Da vi boede i Stockholm mellem 2012-2014, boede vi et 1900-talshus i Liljeholmen med udsigt over til Hornstull. I stueetagen var der en kinesisk restaurant, som vi de første mange måneder aldrig gik ind i, fordi det så tvivlsomt ud, og de reklamerede med alt fra husmandskost til sushi. Men så var der en søndag med tømmermænd, og vi besluttede os for at prøve den af. Og det viste sig, at den var ejet af et kinesisk ægtepar, der lavede nogle af de bedste kinesiske sichuanretter, jeg har fået.
Klip til et år efter og de kaldte mig “dumpling-tjejen”, fordi jeg mindst en gang om ugen købte 10 vegetariske dumplings til aftensmad. Hjemmelavede dumplings, der blev serveret med den bedste dressing og denne her agurkesalat. ♡
Det har taget os nogle år at komme frem til opskriften, men nu er vi der og salaten her smager næsten præcis som den gør på Chong Qing i Stockholm. Helt essentielt er black vinegar som fås i asiatiske supermarkeder.
Ingredienser
5-15 min / til ca. 4 pers som side dish
- 1 fed hvidløg + 2 spsk neutral olie
- 1 tsk sort peber
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk ristet sesamolie
- 2 spsk black vinegar (seasoned rice vinegar / Zhengjiang vinegar)
- 2 spsk soja
- 0,5-1 spsk revet ingefær
- 1 agurk (du kan også tilsætte lidt gulerod i stave)
- 2-3 forårsløg
- En stor håndfuld frisk koriander
- Evt frisk chili
Sådan gør du
Knus hvidløget og skær helt fint ud. Varm olien op på en pande og steg hvidløget langsomt til det bliver en anelse gyldent. Kom op i en skål og bland med masser af peber, chiliflakes, sesamolie, eddike, soja og revet ingefær.
Skær agurken i skiver eller stave. Skær forårsløget i fine skiver og hak korianderen groft. Tilsæt evt finthakket chili for ekstra styrke. Bland alt og server!
Dressingen kan selvfølgelig også bruges til andre grøntsager eller måske en nudelsalat.
Den lyder så lækker! Hvad spiser du den til?
Altid som tilbehør til dumplings! Men også tilbehør til andre kinesiske retter. Stegte nudler f.eks. 🙂
Jeg er en sucker for den her slags agurkesalater. Kunne ikke skaffe black vinegar med et øjebliks varsel, så brugte riseddike og et skvæt balsamico i stedet (det foreslog en Google-søgning) – den smagte fantastisk alligevel! (men jeg skal nok skaffe det, så jeg kan prøve originalen ;))
Ja, du skal helt sikkert have fat i den ægte vare! Det kan virkelig noget. 🙂
Men gud jag bodde i huset bredvid (det vita med kebaben i) precis under den tiden! Är besatt av den här gurksalladen (bor i Gröndal nu så går till “Tjonkan” så ofta jag kan fortfarande) och har alltid undrat hur den görs. Tack tack tack för receptet, ska laga asap!
Nej, hvor sjovt! Elsker det sted. Tager altid forbi, når jeg er i Stockholm. <3