Jeg ved ikke præcis hvilken placering, men svamperisotto er i hvert fald på toplisten over yndlingsretter! Specielt hvis det er svampe, jeg har plukket selv som her. Det er den bedste luksus. Hvis ikke man er den store svampeplukker skal man huske, at man jo bare kan plukke svampe i supermarkedet. Det kan virkelig godt betale sig at købe de tørrede, man får så meget mere for pengene, både i smag og volumen (de svulmer jo op, når man lægger dem i blød).
Du kan eventuelt erstatte tragtkantareller med tørret trompetsvamp, karl johan eller kantareller. De to førstnævnte synes jeg smager af mest.
Karl Johan kan være svært at finde i en grøntafdeling, men portobello, østershatte eller brune champignon er fine erstatninger. Steg dem rigtig hårdt så alt vandet kommer ud, og de får fin farve. På den måde får du mest smag ud af dem.
Svamperisotto – en klassiker! Og så er det ikke engang svært at lave.
Opskrift på svamperisotto
45 min / 4 portioner
Ingredienser
- En rigtig god håndfuld tørrede svampe som tragtkantareller, karl johan, sort trompetsvamp el lign.
- 1,5 dl kogende vand
- 200-250 g Karl Johan svampe, portobello eller markchampignon
- En generøs klat smør
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 4 dl risottoris
- 2 dl hvidvin
- 1 liter grøntsagsfond
- To håndfulde revet parmesan
- Et skvæt citronsaft
- 100 g kantareller stegt i smør (valgfrit)
- Persille, finthakket til servering
Sådan gør du
Hæld kogende vand over de tørrede svampe og lad stå i fem minutters tid.
Rens de friske svampe og skær dem i mindre mundrette stykker. Hak løget fint og hak hvidløget fint.
Varm en mellemstor gryde op til middel varme og svits løget og de friske svampe i en generøs klat smør med et drys salt i 5 minutter. Kram vandet ud af de tørrede svampe (gem vandet!), hak dem groft og steg med i yderligere 5 minutter. Svits hvidløg 1 min og tilsæt risene til sidst i 1 min.
Varm imens fonden op i en gryde for sig.
Skru op for varmen i risottogryden, tilsæt først hvidvin og siden svampevandet fra de tørrede svampe (der kan være lidt jord i bunden – pas på, at det ikke kommer med). Lad risene koge næsten tørre under omrøring og tilsæt derefter fonden lidt efter lidt.
Lad risottoen simre. Du behøver ikke at stå og røre i den uden pauser, bare rør rundt jævnligt. Smag på risottoen undervejs, både for at holde øje med status på risene og med saltniveauet. Hvis risottoen begynder at blive for salt, tilsætter du vand i stedet for fond.
Når risene er 95 % færdige* tilsættes parmesan, lidt peber, og et skvæt citronsaft. Her kan du også tilsætte en ekstra klat smør, hvis du vil (det vil du godt). Sørg for at risottoen er 10 % mere våd, end hvad du foretrækker.
Sluk varmen og lad stå i 5 min, mens du steger kantareller i smør til topping.
Server med finthakket persille.
God opskrift på klassisk risotto. Men hvad med persillen under ingredienser? Den har du glemt i opskriften.
Godt set, det er hermed tilføjet!