Glem alt om svenske luciaboller, safransvafler er det nye! Det var sidste år, vi herhjemme fandt på idéen at lave vafler med safran til lucia, og vi har ikke set os tilbage siden.
Safran til jul er jo mest en svensk ting, men det begynder at vinde mere og mere ind i Danmark også. Den søde, parfumerede smag er hyggelig og julet selv på denne side af sundet. Som dansker kan man måske synes, det er ok at spise safransvafler hele året, og ikke kun til lucia, hehe.
Safranen kommer her fra min bedste-moster Karin, der dyrker safranskrokus i hendes have i Frankrig. Helt fantastisk luksus med hjemmedyrket safran!
Ingredienser
20-30 min / 4-5 store vafler
- 0,5 gram safran
- 1-2 tsk rom (valgfrit)
- 75 g smør
- 4 dl hvedemel
- 1 lille tsk salt
- 0,5 dl sukker
- 0,5 tsk bagepulver
- 2,5 dl mælk
- 2,5 dl vand
- Tilbehør: 4-5 appelsiner skåret i mindre stykker, letpisket flødeskum & rosiner
Sådan gør du
Hvis safranen er hel, kan det være en god idé at mortle det til pulver. Hæld evt 1-2 tsk rom over og lad trække i mindst en halv time eller natten over. Man kan også sagtens bruge safran-pulveret direkte i dejen.
Smelt smørret. Bland hvedemel, salt, sukker og bagepulver i en skål. Tilsæt mælken og pisk klumperne ud af dejen. Tilsæt smør og vand og pisk godt.
Lad gerne stå en halv times tid, men ellers bager du bare med det samme i et vaffel-jern (perfekt hvis det kan stå på bordet).
Servér med det samme med appelsin-stykker, letpisket flødeskum og rosiner.