Jeg har en lille notesbog, hvor jeg skriver mine målsætninger og drømme i. Det har jeg gjort siden 2019. Jeg har en liste på overordnede drømme og mål for mit liv (både store og små), og så sætter jeg mig løbende i løbet af året og skriver delmål ned, for at langsomt men sikkert kunne opfylde nogle af de drømme, jeg har for fremtiden.
Det giver mig en enorm ro og glæde at gøre det, og at kunne gå tilbage og se hvor meget, der er lykkedes. Det fungerer helt konkret ved, at jeg omkring årsskiftet skriver mine målsætninger for hele det kommende år ned. I begyndelsen af hvert kvartal bryder jeg så mine årsmål ned i delmål for kvartalet. Det samme gør jeg på månedsbasis og nogle gange til og med på ugebasis, hvis jeg føler et behov for det. Jeg starter også altid dagene på kontoret med at lave en prioriteret liste over, hvad jeg godt kunne tænke mig at få gjort den dag. Jeg er typen, som elsker lister og overblik, så det er vildt tilfredsstillende for mig at kunne gå tilbage og krydse punkter af.
Jeg tænkte, det måske kunne være meget sjovt for jer at se, hvordan sådan en årsliste kan se ud, så her kommer mine drømme og mål for i år! Billederne er fra en udflugt til Rudolph Tegners statuepark for nogle uger siden, jeg undskylder den lidt dystopiske stemning, men det var det bedste kameraet havde at byde på til det her indlæg.
Færdiggøre kogebog #2
Det her punkt kommer til at fylde allermest de næste par måneder, for den bog SKAL bare være færdig, inden jeg går på barsel, ellers ville jeg simpelthen blive så ærgerlig. Får dog hjælp af både en fotograf og en layouter denne gang, så jeg ikke skal lave alt selv som sidst. At udvikle opskrifter, skrive tekster og fotografere 80-90% af billederne er dog rigeligt!
Udgive kogebog #2
Ja, jeg satser jo stærkt på, at den kommer ud til jer også, og at I gider købe den. Det bliver årets højdepunkt rent arbejdsmæssigt!
Mere fokus og færre projekter
Sidste år var præget af en masse usikkerhed, specielt økonomisk. Vegetarisk i aften? var endnu ikke udkommet, så min indtægt bestod af lidt plakatsalg, min opsparing og et deltidsjob i H. Skjalm P. indtil første corona-lockdown ramte, og jeg pludselig blev skubbet ud i livet som selvstændig på fuldtid, lidt før jeg måske var klar til det. Heldigvis landede det lige oven i bogudgivelsen, og jeg kunne med nød og næppe få det til at løbe rundt gennem sommeren, hvor jeg også fik mit første ok betalte reklamesamarbejde.
Ikke starte noget nyt
Jeg har en tendens til at få en god idé, og så bare føre den ud i livet uden at tænke så frygteligt meget over konsekvenserne. Som f.eks. at åbne butik inden for et par måneder, bruge hele den første bogudbetaling for første halvår 2020 på at sætte lokale i stand og købe varer ind, og så lige komme til at blive gravid oven i det hele (altså det var planlagt, men gik måske lidt hurtigere end forventet). Jeg elsker den vilde og modige del af mig! Men det kan også være rimeligt stressende, og specielt nu hvor jeg er gravid, har jeg simpelthen lovet mig selv at skalere ned i år, og ikke starte noget nyt op.
Blive mor
Det er så vildt, at se det her punkt på skrift, men altså, den lille baby i min mave bokser rundt i skrivende stund (det er det hyggeligste i verden), 2. trimesterscanningen er vel overstået, og vi ved både hvilket køn babyen har, og hvad den skal hedde. Så det er nok uundgåeligt, at jeg bliver mor, når sommeren rammer. ♡
Barsel på fuld tid fra juni til august
Det her er en kæmpe drøm. At jeg kan lægge alt arbejde til side og bare fokusere på min lille baby og min nye rolle som mor. Jeg har stadig ikke helt fundet ud af, hvordan jeg gør det. For man kan ikke bare droppe sine platforme fuldstændig og lade der være stille i tre måneder. Det har jeg i hvert fald aldrig hørt om nogen, der gjorde med succes. Men jeg håber på at have overskud til at udvikle en serie opskrifter, inden jeg går på fuldtidsbarsel i juni, og så finde en som kan hjælpe mig med at administrere Vegetarisk Hverdag og drysse dem ud i løbet af sommeren.
Uddelegere det jeg kan
Det her punkt hænger selvfølgelig sammen med flere af de tidligere punkter. For at jeg kan fokusere på instagram, blog og kogebog, og for at jeg kan checke helt ud og gå på barsel, må jeg uddelegere så meget som muligt. Det er nok noget af det sværeste for mig. Jeg har allerede fået en agent, som hjælper mig med forhandling af samarbejder og kommunikation med potentielle kunder, og det er fantastisk at slippe for det selv, da det er noget af det, jeg mindst kan lide ved arbejdet med Vegetarisk Hverdag. Og så dejligt, at jeg endelig begynder at kunne høste lidt efter alle de timer af gratis arbejde, jeg har lagt ned på at bygge mine platforme op over de sidste knap 2,5 år.
