Jeg har tidligere delt, at jeg har en lille notesbog, som jeg løbende skriver drømme og mål ned i. Sidste år delte jeg mine drømme og planer for 2021, og jeg tænkte, det kunne være sjovt at følge op og se, hvordan det faktisk gik.
Jeg gik ind i 2021 vel vidende, at det ville være et år, hvor jeg skulle skære ned på ambitionerne og fokusere mere på at sige nej end ja. Året har været mærket af den største begivenhed i livet med både graviditet og den første sårbare del af forældreskabet. Hele det liv vi kendte er blevet vendt på hovedet og vi er stadig ved at lære at navigere i vores nye tilværelse med et barn.
Mit arbejde med Vegetarisk Hverdag har på mange måder været sat på pause. Jeg har ikke udviklet mange nye opskrifter i år, da andet har taget fokus. Lige som det skal være, når man bliver mor selvfølgelig, men også udfordrende for sådan en som mig, der godt kan lide at præstere og være i gang.
Lad os kigge på, hvad jeg tænkte om året inden det gik i gang, og hvordan det så er gået! Jeg har beholdt teksten fra det oprindelige indlæg i kursiv.
Billederne i hele det her indlæg er taget af Alona Vibe til Billig mad på dyre tallerkener.
Færdiggøre kogebog #2
Det her punkt kommer til at fylde allermest de næste par måneder, for den bog SKAL bare være færdig, inden jeg går på barsel, ellers ville jeg simpelthen blive så ærgerlig. Får dog hjælp af både en fotograf og en layouter denne gang, så jeg ikke skal lave alt selv som sidst. At udvikle opskrifter, skrive tekster og fotografere 80-90% af billederne er dog rigeligt!
Den blev færdig! Det var ikke den letteste opgave som højgravid, det holdt hårdt de sidste par måneder. Jeg kunne ikke give slip på layoutet, som jeg havde sat mig for, men endte med at lave det meste selv. Håndmalet typografi til hele bogen, og placering af alle billeder og opsætning. Jeg lykkedes dog med at overlevere til Lene Gammelgaard til sidst, som stod for at lægge al tekst ind og gennemgå forskellige korrekturrunder. Dét var magisk at slippe for. Og jo altså også helt nødvendigt, jeg havde lissom en baby der skulle fødes.
Det føltes fantastisk at gå på barsel tilbage i maj vel vidende, at der ville udkomme endnu en bog til efteråret. I løbet af juli prioriterede jeg tid til at læse en sidste korrektur og rette nogle allersidste detaljer, inden Billig mad på dyre tallerkener blev sendt til tryk, og det var en drøm at kunne gøre det, uden det der filter af vat min bevidsthed var dækket med som højgravid.
Udgive kogebog #2
Ja, jeg satser jo stærkt på, at den kommer ud til jer også, og at I gider købe den. Det bliver årets højdepunkt rent arbejdsmæssigt!
Ud kom den i slutningen af september og selvom det var hårdt med presse og bogreceptioner med en baby på armen, er jeg glad for, at jeg gjorde noget ud af udgivelsen. Vegetarisk i aften? udkom jo midt under den allerførste corona lockdown i 2020, så der var ikke meget fest omkring den udgivelse.
Det lader også til at I gider købe den! Og jeg har primært fået positive tilbagemeldinger, hvilket er sådan en lettelse. Det giver ro i maven inden næste år at vide, at den også sælger ret fint. Så skal det nok gå rent økonomisk.
Jeg synes selv, at Billig mad på dyre tallerkener blev finere, end jeg turde drømme om. Jeg synes virkelig, det er en perfekt makker til Vegetarisk i aften? med lækre opskrifter og priser som langt de fleste kan være med på selv med økologiske råvarer. Det er jeg stolt af!
Ikke starte noget nyt
Jeg har en tendens til at få en god idé, og så bare føre den ud i livet uden at tænke så frygteligt meget over konsekvenserne. Som f.eks. at åbne butik inden for et par måneder, bruge hele den første bogudbetaling for første halvår 2020 på at sætte lokale i stand og købe varer ind, og så lige komme til at blive gravid oven i det hele (altså det var planlagt, men gik måske lidt hurtigere end forventet). Jeg elsker den vilde og modige del af mig! Men det kan også være rimeligt stressende, og specielt nu hvor jeg er gravid, har jeg simpelthen lovet mig selv at skalere ned i år, og ikke starte noget nyt op.
