Jeg elsker de her squashdeller med et græsk navn, jeg umuligt kan udtale eller stave, men det er et navn, der gør mig glad at kigge på. De her vegetariske frikadeller har fulgt mig i mange år efterhånden og har udviklet sig over tid. Jeg varierer dem også lidt fra gang til gang. Nogle gange kommer der krydderurter i, andre gange ikke, for eksempel. Det der er som hugget i sten er, at der altid er squash og feta i. Et match made in heaven!
Det er en ret let frikadelle, men de holder fint sammen på panden takket være rasp og mel. Ofte vender jeg dem også i pankorasp, inden jeg steger dem, hvilket giver dem en ekstra sprød og lækker overflade.
Servering
Jeg spiser gerne de her frikadeller med ovnkartofler og en god tzatsiki eller græsk yoghurt blandet med masser af krydderurter og hvidløg. De er også rigtig gode på rugbrød!
Squashdeller – græske Kolokithokeftedes
30-45 min / 14-15 squashdeller
Ingredienser
Fars
- 2 squash (ca. 750-800 g)
- 2 tsk salt
- 2 gode håndfulde grønne krydderurter, f.eks. dild, bredbladet persille eller mynte
- 1 rødløg
- 200 g feta
- 2 æg
- 2 dl rasp
- 2 spsk hvedemel
- 0,25 tsk hvidløgspulver
- 1 citron, skallen heraf (kan udelades)
- Salt & peber
Til stegning
- Neutral olie (f.eks. raps- eller vindruekerneolie)
- Smør
- Valgfrit: Pankorasp til panering (har ikke gjort det her, men gør det ofte)
Sådan gør du
Riv squash groft på et rivejern. Beklæd et dørslag eller si med et rent viskestykke eller et osteklæde, læg squashen ned i og bland med 2 tsk salt. Lad stå.
Hak udvalgte grønne krydderurter helt fint og kom op i en stor skål. Hak rødløg fint og kom også op i skålen. Smuldr fetaen groft og tilsæt sammen med æg, rasp, hvedemel, hvidløgspulver, citronskal og godt med friskkværnet peber. Bland sammen.
Saml viskestykket om squashen og hold den ene hånd under “squashkuglen” og den anden hånd rundt om viskestykket over squashen. Sno nu viskestykket, så du giver squashen mindre plads og derved presser saft ud. Pres så meget saft ud, du kan, og tilsæt til skålen med de andre ingredienser.
Bland godt sammen og smag til med salt. Hvis du ikke vil smage på farsen rå, kan du stege en lille prøve.
Lad farsen stå i 10 minutter.
Varm en pande op til middelhøj varme. Form farsen til deller og steg i godt med neutral olie og smør, til de er gyldenbrune på begge sider.
Hvis du vil panere i pankorasp: Kom pankorasp i en dyb tallerken og vend dellerne i pankoraspen, før du kommer dem på panden.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Kan man erstatte feta med en anden type af ost? Mozarella eller halloumi fx
Jeg har faktisk aldrig prøvet for jeg elsker feta, men det tror jeg da umiddelbart sagtens du kan?
Hej Camilla, tror du man kan lave farsen dagen i forvejen? Jeg er vild med disse deller, men i en travl hverdag vil det være lækkert at gøre det lidt nemmere 😉
Ja, det tror jeg i princippet godt du kan 🙂
Det er den lækreste, lette og delikate delle, der kommer ud af din opskrift, kære Camilla🤗 Tak for den og dig!
Jeg manglede rasp en dag, og erstattede bare med finvalsede havregryn. Ingen problemer. En anden gang vejede squashen for lidt ift opskriften, og så fyldte jeg op med groftrevet gulerod. Det smagte så dejligt. Jeg kan også anbefale at finhakke frisk hvidløg, hvis man ikke bruger pulver. Mh Tine
Hvor er det dejligt at høre! <3
Kan varmt anbefale dem uden de er vendt i Panko
Ser så gode ud. Har du erfaring med er fryse dellerne? 🙂
Desværre ikke, og jeg er lidt i tvivl om lige disse vil egne sig, eftersom squash er så væskeholdig og det er en ret let delle. Men hvis du forsøger dig med det må du meget gerne melde tilbage. <3
Super opskrift! Jeg lavede en lchf-version ved at erstatte rasp og hvedemel med ca lige dele loppefrøskaller og mandelmel. Mandelmelet tilføjer både smag, fedt og protein af den gode slags:-) Synes de blev meget vellykkede og vil helt klart lave dem igen. Kh Tine
Har du nogle tips til hvad man måske kan erstatte rasp og mel med, hvis man er glutenallergiker? Jeg tænker at forsøge mig ad med nogle let-kværnede havregryn og lidt rismel Men måske du har tips til hvad der ellers kunne fungere godt?
Jeg glæder mig til at prøve din super lækre-looking opskrift! Tusind tak for at dele
Kh Ea
Let-kværnede havregryn lyder som en god idé, men kan man ikke få glutenfri rasp disse dage? Rismel burde også fungere fint. 🙂
Super dejlige opskrifter og ideer tak for dem ♥️♥️
Tak <3
Ser lækkert ud! Squash kommer i mange størrelser, så kan du måske sige et cirkatal på, hvor mange gram squash, du bruger? 🙂
Okay, det er så først nu, hvor jeg selv har indsendt en kommentar, at jeg kan se andres kommentarer, så se bare bort fra mit spørgsmål 😉
Hej!
Hvor store er dine squash, kan du angive ca hvor mange g der skal bruges?
Vh Lisbeth
Hej Lisbeth. Jeg har købt dem i butik og vejede dem ikke, men en google-søgning fortæller mig at butikssquash vejer ml 350-450 g, så lad os sige 800 g squash i alt! Kh Camilla
De ser virkelig gode ud! Det skal helt klart prøves 🙂
Dejligt!
Lyder som en opskrift, jeg må prøve. Men der er virkelig stor forskel på størrelsen/vægten af squash. Hvor meget vejer dem, du bruger i denne opskrift?
Jeg vil tro at sådan en klassisk butikssquash på 375-425 gram er perfekt her. 🙂 Så et sted mellem 750-800 g squash. Kh Camilla