Jeg er vokset op med en spand herregårdsrødkål til jul, og ikke et ondt ord om den, men de sidste par år har jeg lavet hjemmelavet rødkål. Mest fordi jeg synes, det er hyggeligt, men det smager altså bedre end købevarianten, når man først har kommet sig over chokket af at få noget andet. Og så er hjemmelavet rødkål ret nemt at lave, selvom det skal simre i en times tid.
Det er min svigermors opskrift, og der er altid noget ekstra hyggeligt over familieopskrifter.
Jeg spiser selv and juleaften, og hvis du ikke fejrer jul med vegetarer, er der intet, der holder dig fra lige at runde den af med lidt andefedt, når du varmer den op på dagen.
Opskriften her bliver (måske) den sidste for i år, hvis ikke der sniger sig et nytårs-wild card ind, og jeg vil bare lige sige kæmpe TAK for, at I følger med her. Det er jeg så glad for. Spred endelig ordet til familie og venner, hvis det giver mening for jer.
GLÆDELIG JUL! ♡
Ingredienser
1,5 t / 8-10 portioner
- 1 mellemstort rødkålshoved
- 1 stor rødbede eller to små
- 125 g smør (eller smørbar for vegansk)
- Tre små æbler (jeg brugte cox orange)
- Saften fra en citron
- Skal og saft fra en øko appelsin
- 1-1,5 spsk dijonsennep
- 1-2 tsk salt
- ca. 0,25 tsk friskkværnet peber
- 2 dl rødvin
- 1 hel kanelstang
- 1 hel stjerneanis (valgfrit, det er en smagssag!)
- 0,5-1 dl sirup
Sådan gør du
Skær rødkålshovedet i otte både og så i strimler. Fjern kernehusene fra æblerne og skær dem i små tern. Skræl rødbederne og skær i små tern.
Smelt smørret i en stor gryde ved lav til middel varme. Rør jævnligt rundt i smørret. Når det er gyldenbrunt og dufter nøddet tilsætter du rødkål. Bland godt rundt.
Tilsæt æble, rødbede, citronsaft, appelsinsaft og fint revet appelsinskal, 1 spsk sennep, 1 tsk salt, et godt drys peber, 2 dl rødvin, krydderier og 0,5 dl sirup.
Lad simre under låg i 20 min ved lav varme. Rør så rundt og lad simre videre uden låg til væsken er reduceret til 25% og rødkålen er mør.
Smag til med ekstra sennep, salt, peber, syre (citronsaft eller æblecidereddike) og sirup til smagen sidder i skabet.
Hvor længe kan den holde sig? Hvor lang tid i forvejen, kan jeg lave den? ❤️
Den kan holde sig i hvert fald en uge i køleskabet. ❤️ Man kan også sagtens fryse den ned, hvis den skal holde længere. Kh
Tak ❤️