Jeg har længe ønsket mig sådan en tyndskræller, der kan skrælle julienne. Altså skrælle tynde strimler af grøntsager. Det er nemlig perfekt til sådan en nudelsalat med peanuts og vietnamesisk dressing!
Det tager jo ellers hundrede år at skære grøntsager i strimler, men ser unægteligt proff og lækkert ud.
Det er meget sjældent jeg spiser peanuts, for min mand er dødeligt allergisk, men for nogle uger siden skulle jeg have Line Jensen til frokost på kontoret, og jeg cravede simpelthen jordnødder og besluttede mig for at lave en salat med peanuts galore. Så må André undvære de helt intense kys, til jeg har brugt tandtråd og børstet tænderne godt.
En super nem og hverdagsvenlig opskrift, der smager friskt og aromatisk.
Nudelsalat med peanuts
15-30 min / 4 portioner
Ingredienser
Salat
- ca. 350 g risnudler, jeg brugte 5 mm
- 2 store gulerødder
- 1 agurk
- 1 stort rødløg
- Neutral olie
- 2 gode håndfulde grønne bønner
- 1 lille pose peanuts
- En god håndfuld frisk mynte
- 1-2 håndfulde frisk koriander
- Evt. et par avokados, det serverede jeg ved siden af
Nước Chấm Dressing
- 3 spsk rørsukker
- 1-2 tsk chili flakes, stærke eller 1 stærk rød chili
- 0,5 dl vand
- 4 spsk fiskesauce eller fuskesauce
- 2 spsk riseddike
- 3-4 spsk lime saft (ca. 2 lime)
- 2 fed hvidløg, fint revet
Sådan gør du
Læg nudlerne i blød i koldt vand i min. 30 minutter.
Skær gulerødder og agurk julienne (det betyder bare lange tynde strimler, men lyder smart). Dette er klart nemmest med en tyndskræller, der er lavet til formålet. Sådan en kan du købe online (google julienneskræller). Kom strimlerne op i en stor skål.
Pil løget og skær det i tynde strimler. Steg i olie med et drys salt på en brandvarm pande under omrøring, til de har fået god farve og er blevet bløde. Kom op i skålen.
Hak bønnerne i 2-3 stykker, flottest er det på langs, men det havde jeg ikke tålmodighed til. Steg også dem i olie med et drys salt på en brandvarm pande, til de har godt med farve. Op i skålen!
Hak dine peanuts groft og sæt til side.
Skyl krydderurterne og slyng i en salatslynge eller tør i et rent viskestykke. Pil myntebladene fra stænglerne. Hak bladene fint sammen med korianderen (de fine korianderstængler hakker jeg med). Op i skålen til de andre grøntsager!
Dressing: Hvis du kan finde ud af at multitaske, så laver du dressingen samtidig med noget af det ovenstående. Kom sukker, chili og vand i en lille gryde og varm op, til sukkeret er opløst. Tilsæt resterende ingredienser og rør rundt.
Kog nudlerne i saltet vand i 30 sek til 2 minutter, det afhænger af hvor længe de har ligget i blød. Smag på dem løbende, så du ikke overkoger dem! Hæld vandet fra og skyl nudlerne med koldt vand for at stoppe kogningen.
Bland nudlerne med grøntsagerne, 2/3 af de hakkede peanuts og dressingen. Servér med de resterende peanuts og evt avokado som topping.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Jeg ELSKER den her nudelsalat og laver ofte en stor portion til et par dages frokost og/eller aftensmad. Har du en idé til hvordan man kunne tilføje mere protein til retten, uden “bare” at tilføje edamame? Altså er der f.eks. en tofu-tilberedning, som kan holde sig lækker et par dage?
Jeg ville nok gå med smuldret tofu! Det holder en ret fin tekstur selv over et par dage. Bare steg i olie, til det er gyldent og sprødt og krydr evt. med dressingen i panden, så tofuen suger den til sig. 🙂
Jeg ved ikke hvilke risnudler du har brugt, men for os var de stadig seje og uspiselige efter 45 minutter i vand, så de måtte panikkoges og børnene fik aftensmad en hel del senere end normalt.
Ellers en fin opskrift.
Hej Jakob. Nu er jeg ikke ansvarlig for alle risnudler her i verden, men der står sådan set også i opskriften, at de skal koges, efter de har ligget i blød. Det er ikke meningen at iblødsætningen tilbereder dem, det gør det bare hurtigere at koge dem, og de koger mere ensartet. 🙂 Mvh Camilla