Rugbrød skal være let at bage. Ikke tusind trin og komplicerede processer. Så denne opskrift er virkelig let at gå til.
Rugbrødet skal ikke æltes, og det passer stort set sig selv. Man skal bruge fem minutter aftenen inden man vil bage og fem minutter om morgenen dagen efter. Så passer dejen sig selv, mens man går på arbejde eller studerer, og når man kommer hjem skal den bare efterhæve nogle timer i form, inden den bages.
Man kan erstatte en af de to dl hvedekerner med andre kerner, hvis man foretrækker dét.
Hvis du ikke har en surdej, er det overraskende let at lave en, man skal bare have tålmodighed. Se hvordan du gør her.
Aften, dag 1
24 timer / 1 rugbrød
- 50 g surdej
- 120 g rugmel (2 dl)
- 60 g hvedemel (1 dl)
- 600 g vand (6 dl)
- 125 g knækkede hvedekerner (2 dl)
- 125 g knækkede rugkerner (2 dl)
Bland alle ingredienser i en skål. Start eventuelt med lidt af vandet, så det er lettere at røre klumperne ud af melet. Lad stå overdækket på køkkenbordet natten over.
Morgen, dag 2
Fordejen fra i går blandes med:
- 120 g hvedemel (2 dl)
- 60-120 g rugmel (1-2 dl)
- 1 dl solsikkekerner eller andre valgfrie kerner (f.eks. hørfrø, sesamfrø eller chiafrø)
- 16 g fint havsalt (1,25 spsk)
- 2 spsk maltsirup (valgfrit)
Mængden af rugmel afhænger af konsistensen på dejen. Dejen skal være våd, men ikke alt for udflydende. Stil i køleskabet, mens du er i skole eller på arbejde. Omkring 8-9 timer.
Dejen kan også hæve i stuetemperatur, i så fald tager det 3 timers tid.
Eftermiddag, dag 2
Når du kommer hjem fra arbejde/skole tages dejen ud af køleskabet. Smør en brødform med smør (eller vegansk alternativ), fyld dejen i formen og glat dejen ud med en dejskraber (gør den våd under vandhanen, så er det lettere).
Lad stå i stuetemperatur til brødet har hævet sig omkring en centimeter og begynder at se lidt træt ud på overfladen. Det tager cirka 3 timer.
Aften, dag 2
For at der ikke skal opstå et lufthul mellem skorpen og brødet, prikkes der cirka 20 huller med en strikkepind eller lignende, som dampen kan slippe ud af.
Bag i 200 grader forvarmet ovn i sammenlagt 1 time og 15 minutter. Efter en time kan du tage brødet ud af formen og bage det på en rist de sidste 15 minutter.
For at give rugbrødet en flot mørk skorpe pensles brødet med smør, lige når det er kommet ud af ovnen (valgfrit).
Hvis du foretrækker blød skorpe på dit rugbrød kan du pakke det i viskestykke eller lægge det i en plastikpose, mens det stadig er lidt lunt. Vent med at skære i brødet til morgenen efter, da det tager mindst 5 timer for brødet at sætte sig.
Hej Camilla
Hvor stor er den form, du bruger til dit rugbrød? Jeg har nemlig et lille udvalg, af forskellige størrelser 🙂
Og er det muligt udelukkende at bruge knækkede rugkerner, så ville jeg bare bruge 250g?
Hilsen Laura.
Hej Laura! Jeg har den store rugbrødsform fra Kunst og køkkentøj. Og ja, du kan sagtens bruge udelukkende rugkerner! 🙂 Kh Camilla
Der står i opskriften at man skal bruge 50g surdej, er det en aktiv surdej eller bliver den aktiv når man blander den med de øvrige ingredienser?
(Tak for mange gode opskrifter ☺️)
Hej! Det er ikke aktiv surdej, men bare direkte fra køleskabet el. lignende. 🙂 Den bliver nemlig, som du siger, aktiv ved at blive blandet med de første ingredienser. (Selv tak! 🙂 ) Vh Camilla