Jeg havde drømt om en have og et fristed i årevis, og havde skrevet os op i et par kolonihaveforeninger omkring København, hvor vi flittigt kiggede på huse og haver, der kom til salg, men vi blev aldrig tilbudt et hus. I foråret 2022 slog det mig. Er det overhovedet en kolonihave, vi gerne vil have? Et frimærke i et slags parcelhuskvarter i miniformat? Eller ville vi egentlig hellere have noget mere luft, skov og land?
Min mor fortalte over en kop kaffe en dag, at mine oldeforældres gård på Falster havde været til salg for den nette sum af 1,5 millioner. Vi snakker altså en stor smuk, ret velholdt gård fra omkring 1920 i røde mursten med en kæmpe grund til. Det gjorde mig nysgerrig. Kunne vi i stedet for at købe en kolonihave måske få råd til et hus på sydhavsøerne?
Efter det gik det stærkt og efter et par måneder blev vi enige om et hus. Det føltes vildt! Vi overtog det 1. oktober 2022 og har nu altså haft en flexbolig i 1,5 år, og jeg føler mig klar til at dele fordele og ulemper ved netop den måde at have et slags sommerhus på.
Hvad er en flexbolig?
Nogle kommuner har gjort det muligt at købe helårshuse i hele eller dele af kommunen, og søge om at bruge dem som sommerhuse eller fritidshuse. Et helårshus kan altså få “flexboligstatus” ved en enkel ansøgning hos kommunen. I en flexbolig er der ikke bopælspligt, og derfor kan man have en anden bolig (f.eks. en lejlighed i byen), som primær bolig og bruge sin flexbolig som sommerhus.
Du må bruge boligen hele året, som om den var et andet hjem.
Hvor kan man købe en flexbolig? Hvordan finder man den?
I denne artikel fra Bolius fremgår det at “Vordingborg, Lolland, Faaborg-Midtfyn og Guldborgsund Kommuner topper listen over brug af flexbolig-ordningen, og til sammen dækker de 68 procent af flexbolig-tilladelserne i 2017.
Ud over de fire nævnte kommuner, findes der også en del flexboliger på Als, Mors og i toppen af Nordjylland omkring Hjørring.”
Man finder en flexbolig ved at søge efter helt almindelige villaer eller helårshuse, som ligger i de områder, hvor der ikke er bopælspligt og det er muligt at få flexboligtilladelse.
Hvad kræver det at få en flexbolig?
Flexboligtilladelsen følger huset og ikke den der ejer huset. Så har huset fået flexboligstatus, og man sælger det, vil det også rent teknisk være en flexbolig for den næste ejer. Samtidig kan du når som helst opsige flexboligtilladelsen ved at give kommunen besked. Her forpligter du dig bare til at have adresse i boligen.
Hvorfor købe en flexbolig frem for et sommerhus?
For os handlede det dels om økonomi, men måske frem for alt, at vi hellere ville “lege at vi boede på landet”, end at vi ville have et sommerhus i et sommerhusområde. Jeg forstår, at mange elsker den stemning, der er i sommerhusområder, men jeg får personligt lidt parcelhusvibes og føler mig klemt.
I forhold til økonomien (og mere om dét længere nede) er flexboliger typisk billigere end sommerhusene i det samme område. Det gælder i hvert fald generelt set på Lolland-falster.
Lovkrav og bopælspligt
Hvordan søger man m.m.?
Man søger hos kommunen. Jeg var overrasket over at finde ud af, at man først kan søge, når man er registreret som ejer af huset. Vi kunne altså først søge officielt, da vi overtog huset den 1. oktober 2022. Til gengæld kan man typisk få en forhåndsgodkendelse af kommunen inden, så jeg havde skrevet med Guldborgssund Kommune for at sikre mig, at det ikke blev noget problem.
Hvordan håndterer man bopælspligt?
Der er ikke så meget at håndtere, enten har du en anden primær bolig, hvor du har adresse, og så kan du bruge flexboligen uden bopælspligt (men du kan være der så meget du vil) eller så har du adresse der, og så kan det ikke være en flexbolig.
Må man leje sin flexbolig ud?
Man må gerne leje en flexbolig ud, hvis man har brug for en ekstra indtægt i en periode. Her gælder samme regler som for sommerhuse, og man må således kun leje ud som supplement til eget brug og ikke begynde at leje ud professionelt.
Hvis dem, du udlejer til, tilmelder sig folkeregistret på adressen bortfalder flexboligtilladelsen. Det samme gælder hvis man selv flytter permanent ned til huset og har sin adresse der. Men man kan altid søge om flexboligtilladelse igen, hvis man vil bruge huset som sommerhus senere.
