Første gang jeg stødte på tomatrisotto var i Hugh Fearnley-Whittingstalls bog “Veg Everyday” (en bog jeg anbefaler varmt!). Den opskrift kræver en tomatsovs lavet på langtidsbagte tomater i ovnen, og hvem har tid til det på en hverdag? Så jeg satte mig for at lave en lettere version, og det var André som kom på at tilsætte passata direkte til fonden for at lave en tomatfond. På den måde kommer tomatsmagen virkelig ind i risene. Det smager fantastisk!
Tilberedningstiden kan altså variere meget afhængigt af hvilke ris, man bruger. Jeg havde nogle fra Rema som tog hundrede år om at blive færdige, og jeg ved ikke om det var risene eller om det af en eller anden grund tager længere tid, når man koger risene med tomat? Sørg i hvert fald for at smage på risene undervejs!
Tomatrisotto
45-60 min / 4 portioner
Ingredienser
Risotto
- 1 stort løg
- 1 spsk hakket frisk timian
- 1 tsk hakket frisk rosmarin (kan udelades)
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk smør
- 2 fed fintsnittet hvidløg
- 2 spsk koncentreret tomatpuré
- 4 dl risottoris
- 2 dl tør hvidvin*
- 400 g mosede tomater (passata)
- 6 dl vand
- 2 spsk konc. grøntsagsfond (til 1 l)
- 1 tsk æblecidereddike
- 1 tsk sukker
- Peber
- 1 spsk smør
- To håndfulde fintrevet parmesan
Til servering
- Ekstra parmesan
- Stegt broccolini
Sådan gør du
Sauter finthakket løg og krydderurter i olie og smør i en stor gryde ved middel varme i 8-10 minutter, til det er gyldent.
Varm imens mosede tomater, vand og koncentreret fond op i en anden gryde.
Tilsæt hvidløg til løgene i 1 min, og lad tomatpuré og ris stege med til sidst i 2-3 minutter.
Tilsæt hvidvinen til risene, skru godt op for varmen, og lad vinen koge ind i risene. Tilsæt derefter tomatfonden lidt efter lidt.
Lad risottoen simre. Rør i den en gang imellem. Smag til undervejs, og begynd at tilsætte vand i stedet for fond, hvis risottoen bliver for salt.
Når risene er 95 % færdige, smages der til med peber, eddike og lidt sukker for dybde og balance. Tilsæt parmesan og smør. Sørg for, at risottoen er 10 % mere våd, end hvad du foretrækker, så tilsæt mere tomatfond efter behov.
Sluk for varmen, og lad stå i 5 minutter. Mens risottoen hviler, steges broccolinien hårdt på en pande i olie med et drys salt, til den har fået farve, men stadig er sprød.
Servér med parmesan.
Hejsa!
Lyder vildt lækkert 😀
Hvad kan jeg erstatte hvidvin med..? Arbejder i køkkenet i en integreret institution, så tænker jeg nok skal undlade vinen..
Hej! Du kan udelade det, eller du kan erstatte det med et par spsk hvidvinseddike + vand. Eller lidt ekstra æblecidereddike. 🙂 Kh Camilla