is the time for hyggemad! Hele vores system skriger efter noget reelt og nærende, så her er en comfy ret to the rescue. Mos og sovs! Med ovngrillet savoy, svampe og tyttebær.
Vi har et ret kræsent barn hjemme hos os, og efter vi begyndte at blende bønner i sovser for at få mere næring i hende, har vi faktisk ikke set os tilbage. Det fungerer genialt som jævning af sovser og det hele mætter meget mere.
Du kan nemt lave retten her vegansk ved at erstatte mælkeprodukterne med veganske alternativer. Og sovsen kan sagtens laves i dobbeltportion, så du kan fryse halvdelen til en anden dag.
Mos og sovs (med grillet savoy, svamp & tyttebær)
45 min / 4 portioner
Ingredienser
Sovs
- 1-2 løg
- 1 hvidløgsfed
- 4 svampe (fra pakken nævnt under “i ovnen”)
- 1 spsk olie/smør
- 0,5 tsk salt
- 2 laurbærblade
- 2 kviste timian eller rosmarin
- 0,5 dl vin (både hvidvin og rødvin fungerer her)
- 1 spsk miso eller konc. grøntsagsfond
- 1 spsk soja
- 1 spsk sirup
- 1,5 dl vand
- Sort peber
- 400 g (en dåse) bønner med lage (her borlotti, men kunne også være butter beans)
- 150 g cream cheese
Mos
- 1 kg kartofler
- 3 dl mælk
- 125 g smør
- 2 kviste timian eller rosmarin
- Salt efter smag
I ovnen
- 1 savoy kål
- 1-2 pakker valgfrie svamp (her østershatte)
- 2-3 spsk neutral olie
- 1 tsk salt
- Sort peber
Til servering
- Tyttebærsyltetøj eller ribsgelé
Sådan gør du
Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
Sovs, trin 1
Hak løg, hvidløg og svampe groft. Svits i en lille gryde sammen med olie/smør og salt i et par minuter, til det har rigtig god farve.
Tilsæt laurbærblade, timian/rosmarin og vin. Kog godt igennem. Tilsæt nu miso/koncentreret fond, soja, sirup, vand, godt med friskkværnet sort peber og bønner til gryden. Kog op og lad simre 10-15 min.
Mos, trin 1
Skræl kartoflerne (behold skrællerne!) og skær i kvarte. Kom op i en gryde, dæk med vand og tilsæt en spsk salt. Kog op og lad simre, til de er møre. Ca. 7-10 minutter.
Skrællerne kommes i en mindre gryde, sammen med mælk, smør og rosmarin eller timian og varmes op til kogepunktet. Sluk for varmen og lad stå og trække.
I ovnen
Imens deles savoykålen i 8 både og lægges på en bagepapirsbeklædt bageplade, sammen med de resterende svampe, olie og salt og peber.
Bag i ovnen i ca. 20 minutter. Vend bagepladen midtvejs. Grøntsagerne er færdige, når de har godt med farve.
Mos, trin 2
Når kartoflerne er møre, hældes vandes fra. Kog igen mælken op og si henover kartoflerne. Mos fint med en kartoffelpresser (hvis du har sådan en), et piskeris eller en stavblender. Smag til.
Sovs, trin 2
Fjern krydderurterne fra sovsen og kassér. Tilsæt cream cheese og blend helt smooth med en stavblender.
Kog op og smag til med mere soja, hvis den mangler lidt dybde og måske lidt eddike, hvis den har brug for lidt syre.
Server med nogle gode skeer tyttebærsyltetøj. Ribsgelé er også fint!
Kan man erstatte savoy med noget?
Hvad skal der ske med de der kartoffelskræller – er det bare mig der ikke kan regne det ud?
Kh Julie
Ps sovsen dufter fantastisk
De skal sies fra inden mælken tilsættes til mosen. 🙂