Jeg bagte denne ricottakage i lørdags, og det er noget af det bedste, jeg har bagt. Let og saftig, sød og syrlig med forårets bedste smage. Rabarber! Citron! Birkes! Det bedste der er sket i mit liv denne påske, som helt ærligt har været mærkelig. Savner min familie, vil kramme mine små niecer og se dem grine højt. Vil kramme mine venner og ae dem i håret og holde kæmpe fester med alle jeg holder af. Suk!
Jeg håber, I har haft en dejlig påske, selvom den ikke har været så social, som den plejer. Og så håber jeg, at det her er ugen, hvor kogebogen ankommer. Krydser fingre! Hvis der er noget, jeg har lært i disse coronatider, så er det, at man ikke kan regne med noget som helst.
Jeg har bagt denne ricottakage flere gange tidligere uden rabarber med stor succes, men når man tilsætter noget nyt til en opskrift (specielt med masser af fugt som rabarber), så kan der ske, hvad som helst. Ændrede lidt på ingredienserne og heldigvis endte det lykkeligt!
Ingredienser
60+ min / En stor rugbrødform
- 400 g rabarber
- 1 dl rørsukker
- 250 g smør
- 225 g rørsukker
- 3 store æg eller 4 små
- 250 g mel
- 1,5 tsk bagepulver
- 0,5 tsk salt
- 4 spsk blå birkes
- Revet citronskal fra 2-3 små citroner
- 125 g ricotta
Syrlig sukkerlage:
- Saften fra rabarberne fra kagen
- Saften fra 1 citron
- 0,5 dl rørsukker
- 100 g rabarber
Sådan gør du
Sørg for at æg og smør er stuetempereret.
Skyl og snit 400 g rabarber i 0,5-1 cm skiver og læg dem i en skål med 1 dl sukker.
Sæt ovnen på 175 grader. Vej smør og sukker af og læg sammen i en stor skål. Vej mel, bagepulver, salt og blå birkes af og bland sammen i en mindre skål. Bland ricotta, birkes og citronskal. Beklæd en rugbrødsform med bagepapir og smør med smør.
Pisk smør og sukker rigtig godt sammen med en elpisker til det bliver lidt luftigt.
Tilsæt derefter et æg ad gangen og pisk ægget godt ind i smør-sukkerblandingen, før du tilsætter næste æg. Både smør og æg skal være stuetempererede for at de emulgerer og skaber en blød masse. Hvis det skiller, så skal kagen nok lykkes alligevel.
Tilsæt melblandingen lidt ad gangen og pisk forsigtigt sammen. Tilsæt ricottablandingen, når der er 1/3 af melet tilbage. Når den er inkorporeret, tilsættes resten af melet.
Si væsken fra rabarberne ned i en lille gryde og gem. Fold nu 75% af rabarberne ned i dejen.
Fordel dejen i formen. Fordel de sidste rabarber oven på kagen og tryk lidt ned i dejen.
Bag i 50-60 minutter og lav i mellemtiden sukkerlagen ved at koge saften fra rabarberne, citronsaft, sukker og 100 g rabarber hakket i skiver sammen. Lad cirka 25% koge fra og si så rabarberstykkerne fra (spis mosen på yoghurt!).
Hæld sukkerlagen over kagen lige når den kommer ud af ovnen, så bliver den sprød og syrlig udenpå. Lad kagen køle en anelse af, før du vender den ud på en rist eller et skærebræt. Og lad den køle helt af før du skær den i skiver og serverer.
Server som den er eller med creme fraiche eller vaniljeis til.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Simpelthen så lækker en kage, det er vores nye yndlings!
Hvor dejligt!
Har købt din kogebog, Den dovne vegetar, og vil bage ricottakagen. Der står 200 GRAM olie, er det korrekt? (ofte angives i dl/ml)
Det er korrekt! Burde nok have angivet i dl (også), men havde alligevel vægten fremme. 🙂
Bagte kagen dagen før, jeg skulle have gæster, og spiste den dagen efter.. Da var den “faldet til” og var noget så lækker. Crème fraiche eller is var helt unødvendigt
Har givet opskriften videre til tre vennepar (har henvist til din blog). Vi tilhører alle bedsteforældregenerationen og har aldrig før forstået, hvad man kan bruge ricotta til
Hvor bliver jeg glad, tak! <3
Det ser så lækkert ud. Har du erfaring med at fryse den? I så fald skal man så først hælde sukkerlage over, når kagen skal serveres (og evt er blevet lunet i ovnen?)
Hvor mange liters rugbrødsform?
Den kan fint fryses. 🙂 Jeg ville hælde sukkerlagen over lige efter den er bagt og så fryse den ned, når den er kølet ned. Ved desværre ikke hvor mange liter rugbrødsformen er i, jeg tror du kan slippe afsted med at bruge en ret standard størrelse. Kh Camilla
Hej Camilla. Hvor længe skal rabarberne have i ovnen på 175 grader? 🙂
Hej! Rabarberne skal ikke i ovnen, men direkte i kagen som bages 50-60 min. Giver det mening? 🙂