Det er aspargessæson, og det synes jeg, du skal fejre ved at lave denne ret med hvide asparges og hollandaise på brunet smør! Det er magisk godt.
Jeg er selv gået ret meget ind i barselsboblen nu og bruger langt størstedelen af min tid i sengen eller på sofaen med podcasts. Troede tiden ville gå langsomt, og jeg ville kede mig helt vildt, men faktisk nyder jeg det bare ret meget. Altså misforstå mig ej, tiden går langsomt og det er kedeligt, men det er også, som om det er lige det, jeg har brug for?
Arbejdet med Vegetarisk Hverdag har været intenst de sidste par år, og jeg har ELSKET det (jeg troede aldrig, jeg skulle holde så meget af mit arbejdsliv), men det er også utroligt befriende at få lov til at give slip på det og bare nyde de her sidste dage eller uger, hvor jeg kun skal tage mig af mig selv og mine egne behov.
Det tog lige en uges tilvænning efter jeg gik på barsel for nogle uger siden, hvor der skulle grædes nogle tårer, og jeg følte dårlig samvittighed over, at jeg ikke havde nået alt, jeg drømte om inden barslen. Men nu er det som om, jeg har accepteret, at det var sådan det blev. Jeg er jo bare mig i min virksomhed, og jeg har trods alt skrevet en ny kogebog og bygget en baby på samme tid. Der bliver tid til instagram og blog igen, alt behøver ikke ske NU.
Tilbage til opskriften! Som er fancy og gæstevenlig, men også ret nem. Hollandaise over vandbad kan skræmme de fleste (inklusive mig), så jeg er faktisk holdt op med at tilberede den på den måde. Næ, nu laver jeg hollandaise og bearnaise med stavblender i stedet. Det er meget bedre for sjælen, og der er stort set ingen risiko for, at den skiller.
Ingredienser
30-45 min / 4 portioner
- ca. 1 kg kartofler
- Olie + Salt
Hollandaise på brunet smør
- 200 g smør
- 1 helt æg
- Skallen fra 0,5 citron
- ca. 1 spsk citronsaft
- Salt & peber
Asparges
- 1 kg hvide asparges
- 1 l grøntsagsfond
- 2 spsk æblecidereddike
- 2 tsk salt
- 2 tsk sukker
Topping
- Evt. lidt sprødstegte brødkrummer
- Finthakket purløg eller forårsløg
Sådan gør du
Kartofler: Sæt ovnen på 200 grader varmluft. Skyl kartoflerne og skær dem i halve på langs. Skær tynde skiver omkring 2/3 ned i kartoflen. Fordel salt og olie på kartoflerne, prøv at få det ned mellem skiverne. Sæt i ovnen i 20-30 min.
Brunet smør: Smelt smørret ved lav til middel varme. Pisk konstant, til smørret bruner og dufter fantastisk. Sluk for varmen og lad stå. Hæld evt. på en kande, som stilles i lidt lunkent vand for at holde smørret lunt.
Asparges: Forbered de hvide asparges ved at skære den nederste, grove del fra og derefter skrælle aspargesen (skallen er bitter på hvide asparges).
Varm fond, eddike, salt og sukker op i en gryde. Blanchér aspargesen i 5 min ved lav varme. Den skal stadig have lidt bid, men ikke være rå.
Hollandaise: Kom æg, citronskal, -saft og et godt drys salt og peber i en høj beholder, der passer med din stavblender. Blend sammen.
Tilsæt nu lidt lunkent brunet smør ad gangen, mens du blender ved middel hastighed. Efter du har tilsat omkring en spsk smør, begynder du at hælde smørret i, i en kontinuerlig stråle, mens du blender. Bliv ved, til alt smørret er tilsat og har emulgeret med æggeblandingen. Du vil have ALT med, også de brune karamelliserede mælkeproteiner, der ligger i bunden af gryden! Det er guld.
Smag sovsen til med salt, peber og citronsaft.
Servér med det samme. En lille salat som tilbehør er skønt! <3
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Det lyder dejligt! Hvordan ville du lave saucen til to?
Denne herlige ret lavede jeg i aften, og det er simpelthen noget af det mest velsmagende jeg nogensinde har haft fornøjelsen at lave.
Opskriften er er let at følge og hollandaisen …. hold nu kæft (undskyld mit fransk) …. der blev lidt til overs, som jeg drak i smug 😀
Tusind tak for denne her, og tusind tak for din ikke dogmatiske tilgang til mad, din insisteren på velsmag, din måde at skrive på og ikke mindst dine fantastiske opskrifter, som er blevet det sikre valg i min madlavning 2 – 3 gange om ugen.
Rigtig god fornøjelse med din kommende rolle som mor 🙂
Hej Keld, Sikke en vidunderlig besked at vågne op til! Den gjorde mig simpelthen så glad. Tak! Vh Camilla