I sidste weekend fyldte min datter Sonja 1 år. Det var overraskende følelsesladet og ømt. Det her år har været fuldstændig vanvittigt. At blive forælder er det mest livsomvæltende, jeg nogensinde har prøvet. Jeg kan stadig kigge på hende og have svært ved at forstå, at hun er her, selvom hun ikke er bleg for at tage plads her i verden. Hun er et viljestærkt, smilende og fantastisk barn, og mand hvor jeg elsker hende, og hvor jeg synes det er alle følelser på én gang at være hendes mor.
Men nu skal det her indlæg ikke handle så meget om hende, men om hvad vi serverede og pyntede op med til hendes fest!
Jeg skal være ærlig og sige, at André og jeg besluttede os for, at Sonjas 1 års fødselsdag godt måtte være lige så meget en fejring af os, og det sindssyge første år som forældre, vi har klaret sammen, som det var en fejring af hende. Hun forstår alligevel ikke rigtig, hvad fødselsdag er endnu.
Så vi kørte til Rosforth & Rosforth nogle dage forinden og købte maasser af god vin. Mor og far ville gerne være lidt snaldrede på deres datters fødselsdag nemlig, hehe. Udover vin havde vi købt lidt øl, og André havde lavet rabarbersaft til de ikke-alkohol-drikkende.
Et kæmpe tip er at købe nogle hvide lagener fra IKEA til 29 kr og lade dem agere duge. Bare krøl dem godt sammen, læg dem ud og se det krøllede som noget charmerende. De to hvide lagener her stammer tilbage fra vores bryllup i 2016 og har tjent os godt. Den røde dug tror jeg, jeg købte på tilbud i JYSK engang til 50 kr.
Og ved I, hvad jeg elsker mest, når der skal være fest? At lave blomsterbuketter! Jeg arbejdede som blomsterbinder i et Havecenter i Greve, da jeg var teenager, og jeg elsker stadig at arrangere blomster. Til vores bryllup lavede jeg også alle buketterne selv. Der plukkede vi alt vi kunne i vejkanten dagen inden, og supplerede med lidt blomster fra min svigermors have og fik haveroser og bonderoser af familievenner. DRØMSK.
Til fødselsdagen cyklede jeg ned til blomsterhandleren midt på Nørrebrogade ved Helsam, og købte alt der lige fangede mit øje og som kunne se ud som om, det var plukket i haven. Bonderoser, solsikker, lupiner, løvefod, stjerneskærm og nogle kamillelignende blomster blandt andet. Blev til 6 store buketter og et par små for 640 kr.
Det nemmeste er at arrangere direkte i vaserne. Jeg elsker at have buketter i gamle kander, jeg finder på loppemarkeder, det skaber sådan en hyggelig sommerhusvibe.
Men nu til maden! Mit bedste trick i forhold til at lave mad til mange er at forsøge at holde det til så få retter som muligt. En buffet med 4-6 elementer er mere end rigeligt! Vi havde inviteret 30 voksne + 4 børn + babyer, og der gælder det altså om at tænke smart, hvis ikke man skal blive for stresset over at lave tingene selv.
Elementerne på vores buffet var: Foccacia, tomatsalat, nye kartofler, bulgursalat og butterdejstærte med karamelliserede løg
Godt brød er vigtigt for en buffet, så er man også helt sikker på at alle bliver mætte. André bagte to store surdejsfoccacia, et med sesamfrø og et uden, og her kunne man også sagtens være gået i en god bager. Til brødet serverede vi bare pisket smør.
Vi købte en masse tomater og lavede godt med tomatsalat. Det var André der stod for den, så jeg kender ikke detaljerne, men der kom i hvert fald syltede løg, eddikelagrede ramsløgsblomster (du lægger bare blomsterne i eddike og stiller et køligt sted), en olie-eddike-dressing og friske hybenroseblade i den.
Aftenen inden festen kogte vi en kæmpe gryde nye kartofler. Et trick er at bare lade dem koge i 5 minutter (for små kartofler) og så lade dem stå i kogevandet i 20 min, eller til det er kølet af. Så bliver de perfekte! Kartoflerne vendte vi i ramsløgsolie og lidt friskhakket ramsløg. Smagte til med salt. Enkelt!
En kæmpe skål med grøn bulgursalat var fjerde element. Jeg kogte 1 kg bulgur, og det viste sig at være lidt i overkanten, det havde nok været rigeligt med 500-600 g. I salaten kom der i hvert fald syltet fennikel, hårdt stegt agurk, stegte stangbønner, og MASSER af bredbladet persille, mynte og fennikeltoppe. Vi lavede en olie-citron-dressing med saltet citron til den.
Dagen inden fandt vi på at lave løgtærte, så jeg karamelliserede lidt over et kg løg aftenen inden festen, og på dagen skar jeg færdig butterdej ud i firkanter, forbagte i 8 minutter ved 180 grader, fordelte løgene på og bagte yderligere 8-10 minutter, til dejen var gyldenbrun. Inden servering rev vi gammel knas ost over, den kunne man også have bagt med, og du kan bruge cheddar eller gouda i stedet, hvis du ikke kan finde gammel knas. Brugte tre ruller dej, og alle løgene, og rub og stub blev spist.
Min mor bidrog med pizzasnegle til ungerne ♡
Kort efter gæsterne kom begyndte det selvfølgelig at regne, selvom vi havde holdt rigtig godt øje med vejrudsigten på tværs af seks forskellige vejrapps, så vi rykkede ind under træerne i gården.
Og der hang vi så ud den næste 1,5 times tid, mens regnen langsomt tog til.
Vi havde heldigvis en backupløsning, for der er et beboerlokale i kælderen af vores andelsforening. Det er ærligt ikke det mest charmerende sted, men tror ikke, der var nogle, der havde noget imod det, da det begyndte at stå ned i stænger og alle løb indendørs.
Min veninde Rach havde bagt denne her helt fantastiske hundekage til Sonja, der elsker hunde. Jeg bliver ærligt stadig lidt rørt, når jeg kigger på den. Kæmpe kærlighed i den kage.
Øjnene! Pelsen! Sonja-halsbåndet! JEG DØR. Og så smagte den oven i købet godt. En af de bedste chokoladekager jeg har fået.
Jeg selv havde bagt en lille ekstra kage i form af min olivenoliekage fra Vegetarisk i aften? – den er genial som lagkage! Jeg skærer den bare over i to halve og kommer fyld i midten og ovenpå.
Denne gang blev det rabarbermascarponecreme og råsyltede rabarber. André lavede rabarbercurd ud fra denne opskrift af Camilla Hamid, som jeg blandede op med en bøtte mascarpone, cirka 1:1. Vi lavede 2 gange råsyltede rabarber, nogle tyndere skiver som kom mellem bundene med halvdelen af mascarponecremen og så nogle større stykker med en anelse mere bid som kom på toppen af kagen med hybenroseblade og hyldeblomster.
Alt i alt en virkelig dejlig eftermiddag, som forsvandt alt for hurtigt, og er som den slags begivenheder er. Man når aldrig at snakke halvt så meget med sine vidunderlige gæster, som man havde ønsket.
Håber det kan inspirere jer til sommerens festligheder!
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Det ser skønt ud. Vil du dele opskriften på focaccia brødet? Elskede din gamle brødblog 😀
André freestylede bare, så vi har ingen opskrift desværre. 🙂
Det er bare helt i orden – men flere surdejsopskrifter vil blive værdsat:D