Jeg havde haft en intens craving efter flødekartofler i en måneds tid. I ved, perfekt cremede flødekartofler, som ikke er tørre, ikke er for sovsede, men hvor fløden er suget perfekt ind i møre, lækre kartofler. Jeg elsker jo kartofler, det er gammel info. Og måske det her er kartoffelretten over alle?
Hemmeligheden for de perfekte flødekartofler er ratio mellem kartofler og fløde. Kartoflerne skal dækkes ret præcist 75-80% for at slutresultatet bliver helt rigtigt. Og så tager det tid, som med mange gode ting. De passer jo heldigvis sig selv i ovnen størstedelen af tiden, så det gør ikke så meget.
Jeg serverede to salater til. En enkel tomatsalat med ramsløgskapers og frisk oregano, samt lynstegte grønne stangbønner (stegt i olie med lidt hvidløg), serveret med et skvæt citronsaft, finthakket saltet citron og friskrevet parmesan på. Mere behøver man ikke efter min mening. På billedet ses halv opskrift af flødekartoflerne, da det bare var André og jeg.
Jeg er stærk modstander af at komme andre grøntsager som f.eks. porre i, men hver sin smag, så hvis det gør dig glad, så kom endelig lidt fintsnittet porre mellem kartoffellagene. Et hvidløgsfed skåret i fine skiver, kan jeg dog godt finde på at tilsætte. Og osten er efter min mening ESSENTIEL, men visse udelader den.
Ingredienser
ca. 2 timer/ 4-6 portioner
- 1,5 kg kartofler
- Salt
- Peber
- Muskatnød
- 5-6 dl fløde
- 100-150 g smagfuld ost (parmesan, gouda, cheddar eller lignende)
Sådan gør du
Sæt ovnen på 175 grader.
Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver á 3 mm tykkelse. Dette er nemmest på et mandolinjern, hvis du har sådan et.
Læg kartoflerne i et stort ildfast fad ét lag ad gangen. Efter hvert lag salter du let med fint havsalt. Det første lag får lidt friskkværnet peber, det næste lidt fintrevet muskatnød, osv. Mellem et par af lagene lægger du også et lag ost! Fortsæt til alle kartoflerne er i fadet.
Hæld nu fløde på kartoflerne, til det dækker 75-80%. Ekstremt vigtigt med det rette kartoffel til fløde forhold!
Sæt i ovnen. Efter en time stikker du i kartoflerne med en kødnål for at se, hvor langt de er. Hvis de ikke er møre endnu skrues der op til 200 grader. De sidste 10-15 minutter fordeles revet ost på toppen.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Hej, hvis jeg ønsker at lave denne dagen før.
Vil du så gøre den klar dagen før og sætten den i ovnen på dagen når den skal bruges, eller genvarme den på dagen?
Det er et godt spørgsmål. Jeg tror umiddelbart, at jeg ville lave dem dagen før og så varme dem op på dagen! Måske med lidt folie løst over ved 160-180 grader.