Så er den her! Min guide til Langeland. Her har jeg samlet alt vi besøgte og så i de dage vi var på øen. Jeg lister også de tips, jeg fik fra jer, som vi af forskellige grunde ikke nåede i denne omgang.
Hvis du kunne tænke dig lidt dansk sommeridyl uden at blive overvældet af ting, du burde opleve eller se, så er Langeland lige noget for dig. Skønne sandstrande, charmerende landeveje og gode loppemarkeder. At vi boede i en stråtækt gammelt hus med badmintonsæt og hængekøjer i haven gjorde ikke turen dårligere. Jeg er sikker på der er masser af skønne sommerhuse at leje på Langeland!
Langeland ligger i den sydlige del af storebælt sydøst for Fyn. Øen er større end man tror og spænder 52 km fra syd til nord (ufrivilligt rim der, hæhæ). Vi boede helt nede på sydspidsen, og der var langt mellem husene og en fantastisk ro, hvilket jeg satte pris på. Uanset hvor man er på Langeland, er man tæt på havet, det er jo fordelen med en ø. Der er dog forskel på, hvor gode badestrandene er. Nogle er stenstrande og andre mere badevenlige sandstrande.
Vi havde lejet en bil og kørte fra København over storebæltsbroen mod Langeland og tog færgen til Lolland på vejen hjem, så vi fik set lidt forskelligt. Hvis man er til loppemarkeder og genbrug er Nakskov på Lolland et MUST, men mere om det!
Oplevelser på Langeland
Tranekær
Noget af det første vi gjorde, var at køre en tur til byen Tranekær på det nordlige Langeland. Jeg havde nemlig læst i lokalavisen, at Langelands biavlerforening havde et dagsevent med smagsprøver på nyslynget honning og jordbær, og det vil man jo ikke gå glip af! De har en lille besøgsbigård på den modsatte side af hovedvejen fra slottet, hvor man kan lære mere om bier og se bierne i deres stade. Faktisk rigtig fint, specielt med børn tænker jeg. Vi købte honning og jordbær til at tage med hjem.
Selve byen Tranekær var utroligt idyllisk, så den er et besøg værd i sig selv. Jeg var generelt en dårlig blogger på turen og glemte kameraet flere gange (hvilket måske er meget sundt), så I må lukke øjnene og forestille jer ren dansk H.C. Andersen eventyridyl!
Ved plænen foran slottet ligger der en restaurant (Restaurant Generalen) indrettet i slottets gamle hestestald. Rundt om hjørnet finder man et super kitch souvenirmuseum (med en drønfed hjemmeside) som vi ikke besøgte, da vejret simpelthen var for godt. Men det kan sikkert være en sjov aktivitet på en regnvejrsdag.
Medicinhaverne ærgrede jeg mig over, at vi ikke besøgte, men vi var simpelthen for sultne, og hastede videre.
Skovsgaard Gods
Lidt sydligere på Langeland findes Skovsgaard Gods, som der var mange, der anbefalede os, at vi skulle besøge. Det er en økologisk herregaard, der ejes af Danmarks Naturfond, og her er både café og gårdbutik, samt flere forskellige udstillinger.
Vi havde store forventninger til gårdbutikken, hvor vi havde tænkt, vi ville købe grøntsagerne til aftensmaden, men vi blev fælt skuffede, da der kun var dild og lidt grøn spinat til salg… Måske var det for tidligt på sæsonen? Caféen havde også et begrænset udvalg den dag vi var der, men jeg ved ikke, om det var fordi der var bryllup den dag og de fokuserede mest på det. Vi købte en is og en kop kaffe som vi nød i solen, og det var udmærket.
Der var gedekid, som man kunne gå ind og klappe, og det er altid hyggeligt!
Godset har en 700 år lang historie og blev opført i 1300-tallet. Det fungerer i dag som museum, og i hovedbygningen kan man lære om godsets historie og livet for både adel og tyende. Der er kunstudstillinger og andre historiske udstillinger i godsets andre bygninger.
Parken var utroligt smuk og som jeg forstår det, er der forskellige naturaktiviteter i omgivelserne og aktiviteter for børn i skoleferierne. Læs mere på deres hjemmeside: https://www.skovsgaard.dn.dk
De vilde heste ved Bagenkop
I et stort indhegnet område ved Bagenkop på det sydlige Langeland lever der vilde heste. Vi kørte ned forbi en af dagene, men de var ikke til at se den dag. Når det er varmt gemmer de sig vist i skyggen. Det var et smukt område dog!