Jeg tror faktisk, jeg lykkedes med det her? Men helt ærligt jeg har heller ikke haft så meget som et gram energi tilovers til at starte noget nyt med, så det er ikke så mærkeligt.
Mere fokus og færre projekter
Sidste år var præget af en masse usikkerhed, specielt økonomisk. Vegetarisk i aften? var endnu ikke udkommet, så min indtægt bestod af lidt plakatsalg, min opsparing og et deltidsjob i H. Skjalm P. indtil første corona-lockdown ramte, og jeg pludselig blev skubbet ud i livet som selvstændig på fuldtid, lidt før jeg måske var klar til det. Heldigvis landede det lige oven i bogudgivelsen, og jeg kunne med nød og næppe få det til at løbe rundt gennem sommeren, hvor jeg også fik mit første ok betalte reklamesamarbejde.
De sidste par år føles som ét langt hustle med at forsøge at få lidt penge ind på kontoen, samtidig med at producere en masse gratis indhold til instagram og bloggen, som jo er basis for hele min forretning. 2021 har været mit første fuldtidsår med Vegetarisk Hverdag, og selv med barsel i størstedelen af året, er det gået rigtig fint. Jeg lever primært på indtægten fra salg af mine bøger, og så kommer der lidt ekstra ind fra nogle reklamesamarbejder på instagram, som jeg har været rigtig glad for!
Blive mor
Det er så vildt, at se det her punkt på skrift, men altså, den lille baby i min mave bokser rundt i skrivende stund (det er det hyggeligste i verden), 2. trimesterscanningen er vel overstået, og vi ved både hvilket køn babyen har, og hvad den skal hedde. Så det er nok uundgåeligt, at jeg bliver mor, når sommeren rammer. ♡
Mor blev jeg, og jeg føler på mange måder, at jeg har været mere mor end mig selv i år. Nu er Sonja knap 7 måneder, og det er først for en måneds tid siden, at vi begyndte at give en flaske modermælkserstatning her og der. Før kunne jeg komme over på kontoret i knap et par timer, før jeg skulle hjem og amme igen, men nu kan jeg tage væk hjemmefra i 4-5 timer ad gangen uden problemer. Det har været en kæmpe game changer, og noget jeg retrospektivt ville have gjort tidligere. Det har overrasket mig, hvor stort mit behov for alenetid er, og hvor meget jeg har savnet mit kontor og min arbejdstid.
Barsel på fuld tid fra juni til august
Det her er en kæmpe drøm. At jeg kan lægge alt arbejde til side og bare fokusere på min lille baby og min nye rolle som mor. Jeg har stadig ikke helt fundet ud af, hvordan jeg gør det. For man kan ikke bare droppe sine platforme fuldstændig og lade der være stille i tre måneder. Det har jeg i hvert fald aldrig hørt om nogen, der gjorde med succes. Men jeg håber på at have overskud til at udvikle en serie opskrifter, inden jeg går på fuldtidsbarsel i juni, og så finde en som kan hjælpe mig med at administrere Vegetarisk Hverdag og drysse dem ud i løbet af sommeren.
Her er et punkt, som jeg virkelig ikke lykkedes med. Al min energi gik til at færdiggøre Billig mad på dyre tallerkener, inden jeg fødte, og jeg kunne slet ikke overskue at skulle ansætte en. Det viste sig også, at jeg faktisk havde behov for at holde fast i noget, der var mit. Jeg checkede helt ud de første par uger, men så var jeg egentlig klar til at bruge lidt tid på både indbakken og instagram, når Sonja sov.
Der har været dele af min virksomhed, som jeg ikke har prioriteret. Bloggen har været meget stille, som I nok har lagt mærke til, og jeg har ikke udviklet mindre end en håndfuld nye opskrifter, siden Sonja kom til verden. Jeg savner dog at skrive, og det er noget, jeg tror jeg vil prioritere mere til næste år.