Bolius artikel om flexboliger, går meget mere i dybden med det praktiske og juridiske, så læs den, hvis I vil vide mere.
Hvordan fandt i jeres flexbolig? Kendte i området i forvejen?
Som jeg nævnte i starten af indlægget, har jeg haft familie på Falster som barn og været meget på øen der. Så jeg har meget varme minder derfra. I dag er der dog ikke noget familie tilbage, og eftersom min mand er svensk, har han ingen kobling dertil. Vi blev nysgerrige på området på grund af huspriserne dernede, så vi besluttede os egentlig bare for at køre ned og kigge. Først et par gange, hvor Sonja blev passet hos min mor, og en måned efter bookede vi et Airbnb i 4-5 dage for at have mere tid til at få en fornemmelse for omgivelserne. Naturen på både Lolland, Falster og Møn var virkelig noget, der lokkede os.
Da vi købte i starten af juni, var der to huse, som vi fandt interessante og som på mange måder mindede om hinanden. Røde murstenshuse fra midt-halvtredserne, begge en slags ydmyge murermestervillaer af godt håndværk, kan man sige. Det ene lå i Maribo (så fint deromkring med Maribo-søerne) og det andet tæt ved den lille by mine oldeforældres gård ligger i. Og der trak det at bo tæt på familiehistorien, Corselitze skovdistrikt og ikke mindst den helt magiske strand med bøgeskov helt ned til det hvide sand, der ligger 3 km fra huset.
Kan man have en flexbolig uden bil?
Ja, det kan man i princippet godt. En af grundene til, at vi købte vores hus var, at man kunne tage bussen til et stop 200 m fra hoveddøren og komme frem på 2 timer med ét tog og én bus.
Økonomi
Jeg synes selv, det er utroligt spændende med økonomi. Jeg er typen, der har Google sheets med budgetter og prognoser og får en stor tilfredsstillelse ud af dét, så skal prøve at svare så konkret som muligt her.
Hvad kostede det at købe?
Vores hus var sat til salg for 575.000 kr og havde været på markedet i 8 måneder. Så vi bød 500.000 kr. for det og sagde “take it or leave it”, og jeg har aldrig følt mig så meget som Sara Lygum fra 3xBeliggenhed (I <3 you Sara!). I købsprocessen gik det op for os, at der var et par manglende oplysninger i salgsopstillingen, så vi fik yderligere 10.000 kr. via refusionsopgørelsen, og endte dermed på en købspris på 490.000 kr.
Siden overtagelsen har vi brugt ca. 250.000 kr på nogle udbedringer af taget, ny el i hele huset, noget VVS, at få sat et terassedør i en gavl for at få lys ind og hurtig adgang til haven, ny brændeovn, en luft-til-luft varmepumpe, materialer til et plankeværk og andre småting.
I år er der noget el, der skal laves færdigt, og så håber vi på at få råd til at bygge en terrasse og forbedre isoleringen af huset. Til sidst kommer vi nok op omkring en samlet pris på ca. 900.000 kr. lidt afhængigt af, hvordan vi prioriterer.
Det der er vigtigt at tænke på, når man køber et billigt hus er selvfølgelig at få nogen med forstand på det til at kigge tilstandsrapporten for huset godt og grundigt igennem og få rådgivning omkring, hvilke ting man bør udbedre. Og også gerne få et overslag på, hvad det vil koste. Der vil uundgåeligt være noget, der skal fixes, hvis et hus koster omkring en halv million.
Det der er fedt er selvfølgelig, at man jo ikke behøver lave alt på én gang, men at man forholdsvis billigt kan eje et hus, og så lave en plan for hvornår de forskellige ting skal udbedres, så man kan spare op og forbedre undervejs i takt med, at man får råd. Det var meget tiltalende for os med vores økonomi, som både er begrænset og uforudsigelig.
Hvad koster det at have?
Det her er lidt sværere at svare på. Vi overtog som sagt huset i oktober 2022 og gik således direkte ind i en vinter med de højeste elpriser meget meget længe.
For at holde huset sundt og ikke risikere fugt og skimmel, har vi vores varmepumpe kørende på 16 grader, når vi ikke er i huset (og vi har også tænkt på at bruge spartel og maling, der lader husets vægge ånde). Vores hus er på 107 kvadratmeter og i to etager og jeg har i vores budget afsat 3000 kr om måneden til alle faste udgifter (el, varme, vand, grundskyld, renovation, ejendomsskat, wifi og forsikringer). Det vil nok realistisk set være mere i retning af 2000-2500 kr i år, hvor elpriserne har set markant anderledes ud.
Hvordan financierer man?
