Jeg er blevet helt vild med hjemmelavet surkål. Vi når at spise det, før vi har fået lavet noget nyt. Det tager nemlig 20 dage for kålen at fermentere, så jeg skal have fundet frem til et godt interval at lave det med. Men altså, forventningens glæde og alt det der.
Det er i hvert fald nemmere at lave end man tror! Salt, økologisk hvidkål, 20 mins kålmassage og god tålmodighed. Vi spiser det på pizza, som ekstra oumph i en købt durum falafel og som et syrligt, krydret tilbehør til de fleste retter. Det smager virkelig godt med korianderfrø, det giver sådan en krydret citronagtig smag, men du kan også lave den klassisk med sennepsfrø.
Jeg kan godt lide strimlerne lidt grovere end den klassiske surkål, men hvis du er mere til de tynde strimler kan du rive kålen på et mandolinjern eller et rivejern.
Ingredienser
30 min + 20 dage / 1 patentglas på 750 ml
- 650-700 g økologisk hvidkål
- 20 g fint havsalt* pr 1 kg kål
Eksempel: 20 x 0,7 (vægten på dit kål i kg) = 14 g havsalt
Krydderier efter eget valg, her:
- 1 tsk korianderfrø
- 10 peberkorn
- 5 enebær
*Saltet skal være uden jod, da det er bedst for fermenteringsprocessen.
Sådan gør du
Skær kålhovedet i mindre strimler (ikke alt for fine, ca. 0,5-0,7 cm brede). Fjern stokken. Gem et helt blad af de yderste blade. Vej kålen af så du ved, hvor meget du har.
Regn ud hvor meget havsalt du skal bruge og tilsæt. Jeg tilsatte desuden korianderfrø, peber og enebær. Du kan eksperimentere dig frem.
Kålen skal masseres med håndkraft til der kommer nok saft ud af kålen, til at saften kan dække kålen i glasset. Det tager ca. 20 min.
Før kålen over i glasset og tryk godt sammen så saften dækker. Læg dit kålblad over som et låg og luk glasset. Lad det stå på køkkenbordet.
Åben én gang i døgnet og frigiv trykket. Når trykket bliver mindre kan du lade glasset stå lukket på køkkenbordet. Surkålen er færdig efter 20 dage og herefter skal glasset på køl.
Jag testade att göra surkål för ett tag sen men den blev inte bra, ska testa igen med ditt recept! återkommer om 20 dagar 😉
/Stella
Held og lykke! Jeg synes det er super lækkert med koriander og enebær som her.