Da jeg lagde denne opskrift op på min instagram i sidste uge, havde jeg ingen anelse om, at det var opskriften på afghansk salat, som en følger kommenterede. Men jeg elsker bare at blive klogere! Det er det bedste ved instagram synes jeg, delingen af erfaringer, viden og tips og tricks. Tænker at der lige med denne type salat er mange forskellige varianter verden rundt. En anden følger nævnte f.eks. at den mindede om en persisk shiraz-salat (Salade Shirazi).
Det gav mig faktisk idéen til at bruge platformen her til at inddrage nogle af alle jer, der følger med. Jeg kunne godt tænke mig at lave en ny serie af indlæg i løbet af efteråret. Portrætter af danskere med alle mulige forskellige baggrunde, som har en bestemt ret eller opskrift, de er vokset op med (gerne en der ikke er typisk dansk!), som de har lyst til at dele med læserne her på bloggen og på instagram. Man behøver ikke have ansigt på, men jeg synes det kunne være hyggeligt, hvis jeg må tage et billede af dig og retten. Det ville altså være et projekt, hvor jeg kommer hjem til dig og er med i køkkenet med mit kamera. Forhåbentlig kan der komme nogle personlige fortællinger om madglæde og madminder i alle mulige former ud af det, og vi kan inspirere hinanden med mad fra hele verden. Det er i hvert fald min drøm!
Det er en idé, jeg stadig udvikler på, og jeg skal nok dele mere info, når jeg er helt sikker på hvordan formatet kommer til at se ud, men hvis du allerede tænker, at det er noget, du gerne vil være med til, så send mig endelig en mail på camilla@vegetariskhverdag.dk
Tilbage til opskriften som jeg altså ofte laver som tilbehør til grill, mexikansk, krydrede gryderetter eller en ostet pastaret. Jeg har researchet lidt på nettet og en del opskrifter på afghansk salat har også gulerødder og/eller frisk mynte i, nogle udelader olivenolien og nogle har grøn chili i. Det kan du selv styre.
Ingredienser
15-30 min / 4 portioner
- 5-6 bøftomater
- 1 agurk
- 0,5 rødløg
- To gode håndfulde koriander
- Saften fra 1-1,5 lime (eller tilsvarende citron)
- 1 fed hvidløg, fintrevet
- 2 spsk olivenolie
- Salt
Sådan gør du
Skyl tomaterne og skær ud i mindre stykker.
Gør det samme med agurken. Nogle gange skær jeg den halvt over på langs og fjerner kernerne med en teske, så salaten ikke bliver for vandet.
Pil løget og hak så fint som du kan.
Skyl og tør koriander og hak fint.
Bland alt med limesaft, et fintrevet fed hvidløg, olivenolie og smag til med salt.
Salaten har godt af at stå 15-30 minutter og trække lidt, hvis du har tid.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Koriander, tomater og lime kunne også godt være mexicansk. Jeg så et program på et tidspunkt, hvor de kiggede på sammenhængene mellem mellemøstlig og mexicansk mad, og de fortalte, at der er kommet mange indvandrere til Mexico fra især Libanon og Palæstina.
Ja, helt klart! Det er en kombination man ser over hele verden. Også i asien tænker jeg i en lidt anden form. Interessant historie med indvandrerne til Mexico fra Libanon og Palæstina, det kan jo godt have noget med sammenfaldet at gøre. Kh Camilla