Her vil mit allerbedste råd være: tag fat i din bank (og måske også et par andre banker) og hør hvad dine muligheder er. Man kan som udgangspunkt godt låne 75 % som et realkreditlån, ligesom med sommerhuse, men det er en individuel vurdering.
For os var det smarteste, på det tidspunkt vi købte, at låne i friværdien i vores andelsbolig. Jeg har aldrig haft et stort forbrug, og i stedet prioriteret at betale meget af på mine andelslån i de perioder, jeg har haft overskud i min økonomi (det var dengang, jeg arbejdede i designbranchen), og det kom mig til gode i en periode, hvor jeg ikke tjente lige så meget (de første år efter 2020, hvor Vegetarisk Hverdag blev mit job, havde jeg en månedsløn på 22-25.000 kr før skat). En af mine vigtigste værdier er frihed, og der er man for mit vedkommende bare mest fri, hvis man ikke har store renteudgifter til en bank. Men det her er selvfølgelig meget individuelt!
En tommelfingerregel for at have gode forudsætninger inden en lånesnak med din bank: vis dem, at du kan spare op og har et overskud i din økonomi. Og find en, der er ferm til økonomi, som på en pædagogisk måde kan hjælpe dig med at tyde alt omkring ÅOP, renteudgifter, skattefradag og ord som hovedstol, der gør mange meget forvirrede.
Drømmer om din livsstil, men forstår ikke hvordan folk har råd?
Det kan jeg så godt forstå! I’ve been there. Faktisk havde jeg ingen anelse om, at vi ville have råd, da vi begyndte at undersøge det. Og det der første halve år med vanvittige elpriser, var jeg ærligt også ved at skide grønne grise. Men det gik! Og jeg er så glad for, at vi turde at kaste os ud i det.
Jeg er en rigtig drømmer, og en utålmodig en af slagsen. Hvis jeg først har fået noget i hovedet, er det svært for mig at acceptere, at jeg måske skal vente fem år, før det sker. Så sætter jeg mig ned og prøver at komme på en måde, hvor jeg kan arbejde mig hen imod drømmen med de ressourcer, jeg har til rådighed lige nu. Måske er det bare at oprette en konto i banken som hedder “Landdrømmen” og så sætte det beløb ind på den konto, som du kan undvære månedligt. Måske er det frustrerende, at det går langsomt, men for mig føles det godt bare at gøre noget, som får mig i den rigtige retning.
Splittelsen mellem bolig i byen og huset på landet
Hvordan får man tid nok til at nyde livet i flexboligen, når hverdagen er i byen?
Hvis man har fuldtidsjobs uden mange fridage, er det selvfølgelig en udfordring. Vores hus ligger 1,5 times kørsel fra Nørrebro (tror det er lidt kortere, hvis man kører fra Amager f.eks.), og det vil jeg sige er max, hvis det skal føles ok at køre ned for en weekend fredag-søndag.
Min mand arbejder en dag hver anden weekend, og på den måde har han kunnet have en forlænget weekend hver anden weekend, så vi har kunnet tage afsted torsdag aften til søndag eftermiddag, og det har været rigtig dejligt med en ekstra dag i weekenderne.
Mit arbejdsliv er meget fleksibelt og efter André begyndte at arbejde med mig for et års tid siden, har vores familieliv generelt været mere fleksibelt. En gave! Og den største glæde for mig i mit selvstændige liv: fleksibiliteten og friheden. Ofte arbejder vi lidt, når vi er afsted. Måske er der et samarbejde, der skal skydes, eller nogle opskrifter, som skal testes.
Jeg tænker, man må sætte sig ned sammen og gennemgå den konkrete situation, man selv har og se, hvad der giver mening for en.
Er det ikke svært at have to baser?
Jeg ville lyve, hvis jeg sagde det ikke var. Jeg har i hvert fald følt en stor splittelse mellem livet i byen og livet i huset i det 1,5 år, vi har haft to boliger. Samtidig kunne det ikke være anderledes for os, vi havde en længsel mod landlivet, men vi var ikke klar til at sige farvel til livet i byen. Det her var en meget uforpligtende måde at forsøge at snuse lidt til livet på landet, som føltes helt rigtig for os.
Jeg længtes også intenst efter en have, og vi ville aldrig have råd til en bolig med have i byen, så det her var det realistiske scenario for os.
Fylder transport/dobbelt rengøring meget? (mentalt og tidsmæssigt)?
Jeg synes ikke transport har fyldt så meget for os, som har bil. Det med dobbelt rengøring synes jeg helt klart er træls. Men jeg prøver at tænke meget sådan her: ja, det er hårdt at have et hus. Men til gengæld har vi et hus! De gode ting opvejer klart pligterne for mig.
