Jeg elsker thai larb – en stærk krydret salat, typisk serveret med svinekød (larb moo), men som fungerer fantastisk i en vegansk version (lav den vegetariske fiskesauce aka fuskesauce, hvis du ikke spiser fisk!).
Masser af krydderurter, f*skesauce og lime gør larb så frisk og intenst lækker. De ristede jasminris, som man støder til pulver og har i retten, bidrager både med smag og konsistens, og jeg kan kun anbefale at lave ekstra og drysse det på vaniljeis med saltkaramelsauce til dessert!
Ingredienser
30-45 min / 4 portioner
- 1 dl jasminris + 4 dl jasminris
- 320 g hälsans kök fars eller filéter
- 4 spsk neutral olie
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- En håndfuld koriander
- En håndfuld mynte
- 3 forårsløg
- 0,5-1 spsk chiliflakes/pulver (efter smag)
- ca. 2 spsk fiskesauce eller vegansk fuskesauce
- Saften fra 1,5-2 lime
Server med grøntsager efter eget valg. Vi lavede vores yndlings agurkesalat til.
Sådan gør du
Start med at riste 1 dl jasminris ved middel varme under konstant omrøring i 10-15 min (uden olie). Risene skal blive godt gyldenbrune (som brun hvede?) og dufte henad popcorn. Det gør ikke noget, hvis nogle brænder en anelse på.
Når risene er kølet lidt af stødes de til pulver i en morter (se billede på tidligere slide). Du kan også blende dem i en foodprocessor.
Skyl de 4 dl ris godt med koldt vand i en si. Læg i gryde med 6 dl vand og 1 tsk salt. Kog op.
Når vandet koger lader du risene simre ved lav varme under låg i 10 min. Sluk for varmen og læg et par stykker køkkenrulle eller et rent viskestykke under låget (ml låg og gryde) og lad risene hvile i 10 min.
Skær imens løget i tynde både og hvidløget fint. Bruger du filéter, hakkes de i fine små bidder.
Skyl koriander og mynte. Pluk bladene af korianderen, skær stilkene fint, og læg i en skål sammen med finthakket mynte og forårsløg skåret i fine skiver.
Varm en pande godt op. Tilsæt 2 spsk neutral olie og løget. Steg til løget er gyldent. Tilsæt din fars og evt. mere olie. Når farsen er brunet tilsættes hvidløg, chiliflakes/pulver og 2 store spsk af dit ristede rispulver. Steg 1-2 minutter.
Tag panden af varmen og smag til med fiskesauce og lime. Bland korianderstilke, blade, mynte og forårsløg i lige inden servering.
Servér med ekstra mynte og koriander på siden, jasminris og grøntsager efter eget valg. Vi lavede somt sagt denne agurkesalat.