Jeg elsker saltede citroner og bruger dem i alt fra dressinger til pastaretter. De smager skarpt og salt af citron og har en parfumeret, men ikke syntetisk aroma. Glæder mig inderligt til at bruge disse i en dressing til en kartoffelsalat til sommer. Der er lidt lang tid til?
Det er citrussæson nu og jeg fandt øko-citroner til 5 kr/net i Superbrugsen på Nørrebrogade, så det var et helt perfekt tilfælde at lave årets glas. Sådan et glas saltede citroner her klarer vi os snildt på et års tid.
Den lille rest vi har tilbage i køleskabet nu er i hvert fald 3 år gamle, så de kan holde sig længe, hvis man er heldig.
Ingredienser
15 min / 500ml patentglas
- 6-8 citroner + saften fra to citroner
- Havsalt eller salt uden jod*
*Forarbejdet salt med tilsat jod hæmmer fermenteringsprocessen
Sådan gør du
Vask glasset godt og desinficér det eventuelt ved at stille det i en 130 grader varm ovn i 5 min.
Skyl citronerne godt. Skær begge ender af og del dem i 4-6 både afhængigt af størrelsen på citronen.
Start med at drysse en tsk salt i bunden af glasset. Læg et lag citronbåde i glasset og giv dem et godt drys salt. Fortsæt til glasset er fyldt. Tryk undervejs citronbådene ned for at frigive deres saft i glasset.
Til sidst skal glasset gerne være 70-80% fyldt op med citroner og saften skal dække citronerne. Tilsæt evt ekstra citronsaft, hvis der er brug for det (ikke vand).
Det er svært at undgå at nogle citronbåde flyder lidt til overfladen. Giv dem et godt drys salt, og mens glasset står kan du ryste det lidt en gang i mellem, så saltlagen kommer op og skyller de øverste citroner. Saltindholdet i lagen gør, at det er svært for mug at vokse. Tilsæt evt ekstra citronsaft undervejs, saltet kan godt suge en del af væsken, så det ender med at citronerne ikke er dækkede.
Lad citronerne stå et mørkt sted ved stuetemperatur. Åben låget på glasset løbende for at lette trykket. Efter 1-1,5 måneds tid er citronerne klar til at bruges! Nu skal citronerne opbevares i køleskabet. De holder sig nærmest for evigt (bare hold øje med mug).
Hej! Tak for dine gode opskrifter. Kan du fortælle mere specifikt, hvordan du desinficerer glassene? Skal ovnen være varm, når du stiller glasset derind? Og skal gummiringen med ind i ovnen? Mange hilsener Julia
Jeg sætter bare ovnen på 100-125 grader og lader glassene varme op med ovnen (uden gummiring, den vasker jeg bare rigtig godt). Når ovnen er varm, er glassene det også, så kan du bare slukke for ovnen og lade glassene køle ned inden brug. 🙂 Kh Camilla
Hej.
Jeg har ligesom Ida kigget længe på opskriften, men jeg har måske et dumt spørgsmål:
Er det saften eller selve citronen du bruger? Er lidt i tvivl om hvordan de skal bruges.
Mvh
Charlotte
Jeg bruger egentlig begge dele. Primært selve citronen, hvor jeg fjerner kernerne og så hakker citronen helt fint. Men nogle gange bruger jeg lidt af saften til at salte en dressing eller yoghurtsovs med. 🙂
Hej! Har kigget længe på denne opskrift og har endelig været nede og købe citroner til formålet. Har dog 4 øko-citroner (på 1 kg til sammen). Skal der ikke andet væske i end saft fra 2 citroner?
Er lidt nervøs for at der ikke er nok væske til at dække citronerne.
Tusinde tak for dine lækre opskrifter, jeg er kæmpe fan 🙂
Hilsen Ida
Hej Ida. Det bliver du altså glad for! Sådan om 2-3 måneder, når de er færdige. 🙂 Der kommer væske ud af de citroner, du salter. Du presser dem lissom ned undervejs, så de frigiver deres saft. Og så kan man så tilsætte ekstra citronsaft til sidst efter behov. Giver det mening? Tror bare du skal give dig i kast med det, det kan ikke gå helt galt. Dejligt at du kan lide opskrifterne! Vh Camilla
Ejjjj, hvor fedt!! Dejligt, vil gå i gang med det samme. Glæder mig til de er færdige til sommer.
Tusinde tak for svar, og fortsæt god karantæne.
Hilsen Ida