Hesselbjerg strand og Bagenkop strand
Jeg skrev lidt om Hesselbjerg Strand i mit første indlæg om vores tur til Langeland, men jeg tænker, det er på sin plads at nævne her også. Stranden der strækker sig fra Ristinge til Hesselbjerg var vi rigtig glade for. Hvidt sandt, rent vand og kun få sten. Når man kører ned til stranden fra Hesselbjerg er der en lille kiosk som sælger is og andet strandvenligt. Her er også en badebro. Der var dog også lidt flere mennesker, så vil man have stranden for sig selv, kan det godt betale sig at køre ned ved Ristinge i stedet. Stranden var dog på ingen måde overrendt.
Stranden i Bagenkop, hvor vi fejrede Sankt Hans, så også rigtig fin ud. Her var også badebro og vandet var klart. Der nåede vi dog ikke at bade denne gang.
Steder at spise
Mit indtryk af Langeland er desværre, at det ikke er her, man får de helt store kulinariske oplevelser, medmindre man skaber dem selv. Vi endte faktisk med primært at spise madpakker og lave mad hjemme i sommerhuset.
Kutterfisk ved havnen i Spodsbjerg var dog et dejligt frokoststop, som jeg gerne vil anbefale! Jeg købte to fiskefrikadeller med remo og rugbrød, som indtogs med udsigt til færgen. Fiskeburgeren fik også gode ord med på vejen.
Man kunne også købe frisk fisk i fiskebutikken som ligger i forlængelse af caféen. Vi skulle ikke direkte hjem og turde derfor ikke købe fisk med, som skulle ligge i en varm bil. De havde ellers røgede rejer, og det er en af mine yndlingsspiser… (I så høj grad, at det var forretten til vores bryllup.)
Andre anbefalinger fra jer:
Kædeby Caféen – Skal efter sigende være et “vanvittigt sted hvor én portion kan mætte 4 mænd. Meget autentisk.”. Jeg ville så gerne have besøgt stedet, men det var lukket de dage, hvor det passede os.
Caféen på Skovsgaard Gods – Øko café, som havde begrænset at tilbyde, da vi var der, men som mange af jer anbefalede, så vi var nok bare uheldige.
Kroen i Tranekær – jeg ved ikke så meget om stedet her, men fik det anbefalet og det så hyggeligt ud!
Loppemarked og genbrug på Langeland
Loppemarkederne på Langeland var rigtig fine! Jeg fik desuden det geniale tip, at man skal checke lokalavisen for loppemarkeder i småbyerne. Den findes som pdf online. Der var desværre ikke noget lige den weekend, vi var afsted, men man kan jo være heldig. Her er i hvert fald de steder vi besøgte på turen.
Lejbøllegård
Et must hvis du er på Langeland! Tre store gamle stalde fyldt med alt fra keramik, til møbler og lp’er. Her kan man bruge timevis, hvis man har lyst. Jeg fandt lidt fine tallerkener og bestik som rekvisitter til opskrifterne her på Vegetarisk Hverdag, og så købte vi æg med hjem fra gårdens høns.
Et billede fra en af længerne på Lejbøllegaard. Her er mulighed for at finde hvad som helst, og priserne var gode! Læs mere om stedet her.
Kirkens Korshær, Rudkøbing
En rigtig god og kæmpestor Kirkens Korshær med både møbler, tøj og småting. Anbefales! Jeg fandt en fin stentøjspotte og en lysestage samt lidt andre småting til en god pris. Her kan man gøre kup!
Kirkens genbrug, Rudkøbing
I kirkens genbrug på gågaden fandt jeg nogle rigtig fine skåle. Der var generelt gode køkkenting til gode priser!
Antik som lå ved siden af Kirkens genbrug, Rudkøbing
Ved siden af kirkens genbrug ligger der en antikforretning med masser af skilte ud til gaden. Et must see i Rudkøbing, hvis du spørger mig. Det var som at gå rundt i et museum derinde. Priserne er noget andet (læs: dyrere) end i genbrugerne, men det er gratis at kigge!
