Det er en kunst at koge ris! Heldigvis kan man sagtens lave perfekt kogte ris derhjemme helt uden riskoger eller andet specialudstyr. Det er min mor, der har lært mig at koge ris på denne måde, og det giver altid et godt slutresultat. Hun har boet i Thailand i fem år, så hun har de helt gode tricks.
Skyl dine ris, inden du koger dem
Det er vigtigt at skylle risene godt med koldt vand, inden du koger dem. Det sikrer, at de ikke klumper sammen i gryden, da man får skyllet en del af stivelsen af.
Jeg foretrækker at skylle mine ris direkte i gryden. Jeg dækker risene med koldt vand og vender dem nænsomt i vandet i 5-10 sekunder, hælder vandet fra og gentager cirka tre gange.
Lad risene passe sig selv
Man skal ikke løfte på låget flere gange undervejs, men så vidt som muligt lade risene passe sig selv. Og så er tricket med at komme køkkenrulle eller et vistestykke mellem gryde og låg helt essentielt. Du kan helt selv vælge, om du vil gøre det, som jeg gør det og vente med at komme det mellem gryde og låg til midt i processen, eller du vil gøre som min mor gør og have det mellem gryde og låg hele tiden. Jeg synes, det giver nogenlunde samme resultat.
Hvilken kogetid har ris?
Jeg lader mine jasmin- og basmatiris simre forsigtigt i 10 minutter, og så slukker jeg for varmen og lader jeg dem dampe færdigt i 10 efterfølgende minutter. Virker hver gang.
Sådan koger du ris til perfektion
30 min / 4 portioner
Ingredienser
- 4 dl jasmin- eller basmatiris
- 6 dl vand
- 1 tsk salt
Sådan gør du
Skyl risene godt med koldt vand. Jeg foretrækker at komme dem direkte i gryden, hælde godt med koldt vand over og vende risene nænsomt med hånden i 5-10 sekunder, hælde vandet fra og gentage – i alt tre gange. Lettest at gøre over håndvasken. Du kan også skylle dem i en finmasket si, hvis du synes, det er lettere.
Kom i en mellemstor gryde eller sauterpande med 6 dl vand og 1 tsk salt. Kog forsigtigt op.
Når vandet koger, lader du risene simre ved lav varme under låg i 10 min.
Læg et par stykker køkkenrulle (eller et rent viskestykke) mellem gryde og låg, og lad risene hvile i 10-15 min.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Altid perfekte ris! Kæmpe tak for fremgangsmåden <3
Hej, tak for opskriften på kogning af ris
Jeg har to spørgsmål:
Hvad er mængden af ris og vand til en person, hvor ris mængden er 1 dl ?
Hvad betyder det at koge langsomt op ?
Mvh. Boon Ja 🙂
Hej Boon Ja. Undskyld det sene svar. Jeg ville koge 1 dl i en lille gryde med 1,5 dl vand. At koge langsomt op handler om at du koger op på middel varme frem for at have skruet helt op på max på komfuret. God fornøjelse! Kh Camilla
Jeg skal lave ris til Chiken Cashewnødder i dag og Boller I Karry i morgen da madservice kommer med brune ris hvilket min mave ikke kan klare og ved god de er de bedste at spise i stedet for hvide ris, men når jeg får kramper I maven(Venstre side) så holder jeg mig til Jasminris
hehe min mor kogte ris på samme måde som din. Det funger
Det gør det nemlig! Og det er jo ret enkelt lige så snart, man kan de små tricks.
Husk at skylle risen godt i flere hold vand.. dermed fjernes størstedelen af den arsen (kræftfremkaldende) ris indeholder, gælder OGSÅ for såkaldt økologisk ris…. samtidigt med at en del af stivelsen vaskes ud…
Det er ydermere en god ide, efter grundigt skyl, at sætte risen i blød i vand i ca. en ½-time før kogning… derved frigøres (gennem nedbrydning af phytin) de relativt få næringsstoffer i riskornene, således at kroppen bedre kan optage disse.
Hej
Spændende opskrift, som jeg rigtig gerne vil prøve af.
Efter de 10 første minutter – må risene så gerne være lidt hårde i det stadigvæk, inden man slukker for varmen og lader dem stå i 10 – 15 minutter?
Mvh. Tina
De skal ikke være færdigkogte efter de 10 minutter, de damper lige så stille færdigt de sidste 10-15 minutter. Vh Camilla
Spændende opskrift 🙂
Skal risene efter 10 minutter være gennemkogte, eller må de gerne have lidt hårdhed tilbage i sig?
Mvh. Tina