Her over sommeren holder jeg sommerferie og fri fra opskrifterne. Der kommer nye opskrifter til sensommeren, men indtil da tænkte jeg, jeg ville skrive nogle lidt anderledes blogindlæg som et slags sommertema her på domænet. Håber I vil læse med!
Jeg tilbragte nogle virkelig skønne dage på Langeland med min mand og vores australske venner over Sankt Hans. Jeg deler fortællingen op i et par blogindlæg, så det ikke bliver for langt. I første omgang fortæller jeg om turen helt overordnet, og senere kommer en guide til Langeland med både oplevelser og genbrugstips.
Jeg kan ikke huske, om jeg har været på Langeland før, men jeg vil næsten gå ud fra, at jeg har været der på en sommerferie som barn. Der var i hvert fald masser af Danmarksrejser i min barndom. I mine 20ere rejste jeg primært udenlands. Lysten til at opdage verden var stor, og det synes jeg egentlig er helt ok. De sidste par år er jeg dog faldet pladask for Danmarks- og Sverigesrejserne igen. Det er så nemt og afslappende, og der er så meget at se.
Langeland var en rigtig dejlig ø at besøge. Der var ikke voldsomt meget at lave eller se, og det var helt perfekt. Det er lang tid siden, jeg bare har hængt ud i et skønt stråtækt sommerhus, kørt til stranden, spillet badminton i haven, og ligget i en hængekøje med en bog og taget en spontan eftermiddagslur. Vi var så heldige med vejret, at det var perfekt sommervejr alle dage, og vi levede i en nostalgisk sommerdrøm.
Første aften i vores lejede drømmehus fyldte vi rødvin i glassene og gik en aftentur. At gå stille aftenture er en af de største grunde til, at jeg længes efter at flytte på landet. Den ultimative kombination ville være at beholde lejligheden i byen og så købe et lille hus på landet, som vi kunne bo i i sommerhalvåret. Dyrke grøntsager og leve landlivet. Drømmen! Jeg er ikke den store fan af byen om sommeren.
Den lokale strand var smuk og stille. Vi slog smut (eller prøvede på det for mit vedkommende) og plukkede lidt strandurter, som vi tog med hjem.
Hver aften grillede vi grøntsager på gasgrillen og spiste dem med enten en dressing med urter, kryddersmør eller rygeost rørt med creme fraiche, olivenolie, salt og peber. Vi kogte nye kartofler købt ved vejkanten og spiste jordbær til dessert (der var overraskende lidt jordbærboder på Langeland, men måske var det tidligt på sæsonen?). Jeg elsker den slags sommermad. Enkelt og tilfredsstillende. Ikke så meget pis.
En aften kravlede vi gennem hoftehøjt græs op på toppen af hatbakken ved huset for at se udsigten i aftensolen.
Huset lå helt nede ved Langelands sydspids og fra toppen af bakken kunne vi se Keldsnor Fyr. Vi havde nærmest ingen naboer andet end nogle køer nede af vejen og stilheden var så dejlig en pause fra storbyen.
Vi grinede højt, trak vejret dybt og plukkede en buket vilde blomster, som vi placerede på bordet i haven. Det er lykken for mig. (Side note: Jeg arbejdede faktisk som blomsterbinder som teenager i Greve, og glæden for blomster er ikke falmet, tværtimod. Overvejer jævnligt om jeg skulle kaste mig ud i blomsterbinderiet igen.)
En af dagene kørte vi ind til Rudkøbing, da vi havde hørt rygter om en kæmpe Kirkens Korshær. Den skuffede absolut ikke og er bestemt et besøg værd, hvis du er til genbrug. Der fandtes desuden en Kirkens Genbrug på hovedgaden, som du heller ikke må gå glip af. Jeg fandt nogle fine skåle der. Mere om det i guiden som kommer!
Ved siden af Kirkens Genbrug, lå denne her antikbutik med skilte, som jeg vil anbefale, at man tager et kig i. Som et museum! Det var dog lidt dyrt, så vi købte ikke noget, selvom der var fine ting.
Jeg havde nok forventet, at der var mere gang i Rudkøbing. Jeg ved ikke, om det var fordi turistsæsonen ikke var gået rigtigt i gang endnu, men der lod til at være en del steder, som var lukkede. Vi havde også lidt svært ved at finde et godt frokoststed, selvom vi spurgte de lokale om anbefalinger. Det behøver virkelig ikke være fancy for mit vedkommende, jeg elsker en lille fiskebod ved havnen eller noget enkelt smørrebrød, men det skal have charme. Og i Rudkøbing lod der til kun at være klassiske småbycaféer med burgers, pizza, panini og salater.
Det skal dog ikke holde dig fra at lægge vejen forbi Rudkøbing! Der var super nuttede gader (som det første billede i indlægget her), små baggårde og bare at tage et kig i antikbutikken vil være besøget værd.
Vi endte med at købe fiskefilet’er, remoulade og burgerboller i den lokale brugs og køre videre mod Ristinge Havn. En lillebitte fiskerhavn, hvor man efter sigende kan købe billig fisk om morgenen ved 9-10-tiden. Vi lykkedes aldrig med at komme så tidligt op, men her var fint, og vi fandt en bænk, hvor vi kunne spise frokost.
Vores frokostudsigt til den ene side var det her, og der gik en gammel sort cocker spaniel rundt på havnen som kom over og hilste på. SÅ nuttet (jeg elsker hunde). Efter frokost var det endelig strandtid!
Stranden fra Ristinge og ned til Hesselbjerg var så fin. Typisk dansk sandstrand, hvor vandet ikke er dybere end en halv meter, før man er virkelig langt ude. Perfekt til børn med andre ord. Vi picnic’ede, badede, læste bøger, lyttede til podcasts og spiste en is med solbærsorbet (der er en lille kiosk, når man kører ned til stranden fra Hesselbjerg), som jeg pyntede med hybenroseblade (anbefales! Killer kombi.).
Vi plukkede lidt strandkål, som vi tog med hjem og brugte i en pastaret og en salat. Lidt sent på sæsonen, så den var ret bitter i tilberedt tilstand, men rå i en salat var den mildere og god!
Sankt Hans blev fejret med picnic og den mest fantastiske solnedgang i Bagenkop. Bålet blev tændt med flammekaster (ok, tror det var en ukrudtsbrænder, men der var godt gang i den) og en bil stod parkeret faretruende tæt på bålet, hvilket var god underholdning. Vi drak lækker naturvin og jeg skrålede med på midsommervisen i begge melodier og ekstranumre i ægte dansktopstil. Helt perfekt altså.
Vi høres ved, når Langelandsguiden er klar! Håber I nyder sommeren.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.