Det første jeg lavede med vores vilde svampehøst fra weekenden var grilled cheese med svampe . Nemt og SÅ comfy. En frisk grøn salat til for en balanceret smagsoplevelse anbefales. Vi spiste foran Terrace House på Netflix, for mad foran tv’et er sgu ret hyggeligt om efteråret.
I er en del som har skrevet, at I er bange for at plukke svampe, fordi I er rædselsslagne for at tage livet af dem, I serverer dem for. Og jeg kan godt forstå frygten, jeg havde den selv, da jeg intet vidste om svampe. Nu hvor jeg ved en del, er jeg slet ikke bange længere. Viden er magt folkens! Køb en svampebog og start med de helt sikre begyndersvampe, som ikke kan forveksles med noget giftigt (højst noget der smager æv). I stort set alle svampebøger er der markeret, hvilke svampe som er helt ufarlige at lede efter. Det er synd at gå glip af en hel verden af lækkerier, når nu der er så meget godt derude.
Du behøver selvfølgelig ikke vilde svampe for at lave grilled cheese med svampe. Brune champignon kan sagtens bruges, bare du steger dem hårdt og længe, så de får godt med farve og kommer af med al deres væde.
Ingredienser
15-30 min / 2 portioner
- Valgfrie svampe, fire gode håndfulde (her tragtkantareller, karl johan og kantareller, men brun champignon kan sagtens bruges!)
- En god klat smør
- 1 spsk hakket timian (valgfrit)
- 0,25-5 fed hakket hvidløg
- 4 skiver valgfrit brød (jeg havde købt et manitoba brød fra kvickly)
- Smagfuld ost (cheddar, gouda, präst etc)
- Smør
Grøn salat
- Grøn salat
- En halv agurk
- Krydderurter (mynte, persille, basilikum eller lign.)
- 1 dl A38 eller lignende
- 0,25-0,5 fed hvidløg
- Saft og skal fra en halv citron
- Salt og peber
Sådan gør du
Rens svampene og steg dem i en stor pande med et drys salt længe til al vandet er kommet ud af svampene. Tilsæt en god klat smør, timian og hvidløg. Steg til svampene er gyldenbrune. Smag til med salt og peber.
Skær fire skiver brød. Læg rigeligt(!) med ost på hver brødskive. Fordel svampene på to af skiverne og læg de to andre skriver ovenpå (brød-ost-svampe-ost-brød).
Smør ydersiden af brødet med smør og læg din grilled cheese med smørsiden ned af på en lav- til middelvarm pande. Smør den øverste yderside med smør. Brug et stort grydelåg til at presse dine grilled cheese ned mod panden. Vend når den er gylden. Den er færdig når osten er smeltet.
Imens laver du en grøn salat ved at rive salaten i mindre stykker, skære en agurk i halvmåner eller lange strimler og grovhakke valgfrie krydderurter. Bland en dressing af yoghurt/A38, hvidløg, citronskal og saft og smag til med salt og peber.
Skær hver grilled cheese over i to halve og server med salaten.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.