Uddelegere det jeg kan
Det her punkt hænger selvfølgelig sammen med flere af de tidligere punkter. For at jeg kan fokusere på instagram, blog og kogebog, og for at jeg kan checke helt ud og gå på barsel, må jeg uddelegere så meget som muligt. Det er nok noget af det sværeste for mig. Jeg har allerede fået en agent, som hjælper mig med forhandling af samarbejder og kommunikation med potentielle kunder, og det er fantastisk at slippe for det selv, da det er noget af det, jeg mindst kan lide ved arbejdet med Vegetarisk Hverdag. Og så dejligt, at jeg endelig begynder at kunne høste lidt efter alle de timer af gratis arbejde, jeg har lagt ned på at bygge mine platforme op over de sidste knap 2,5 år.
Derudover tænker jeg at mine varer i webshoppen skal flytte på lagerhotel i løbet af foråret, så jeg ikke skal tænke på at pakke og sende pakker, mens jeg er på barsel. Det tager virkelig meget tid, og eftersom min shop er så lille, giver det ikke nogen mening at ansætte nogen til at hjælpe mig med det lige nu.
Jeg fik lagerhotel tilbage i april, og det har været en kæmpe gave! Kan virkelig anbefale det, hvis du har en webshop. Der var ingen vej uden om, i virkeligheden burde jeg nok have gjort det før, for det var ikke holdbart at slæbe bøger til pakkeshoppen med min gravide mave.
Her i slutningen af året, tror jeg også endelig, jeg er ved at få styr på min pension og mine forsikringer, jeg er ved at hyre en bogholder og snakker med et par andre konsulenter om at assistere mig med forskellige opgaver til næste år. Vil så gerne frigøre mere energi og tid til kreativitet!
Få rådgivning om at omlægge virksomheden fra enkeltmandsvirksomhed til APS
Et af de lidt mere tørre punkter måske, men noget jeg gerne har villet længe, og jeg tror måske i år er året? Jeg skal bare være sikker på, hvad konsekvenserne er, så jeg ikke kommer i klemme ift. barselsdagpenge osv. Man hører så mange skræmmehistorier fra selvstændige, som har været på barsel uden økonomisk hjælp pga virkelig rigide regler, der ikke tager hensyn til den kompleksitet et liv som selvstændig kan have.
Ojojoj, hvor jeg har forsøgt at få ordentlig rådgivning på det her område i løbet af de sidste måneder! Har været helt ekstremt forvirret. Men jeg har besluttet mig for at holde fast i min enkeltmandsvirksomhed for nu. Det er noget med, hvor stor risiko man har i sin virksomhed, som afgør det, og min risiko er ikke så stor pt. Vil ikke kede jer med flere detaljer!
50.000 følgere på instagram
Det her er et af de lidt mere fjollede punkter, for egentlig betyder det ikke så meget præcis, hvor mange følgere jeg har. I skrivende stund har jeg over 39,8 tusind som følger med på instagram, og bare dét er jo et absurd tal for en nicheprofil om vegetarisk mad. Læste også den anden dag på DR, at en undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at en tredjedel af danskerne har skåret ned på deres kødforbrug i en eller anden udstrækning. Der sker alligevel noget!
Jeg er i hvert fald vanvittigt stolt over fremgangen for min lille profil, og det handler om meget andet end følgertal. Det som egentlig betyder noget er dialogen og interaktionen med jer, at I liker, kommenterer, laver mine opskrifter, deler og skriver beskeder. Det er dét som motiverer mig allermest. Så bliv endelig ved med det! Både her og på instagram, jeg bliver seriøst så glad.
Troede virkelig ikke, jeg ville nå den her målsætning, men så skete det alligevel her i november? Så skørt. Så er man vel en ægte influencer? Har et komplekst forhold til instagram for tiden, men det må vi tage på et andet tidspunkt.
