Den ser ikke ud af meget denne ydmyge perlebygsuppe, men citronen og olivenolien gør den så tilfredsstillende og comfy på en kold, mørk efterårsdag.
Suppen skal simre i en times tid, men der er ikke meget forberedelsestid, så man kan passende lave noget afslappende, mens man venter. Perlebyggen skal gerne være puffet helt op, så de ligner store hvedekerner, på den måde jævner de næsten bouillonen lidt.
I stedet for hvide bønner, kan du for eksempel også servere med kikærter. Og lidt tørrede svampe i er også lækkert!
Det er helt essentielt at servere med et generøst drys olivenolie, det gør altså noget magisk for smagen. Persillen/purløget bidrager med noget friskhed, og den stegte kål med sødme og bitterhed. Men du kan toppe med lige det, du synes er lækkert!
Lav en stor portion, så du har rester til en anden dag.
Ingredienser
60 min ⎢ 4-6 portioner
- 2 spsk olivenolie
- 1 stort finthakket løg
- 1 stort fed hvidløg
- 3 timiankviste eller 0,5 tsk tørret timian
- 240 g (3 dl) perlebyg
- 2 L vand + 3xfond/bouillonterning
- 1 dåse hvide bønner
- 1-1,5 citron
- Salt og peber
- Persille eller purløg
- Stegt kål
Sådan gør du
Svits løget i rigeligt olivenolie ved middelvarme til det bliver gennemsigtigt.
Tilsæt finthakket hvidløg og timian, og steg med i et par minutter. Tilsæt perlebyg, vand og fond.
Lad simre i 45-60 min til perlebyggen er mør og puffet op.
Skyl bønnerne, tilsæt og lad suppen koge op. Smag til med masser af citronsaft, friskkværnet peber og salt.
Server med frisk persille eller purløg og en god skvæt olivenolie.
Jeg servede desuden med hårdt stegt hvidkål og rød grønkål (straf kålen i en brandvarm pande, og læg et grydelåg over for, at den bliver rigtig godt stegt og dampet samtidigt – det skal brunes, men beholde lidt sprødhed!).
Dejlige opskrifter, men hvad er det, du anbefaler, man gør ved de tørrede svampe her? 🙂
Hej! Tørrede svampe gør jeg altid følgende med: Kom en håndfuld op i en skål og hæld kogende vand på, så det dækker. Lad stå i fem minutters tid. Klem vandet ud af svampene (men behold svampevandet) og hak evt. svampene efter smag. Kom svampene i gryderetten og lad simre med. Hæld også svampevandet i retten, men sørg for at undgå at evt. jord eller skidt kommer med (det samler sig typisk på bunden, så det er bare et spørgsmål om at hælde forsigtigt).
Kh
C