For et par dage siden lavede jeg denne her vidunderlige varmende vintergryde. Et af de der måltider, hvor man bliver forundret over, at så enkle ingredienser kan komme til at smage så godt. Man kunne godt have lavet den krydret mod det nordafrikanske, det overvejede jeg i hvert fald, men jeg havde lyst til noget mere fransk med hvidvin og oregano.
Sonja slubrede det også i sig. Jeg kan godt mærke at mit forhold til hverdagsmaden kommer til at ændre sig, fordi hun nu også spiser med. Jeg håber inderligt, at hun bliver ved med at være så madglad som hun er nu. Det ville være skønt for os alle! Hun er kun 8 måneder, så der er nok mange faser vi skal igennem.
Normalt havde jeg nok kommet lidt chili flakes i selve gryden, det udelod jeg fordi den også skulle fungere til Sonja, og kom dem oven på som topping i stedet. Det gør du helt, som du har lyst til!
Ingredienser
45 min / 4 portioner
- 1 stort løg eller 2 små
- 3 spsk olivenolie
- 1 fennikel
- 3-4 fed hvidløg
- 1 stor aubergine (eller flere mindre)
- 2 dl hvidvin
- 400 g hakkede tomater, kons.
- 4 dl vand
- 2 spsk fond
- 1-1,5 dl beluga-, puy- eller delikatesselinser
- En god håndfuld frisk oregano
- 240 g kikærter (1 dåse)
- 2-3 tsk æblecidereddike
- 1-2 tsk lys sirup eller sukker
Til topping:
- Bredbladet persille
- Citron
- Chili flakes
- Creme fraiche/græsk yoghurt/aioli
Sådan gør du
Hak løg og steg i godt med olivenolie med et drys salt ved lav varme i en stor gryde.
Skyl fenniklen. Fjern de grønne dildlignende toppe og sæt til side. Hak “fingrene” fint og tilsæt til løgene. Skær resten af fenniklen over i to og hak den ene halvdel semifint. Tilsæt ligeledes i gryden. Den anden halvdel gemmes til topping.
Hak hvidløg fint og steg et par minutter i gryden. Når løg og fennikel er faldet godt sammen, kommes de op i en skål.
Skær aubergine i mundrette stykker – ca. 1,5×1,5 cm. Skru godt op for varmen i gryden og steg i godt med olivenolie, til den bruner. Tilsæt hvidvin og lad simre godt igennem. Tilsæt tomater og fyld emballagen op med vand som også tilsættes (ca. 4 dl) sammen med koncentreret fond. Her kommer den stegte fennikel og løgene også tilbage i gryden.
Skyl linserne godt i koldt vand og tilsæt til gryden sammen med finthakket oregano. Lad simre i 10 minutter. Skyl kikærterne og knus dem let med hånden, når du tilsætter til gryden. Det gør, at de jævner gryden lidt med deres stivelse, og gør den mere cremet. Lad det hele simre i yderligere 15 minutter.
Imens gryden simrer, laver du topping. Skær den resterende fennikel i så fine strimler, du kan, gerne på et mandolinjern. Kom op i en skål med nogle gode håndfulde fint hakket bredbladet persille, giv et godt skvæt olivenolie samt skal og saft fra en halv lille citron. Smag til med salt og peber. Det skal være dejligt syrligt.
Smag gryden til med æblecidereddike, sirup/sukker, salt (eller ekstra fond) og godt med peber.
Servér med fennikelsalaten, chili flakes og creme fraiche, yoghurt eller aioli som topping. Et ekstra drys olivenolie er også skønt.
.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Fantastisk opskrift!!
Hej Camilla.
Hvorfor anvender du olivenolie og ikke f.eks. Rapsolie, som skulle være et sundere valg at stege i – og samtidig smagsneutral?
I øvrigt tak for dine altid gode vegetar opskrifter.
Bedste hilsner Vibeke.
Hej Vibeke,
Det er fordi jeg godt kan lide smagen af olivenolie, og her steger jeg ved en lavere temperatur, det kan man sagtens med olivenolie, så længe det ikke er en koldpresset en af slagsen. Du kan dog sagtens bruge rapsolie, hvis du foretrækker det. 🙂 Kh Camilla
Hej.
Hvornår skal fennikel og løg tilbage i gryden? Kan ikke se, at det fremgår af opskriften.
Tak for en dejlige og inspirerende opskrifter.
Hej, godt du siger det! Har lige opdateret opskriften. De skal i igen lige efter tomaterne er blevet tilsat. <3 Kh Camilla