Lønforhøjelse
Jeg har givet mig selv en månedsløn på 20-22.000 kr før skat, siden jeg gik fuldtid med Vegetarisk Hverdag. Det er det mindste, jeg har tjent i mit arbejdsliv. Det er nok til, at det lige akkurat kan løbe rundt med vores faste udgifter, og jeg har lidt lommepenge til café og tøj osv. Men jeg længes virkelig efter en mere normal voksenløn, både fordi det bliver en udgift at få et barn, men også så jeg kan begynde at spare op igen. Jeg havde heldigvis en god opsparing, inden jeg sprang ud i livet som selvstændig for første gang for 4 år siden, men efter både sygemelding og at have startet Vegetarisk Hverdag op, er der blevet trukket rigeligt på den, og den er ikke noget at skrive hjem om længere. Så en lidt højere løn og en opsparing, så vi måske en dag kan få råd til en kolonihave eller et sommerhus, er en kæmpe drøm for i år. Selvom jeg en stor del af tiden skal være på barselsdagpenge, og det nok ikke lige bliver i år, jeg kommer til at kunne skeje vildt ud. Vi får se!
Jeg har fået lønforhøjelse! Til 25.000 kr. før skat pr. måned. Haha. Men det gør faktisk, at jeg kan spare lidt op. Jeg har også lige fået opdateret mit regnskab for i år, og det ser ud som om, jeg kan trække en fin julebonus ud, så jeg har intet at klage over. Jeg kan bestemt afslutte det her år med ro i maven rent økonomisk. Så må vi se hvad 2022 bringer.
Sige nej til alt, der ikke føles godt i kroppen
Det her har været min målsætning, siden jeg startede Vegetarisk Hverdag, og det er så meget lettere sagt end gjort. Jeg bliver dog bedre og bedre til det. Har virkelig god erfaring med at slå den logiske hjerne fra og mærke efter, hvad kroppen har lyst til. Den er klogere, end vi giver den kredit for! Jeg har aldrig fortrudt en beslutning, jeg har taget med kroppen. Beslutninger taget med den logiske hjerne til gengæld…
Hmmm. Kan klart nævne et par ting, jeg nok skulle have sagt nej til i år, som jeg fik sagt ja til. Men jeg har også fået sagt nej! Og er jo bare et menneske. Vi prøver igen i 2022.
Prioritér hvile til den gravide krop og på sigt den nye mor-krop (og sjæl!)
Det her er et af de vigtigste punkter, for jeg er god til at presse mig selv, mere end hvad godt er. Jeg synes, jeg klarer det meget godt ind til videre. Bare det at jeg har skåret min virksomhed ind til benet og kun lægger krudt på instagram, blog og den nye bog er en kæmpe lettelse. Er så glad for min beslutning om både at droppe butiksåbningstider og webshop-afhentninger i år. Det betyder helt klart færre salg, men det giver også så meget mere ro.
Jeg er også god til at lægge mig i sofaen eller sengen og tage et hvil, når maven spænder og lænden brokker sig. Det er jo den allerstørste gave ved at være selvstændig.
Jeg føler, at jeg tilbragte det meste af maj i sengen, stirrende ud i luften. Jeg kunne højst lytte til musik eller en podcast, TV var på en måde for meget for min højgravide hjerne. Det var en vild tid. Efter Sonja ankom, har det været sværere, end jeg troede at prioritere hvile. Både fordi der er en baby, der har sin helt egen agenda, men også fordi jeg har haft et meget større behov for at arbejde og føle kontakt til noget, der er mit. Og tiden er bare helt ekstremt begrænset med en baby. Så nogle gange prioriterer jeg hvile, andre gange arbejde.
Fra januar begynder André at overtage mere af barslen. Han har haft 1 dag ugentligt frem til nu, så bliver det 2 dage i januar, 3 dage i februar og så de 4 dage som jeg har haft frem til nu, fra marts til september, hvor Sonja forhåbentlig starter i institution. Jeg glæder mig vildt meget til at kunne bruge noget mere tid på Vegetarisk Hverdag og inspirere endnu mere til den grønne madlavning.
Jeg er sikker på, at jeg kommer til at tænke tilbage på det her år i livet med kæmpe kærlighed. Det har været en mærkelig oplevelse af både at træde et stort skridt væk fra alt jeg har arbejdet med at bygge op i flere år, og samtidig træde et kæmpe skridt frem i livet.
Nu må vi se hvad 2022 har at byde på!
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Du tager bare de skønneste, mest inspirerende billeder!! Og kæmpe tak for god mad-inspiration <3
Åh, tusind tak! <3