Safran var ikke et krydderi, jeg havde noget forhold til, inden jeg mødte min svenske mand. Nu elsker jeg det, og bruger det flittigt i madlavningen. Og hjemme hos os er det ikke jul uden bagværk med safran, en af de centrale svenske julesmage. I kender sikkert til lussebullar, men jeg kan love jer for at safranskage er et step up!
Kagen her minder om syltetøjskagen, der er med i Den dovne vegetar. Fik skruet lidt på nogle få ingredienser, og så tilsatte jeg selvfølgelig safran for den karakteristiske gule farve og aromatiske smag. Den er utroligt nem at bage, og den holder sig saftig i næsten en uge. Og safran og abrikos er et match made in heaven. Abrikosen fremhæver virkelig safranssmagen og får kagen til at synge.
Safranskage med abrikos
1 time
Ingredienser
- 3 æg
- 0,5 g safran
- 400 g abrikosmarmelade* (200 g til dejen og 200 g bagefter)
- 100 g sukker
- 100 g neutral oile
- 100 g yoghurt/ymer/A38
- 250 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 0,5 tsk natron
- 1 tsk salt
Sådan gør du
Tænd ovnen på 175 grader alm. ovn.
Find en bageform frem, og beklæd med bagepapir. Jeg bruger en stor rugbrødsform, men en springform på 20-22 cm fungerer også formidabelt.
Hvis din safran kommer i lange tråde og ikke er pulveriseret, skal du knuse dem fint med en lille smule sukker i en morter eller lille blender.
Pisk æg, safran, 200 g abrikosmarmelade, sukker, olie og yoghurt sammen til en homogen masse.
Tilsæt de tørre ingredienser, og rør kun sammen, til alt mel lige akkurat er inkorporeret.
Hæld dejen i den bagepapirsbeklædte form og bag midt i ovnen ca. 40-45 minutter. Check at kagen er gennembagt ved at stikke en tandstik eller tynd kniv i den. Der skal ikke sidde klistret dej på, når du trækker den ud.
Ca. 10-15 minutter, inden kagen er færdig, kommes de resterende 200 g abrikosmarmelade i en lille gryde. Kog op og lad simre i 2 minutter (dette er for at smelte marmeladen lidt, så den kan trænge ind i kagen). Når kagen er færdigbagt, hældes marmeladen udover kagen.
Lad kagen køle ned (hvis du kan vente) og server!
Pak den ind i husholdningsfilm og så holder den sig saftig i 5-6 dage. Den kan også sagtens fryses.
Ser dejlig ud. Hvilken smagsneutral olie bruger du? Har forsøgt mig med rapsolie men synes at selv dén smager igennem. Deltager i dit univers med glæde☀️
Vindruekerneolie er den klart mest smagsneutrale olie. Den har været min foretrukne, men er simpelthen steget så meget i pris med inflationen, så nu overgiver jeg mig til rapsolien. Det kan være godt givet ud ikke at købe den allerbilligste (men er det ikke nødvendigvis, det er meget forvirrende), men den skal selvfølgelig være varmpresset og ikke koldpresset. Kh Camilla