Derudover tænker jeg at mine varer i webshoppen skal flytte på lagerhotel i løbet af foråret, så jeg ikke skal tænke på at pakke og sende pakker, mens jeg er på barsel. Det tager virkelig meget tid, og eftersom min shop er så lille, giver det ikke nogen mening at ansætte nogen til at hjælpe mig med det lige nu.
Få rådgivning om at omlægge virksomheden fra enkeltmandsvirksomhed til APS
Et af de lidt mere tørre punkter måske, men noget jeg gerne har villet længe, og jeg tror måske i år er året? Jeg skal bare være sikker på, hvad konsekvenserne er, så jeg ikke kommer i klemme ift. barselsdagpenge osv. Man hører så mange skræmmehistorier fra selvstændige, som har været på barsel uden økonomisk hjælp pga virkelig rigide regler, der ikke tager hensyn til den kompleksitet et liv som selvstændig kan have.
50.000 følgere på instagram
Det her er et af de lidt mere fjollede punkter, for egentlig betyder det ikke så meget præcis, hvor mange følgere jeg har. I skrivende stund har jeg over 39,8 tusind som følger med på instagram, og bare dét er jo et absurd tal for en nicheprofil om vegetarisk mad. Læste også den anden dag på DR, at en undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at en tredjedel af danskerne har skåret ned på deres kødforbrug i en eller anden udstrækning. Der sker alligevel noget!
Jeg er i hvert fald vanvittigt stolt over fremgangen for min lille profil, og det handler om meget andet end følgertal. Det som egentlig betyder noget er dialogen og interaktionen med jer, at I liker, kommenterer, laver mine opskrifter, deler og skriver beskeder. Det er dét som motiverer mig allermest. Så bliv endelig ved med det! Både her og på instagram, jeg bliver seriøst så glad.
Lønforhøjelse
Jeg har givet mig selv en månedsløn på 20-22.000 kr før skat, siden jeg gik fuldtid med Vegetarisk Hverdag. Det er det mindste, jeg har tjent i mit arbejdsliv. Det er nok til, at det lige akkurat kan løbe rundt med vores faste udgifter, og jeg har lidt lommepenge til café og tøj osv. Men jeg længes virkelig efter en mere normal voksenløn, både fordi det bliver en udgift at få et barn, men også så jeg kan begynde at spare op igen. Jeg havde heldigvis en god opsparing, inden jeg sprang ud i livet som selvstændig for første gang for 4 år siden, men efter både sygemelding og at have startet Vegetarisk Hverdag op, er der blevet trukket rigeligt på den, og den er ikke noget at skrive hjem om længere.
Så en lidt højere løn og en opsparing, så vi måske en dag kan få råd til en kolonihave eller et sommerhus, er en kæmpe drøm for i år. Selvom jeg en stor del af tiden skal være på barselsdagpenge, og det nok ikke lige bliver i år, jeg kommer til at kunne skeje vildt ud. Vi får se!
Sige nej til alt, der ikke føles godt i kroppen
Det her har været min målsætning, siden jeg startede Vegetarisk Hverdag, og det er så meget lettere sagt end gjort. Jeg bliver dog bedre og bedre til det. Har virkelig god erfaring med at slå den logiske hjerne fra og mærke efter, hvad kroppen har lyst til. Den er klogere, end vi giver den kredit for! Jeg har aldrig fortrudt en beslutning, jeg har taget med kroppen. Beslutninger taget med den logiske hjerne til gengæld…
Prioritér hvile til den gravide krop og på sigt den nye mor-krop (og sjæl!)
Det her er et af de vigtigste punkter, for jeg er god til at presse mig selv, mere end hvad godt er. Jeg synes, jeg klarer det meget godt ind til videre. Bare det at jeg har skåret min virksomhed ind til benet og kun lægger krudt på instagram, blog og den nye bog er en kæmpe lettelse. Er så glad for min beslutning om både at droppe butiksåbningstider og webshop-afhentninger i år. Det betyder helt klart færre salg, men det giver også så meget mere ro.
Jeg er også god til at lægge mig i sofaen eller sengen og tage et hvil, når maven spænder og lænden brokker sig. Det er jo den allerstørste gave ved at være selvstændig.
Det er altså mine drømme og planer for året der kommer! Mindre stress, mere fordybelse og færre projekter. Selvom jeg selvfølgelig har to kæmpe projekter på agenda’en: en bog-baby og en ægte baby. Det må være mere end rigeligt for et år i livet. ♡
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Dejligt at fange sine drømme, som du gør – det er da en rigtig god ide.
Tak for at dele dine overvejelser i forbindelse med året 2021. Det er nogle smukke bílleder, som du lægger ud også, men hvor er de taget henne ?
På forhånd tak for svar 😉
Det er altså meget sejt, det der med at formulere drømme og mål så konkret. Det vil jeg overveje også at gøre!
Jeg ved ikke, om det kan bruges, men jeg kan huske, at @mamalinauk (Emma Ross) holdt tre måneders barsel fra alle sine platforme (insta, blog, nyhedsbrev, Youtube) sidste år. Og hun har i hvert fald stadig mange følgere (46.000 el lign). Og så er hun det aller aller sødeste menneske, måske hun gerne vil dele ud af sine erfaringer.
Jeg synes det fungerer mega godt! Og så sjovt at gå tilbage og se, hvor meget der er gået i opfyldelse. Tak for tip om en anden profil, som har holdt barsel! Hende må jeg da hive fat i og høre om hendes erfaringer. 🙂