Kræmmerne i Kædeby
I Kædeby midt på Langeland er der en virkelig skør kræmmer. Billedet øverst i indlægget stammer derfra. Kæmpestort med masser af kitch (et helt rum fyldt med nisser for eksempel). Bestemt et besøg værd. Der var også mere almindelige loppemarkedsting. Over for var der et lille bitte privat loppemarked, hvor jeg købte en smuk turkis keramikskål.
Genbrug og loppemarked i Nakskov på Lolland
Alt hvad jeg tidligere har oplevet af loppemarkeder og genbrug blegnede fuldstændig i forhold til loppemarkederne, vi besøgte i Nakskov på Lolland på vejen hjem. Vi tog færgen over fra Langeland, så vi kunne loppeshoppe lidt ekstra på vej tilbage mod København, og det fortryder jeg ikke et sekund!
Nakskov loppemarked
Midt i byen ligger Nakskov Loppemarked, der har åbent hver onsdag og lørdag. Her er forskellige stader med så mange fine ting! Vi kom lige inden de lukkede og havde kun et kvarters tid der, hvilket var lidt ærgeligt, men jeg købte den fineste frugtskål og et sæt med mælkekande og sukkerskål for 100 kr.
Røde Kors & Kirkens Korshær, Nakskov
Når man står på gaden uden for loppemarkedet kan man se Røde Kors som ligger nede om hjørnet. Der var så billigt og jeg gjorde nogle rigtigt gode fund! Anbefales. Længere nede ad samme gade som Røde Kors ligger en anden kæmpe genbrug (tror det var en Kirkens Korshær), hvor jeg fandt den mest fantastiske hånddrejede potte med underskål for kun 45 kr. Sådan et guldfund!
Antik og genbrug på gågaden, Nakskov
Vi ledte efter en genbrug på gågaden og på vejen kom vi forbi en antikforretning, som havde rigtig fine ting, men til en lidt dyrere pris. Vi prøvede at prutte lidt, men det faldt ikke i så god jord… Et kig værd dog!
Som jeg husker det havde genbrugerne på hovedgaden mest tøj.
Andre dagsudflugter på Sydfyn
Svendborg & Faaborg
Svendborg er en dejlig by på Sydfyn, som vi ikke besøgte denne gang, men har besøgt flere gange før. Anbefales varmt. Faaborg er måske min yndlingsby på Fyn, der er så overdrevet nuttet. Det er der billedet er fra. En af jer anbefalede Øhavsmuseet, Faaborg bibliotek og Svanninge Bakker ved Faaborg, hvor jeg ikke har været.
Ærø
André og jeg var på Ærø for nogle år tilbage og jeg ELSKEDE det. Anbefaler alle at tage en tur til Ærøskøbing, som er det mest nuttede jeg har set i DK. Vi havde tænkt, at vi skulle på dagstur, så vi kunne vise byen til vores australske venner, men blev enige om, at det blev for presset. En anden gang! Ærø går heldigvis ingen vegne.
Lyø – Lyø café (pizza)
Jeg har aldrig været på Lyø, men efter en af jer anbefalede pizza på Café Lyø, er det kommet på listen over steder jeg gerne vil besøge. Gad godt tage på øhop i det sydfynske øhav snart.
Thurø
Thurø havde jeg aldrig hørt om før, men da jeg spurgte om keramiktips, var der en der var så sød at skrive en mail og anbefale Birgitte på Thurø. Hun havde desværre lukket under vores tur, men det kan jo være, at hun har åbent en anden gang.
Området Grasten og hele Thurø skal være ægte sydfynsk idyl med smuk natur, vand, stråtækte huse, vejboder osv. overalt. Vi nåede det ikke i denne omgang, men jeg vil huske det til næste udflugt!
De Japanske Haver
Sidst vi var på Fyn besøgte vi De Japanske Haver, og det var en rigtig fin oplevelse. Det ligger måske mere på Midtfyn end Sydfyn, men hvis I kan gøre et stop på vejen er haverne fantastisk smukke og meditative, og maden i restauranten er virkelig god!
Lad mig endelig vide, om I har flere tips til Langeland i kommentarfeltet! Eller sig til hvis I skal en tur til Langeland, og kan bruge nogle af tipsene her.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Tak for din fantastiske lille guide! Nu glæder jeg ekstra meget mig til at besøge Langeland om et par dage 🙂
Håber tipsene stadig gælder! 🙂 God tur!