Er flexbolig smart for dem, der ejer/lejer en lejlighed i byen?
Det er i hvert fald mindst lige så smart som et sommerhus. 🙂
Bliver man i sin flex overbevist om, at man bare bør flytte på landet for good?
Det er da i hvert fald en risiko! En tanke vi havde allerede, da vi købte huset, var at vi på et tidspunkt gerne ville prøve at bo i huset. Det føltes som langt ude i fremtiden, men da vi boede dernede hele juli sidste år, kunne specielt jeg ret hurtigt mærke, at det der med at prøve at bo der rykkede meget tættere på.
Jeg håber på, at vi ved, hvor vi vil være på lang sigt, inden Sonja skal starte i skole, og jer der har børn ved, hvordan tiden virkelig bare flyver afsted. Nu så vi ind i et år, hvor der alligevel var et stort skift fra vuggestue til børnehave, og vi blev enige om at lave eksperimentet der, og besluttede at leje lejligheden ud et år og bo i huset.
At købe en flexbolig er i hvert fald en genial og ret uforpligtende måde at teste det med at bo på landet på. Man bliver mere en del af lokalsamfundet, end man ville gøre i et sommerhusområde, og det er, som jeg har nævnt en måde at “lege at man bor på landet”, som jeg har nydt.
Jeg kan tydeligt mærke, hvor godt det gør mig at grave i jorden i haven, at se blomsterne gro og se Sonja løbe rundt i græsset, og jeg er så glad for, at vi turde kaste os ud i det.
Hvis I har flere spørgsmål om det at have en flexbolig, må I endelig skrive en kommentar, ellers håber jeg, det besvarede det meste!
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Tak for at dele – gide tanker, som jeg i den grad kan spejle mig i – vi bor på Vesterbro og købte sommerhus i Thy for 3,5 år siden og har ikke set os tilbage! Køreturen er selvfølgelig lidt lang, men for os er der intet som Vestkysten, som vi nu tager til cirka månedligt. Vi har også flere gange leget med tanken om at prøve at bo her, så jeg vil se frem til at følge jeres flytning – det bliver helt sikkert godt! ☺️
Det er jo virkelig bare om at læne sig ind i de steder der giver den der rigtige følelse indeni. Hvis økonomien er til det, så tror jeg 100 % på, at det er det værd, og at de praktiske bøvl, der er med detc, stadig er det værd. Hus i Thy lyder vidunderligt! Jeg tænker vi skal til vestkysten i forbindelse med et foredrag, jeg skal holde i Herning i slutningen af april og jeg GLÆDER mig!
Super spændende tanker, tak for at dele. Jeg forstår jeres projekt har været anderledes nu I er endt med at bo i huset, men umiddelbart tænker jeg at 3000 i faste udgifter + afdrag af lån + udgifter til andelen er mange penge i nogle år, hvor pengene måske er lidt små. Og hvis I ikke har planer om at bo fast i huset, når jeres datter skal starte i skole, hvordan planlægger I at gribe salg af to boliger an? Har I talt med banken om der er mulighed for at låne til en anden fast bolig med en flexbolig i budgettet?
Jeg tænker, det er ret individuelt hvad man har råd til, for nogle er 3.000kr mange penge, for andre er det lidt. Et faktum er, at det er nogenlunde det, det har kostet (nu skriver jeg også, at det nok ligger nærmere ca. 2200 kr nu hvor elpriserne er faldet igen), og ift den værdi, det har givet os som familie synes jeg klart, at det har været det værd. Man må jo kigge på sin egen økonomi og regne ud om det kan lade sig gøre. Vores andel er ret billig, så på den måde var der lidt plads i vores økonomi. Og vi ville hellere have et fristed herhjemme end have plads i budgettet til f.eks. udlandsrejser.
Jeg bekymrer mig ikke så meget, om hvad vi gør om 2-3 år, når vi nærmer os, at vores datter skal starte i skole. I første omgang skal vi nyde det år, vi skal have i huset nu og tage stilling til, om vi skal flytte tilbage til byen, som vi har planlagt, når vi nærmer os foråret 2025. Vi må kun leje lejligheden ud i 1 år, så der skal vi enten flytte tilbage eller sælge. På den måde er det ikke sikkert, at vi står med to boliger, som skal sælges samtidig, lejligheden er uanset hvad let at få afsat medmindre markedet ændrer sig meget. Og flexboligen kan vi jo bruge som helårshus, så længe vi vil og har lyst. Det var et helårshus, inden vi købte det, med ejere der havde boet der i 25 år. 🙂
Håber det besvarer dine spørgsmål!