Jeg havde egentlig slet ikke tænkt, at jeg ville udgive nogle opskrifter på påsketema, men så tryllede vi denne kartoffelrisotto frem i går! Og så var der ikke nogen tvivl om, at den blev nødt til at komme ud i dag, hvis nu der var nogen, der kunne tænke sig lidt festlig vegetarisk inspiration til påskedagene. 🐣
Lidt rugbrødscrumble på toppen af risottoen ville også være fantastisk! Det var i hvert fald noget, vi snakkede om i går. Bare smuldre lidt rugbrød og stege i olie eller smør som en topping. Det gør vi næste gang.
Retten her fungerer som en festlig hovedret helt på egen hånd, men kan også serveres som en forret (og så er jeg ret sikker på, at den også går godt til påskelammet, hvis man har den tradition).
God påske til jer! 💛
Kartoffelrisotto
45-60 min / ca. 4 portioner
- 1 stort løg
- 1 fed hvidløg
- 2 dl hvidvin
- ca. 600 g faste kartofler (ikke melede)
- 8-10 dl grøntsagsfond
- ca. 200 g cream cheese
- 2 håndfulde friskrevet parmesan/pecorino/vesterhavsost (valgfrit)
- Et skvæt citronsaft
- Salt & peber
Serveres med:
- Syltet fennikel
- Grønne asparges
- Forårsløg (valgfrit)
- Olivenolie
Grønne blade & saltet agurk
- En agurk, skrællet + 1-2 tsk fint salt
- Ærteskud
- Fennikeltoppe (det grønne, dildlignende på fennikelen)
- Persille
- Ramsløgsblade (valgfrit)
- Almindelig guldstjerne*
Dressing:
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk eddike, citronsaft eller fennikellage
- Peber
*Jeg lærte at plukke alm. guldstjerne i Sverige. Den er ikke offentligt anerkendt som en spiselig blomst i Danmark, men bliver generelt ikke betragtet som giftig og vi har aldrig haft problemer med at plukke og spise den. Man skal dog altid være forsigtig når man plukker og smager noget nyt. Du kan udelade dem eller erstatte med gule blomster fra skovsyre, hvis du vil have det ekstra påskefestligt.
Sådan gør du
Skræl agurken og skær i mindre terninger på ca. 1-2 cm. Læg i en si og giv et godt drys salt. Lad stå omkring 30 min.
Hak løget fint og svits i olie og lidt smør med et drys salt ved lav varme i en stor sauterpande eller gryde i 5-10 min. Tilsæt finthakket hvidløg og svits med i 1 min. Løgene må ikke brune!
Skræl imens kartoflerne og skær i små tern á max 1 cm. Forbered din kogende fond.
Tilsæt kartoflerne og rør rundt 1 minuts tid. Tilsæt hvidvin og lad dampe af.
Tilsæt fond så kartoflerne lige akkurat er dækkede. Rør rundt løbende som du ville gøre med en klassisk risotto.
Lad simre forsigtigt uden låg i cirka 30 min. Fyld løbende på med ekstra fond, i takt med at fonden koger ind i kartoflerne. Til sidst skal kartoflerne være ca. halvt dækkede af fond, tilsæt evt vand, hvis de koger tørre.
Imens risottoen simrer forbereder du grøntsagerne. Skær asparges i større stykker og forårsløg i 1-2 cm stykker. Skyl ærteskud, fennikeltoppe, persille og evt ramsløg og guldstjerne. Alt holdes i grove stykker som en salat. Lad dryppe af.
Når kartoflerne er møre, men ikke udkogte, tages de af varmen. Tilsæt cream cheese og parmesan og smag til med citronsaft, salt og peber efter smag. Lad din risotto stå under låg og hvile i 5-10 min. Konsistensen skal til sidst være meget fugtigt sovset og cremet – ikke tør.
Imens din kartoffelrisotto hviler
Steg asparges og forårsløg på en meget varm pande i et par minutter. De skal have farve, men stadig beholde sprødhed.
Smag på den saltede agurk. Er den ekstremt salt, så skyl den hurtigt under koldt vand og tør af i et viskestykke. Bland med din salat.
Lav en enkel, syrlig dressing af 2 spsk eddike eller citronsaft (eller lage fra de syltede fennikel) + 2 spsk olivenolie og friskkværnet peber. Bland med salaten, smag evt til med salt, hvis det behøves.
Anret kartoffelrisottoen enten på et stort fad eller som portionsanretninger med de stegte grøntsager på toppen, et drys olivenolie og syltet fennikel. Salaten serveres ved siden af.