De sidste par måneder er bare forsvundet for mig med kogebogsarbejde, nyt butiksarbejde og den generelle opskriftsudvikling. Og nu er det snart jul! Sjovt nok bliver der ingen juleaften for mig, André og jeg kommer nemlig til at sidde på et fly på vej til Australien med vores to bedste venner, som kommer derfra.
Vi skal være væk en måned, og jeg glæder mig helt ubeskriveligt meget. Jeg trænger til at checke ud, og jeg er ikke i tvivl om, at det bliver en oplevelse for livet. Det bliver så sjovt at møde Ian og Rachel’s familier og se, hvor de er vokset op. Jeg har aldrig været i Australien før og vi skal både til Sydney, Brisbane, Fraser Island og Tasmanien. Håber på en masse smuk natur og god mad. Vil I se noget fra turen her? Det kommer selvfølgelig til at handle en masse om mad.
Vegetarisk brun sovs
Til jer, som faktisk holder juleaften i år, har en vegetar eller veganer med ved bordet, og er i syv sind omkring, hvordan man laver en velsmagende vegetarisk brun sovs. Frygt ej! Det er nemmere end du tror at pakke masser af smag og umami ind i en sovs, helt uden den klassiske kødfond.
Ingredienser
30 min / 4-6 portioner
- En håndfuld tørrede svampe (fx. trompetsvamp)
- 1 løg
- 1 spsk olie
- 1 fed hvidløg
- 2 laurbærblade
- 3-4 stilke frisk timian (el. 1 tsk tørret)
- 5 hele peberkorn
- 0,5 dl rødvin
- 1-2 spsk soja
- 1,5 dl vand
- 2-3 tsk konc. grøntsagsfond
- 1-2 tsk æblecidereddike
- 2-3 tsk dijonsennep
- 2,5 dl fløde eller havrefløde for vegansk
- 1-2 tsk ribsgelé
- Maizena
Sådan gør du
Hæld 1 dl kogende vand over de tørrede svampe. Lad stå.
Hak løget fint og steg ved høj varme med et drys salt i olie i en gryde. Rør rundt jævnligt til det har fået godt med farve. Det må godt være lidt brændt i kanterne, det giver smag og farve til sovsen.
Skru lidt ned for varmen og tilsæt et knust fed hvidløg og krydderurter. Kram vandet ud af de tørrede svampe og tilsæt (gem vandet!). Tilsæt eventuelt 1 tsk smør eller lidt ekstra olie. Steg det hele i et par minutter.
Tilsæt rødvin og kog godt igennem, så du får opløst alt den gode smag, som har sat sig fast i bunden af gryden.
Tilsæt soja, svampevand, 1,5 dl vand, koncentreret fond, 1 tsk æblecidereddike, 2 tsk sennep og nogle gode kværn peber. Lad simre uden låg i 10-15 minutter.
Tilsæt fløde og kog op. Smag til med yderligere eddike, soja, sennep, salt og peber. Jævn med maizena efter behov. Si sovsen direkte ned i sovseskålen. 🙂
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Mums, den glæder jeg mig til at afprøve til Mortens aften på søndag.
Hvordan tror du resultatet vil være hvis man nu blender sovsen i stedet for at si den til sidst? Vil den blive underlig eller en god gaffel-venlig sovs? 😀
Det tror jeg sagtens du kan, jeg ville selvfølgelig lige fiske laurbærblade og timian op først. Måske nogle af peberkornene, så det ikke bliver til en pebersovs. 🙂
Åh – hvor lækkert. Det er nok den bedste brune vegetariske sovs, jeg har lavet endnu. Har afprøvet den i dag med henblik på at servere den juleaften.
Hvor er det dejligt at høre! ❤️
Husk at køre svampevandet igennem et klæde.. har nu prøvet to gange at der var sand i.
Hvis man fikser det allerede ved svampevandet så mister man ikke for meget smag ifht hvis man kører det hele igennem et klæde til Allersidst.
Hej, kan sovsen her laves dagen i forvejen eller bliver det noget bøvl? 🙂
Sagtens! Det er slet ikke noget problem. Bare opbevar den i køleskabet og varm op inden servering. 🙂 God jul! Kh Camilla
Hej! Jeg vil gerne lave sovsen i god tid – eksempelvis om formiddagen. Vil det være et problem og vil du stadig anbefale at vente med at si den, til den skal direkte i sovseskålen? Mvh Gry
Hej! Det kan du sagtens. Jeg tror måske jeg ville vente med at si den, så den trækker aal den smag den kan, men hvis du synes, det er nemmere, kan du sagtens si den og så bare varme den færdige sovs op ved servering. 🙂 God jul! Kh Camilla
Jeg vil helt sikkert prøve din opskrift juleaften. Jeg glæder mig til at få en god sovs til julemiddagen i år. Jeg har bare lige et par spørgsmål:
Hvornår tilsætter du ripsgelen?
Og har du en grøntsagsfond, som du kan anbefale?
Hej! Fedt! Smager til med ribsgelé til sidst. I forhold til grøntsagsfond så er den økologiske flydende fra Føtex supergod! Ellers Fond du chef som fås i Kvickly og andre større supermarkeder. Håber du får lavet en god sovs! Og god jul. 🙂
Mums – lyder lækker! Lader du svampe og løg blive i – blender du mon eller ..? 🙂
Det er godt du spørger! Det havde jeg da helt glemt at skrive i opskriften. Sier faktisk sovsen direkte ned i sovseskålen. 🙂