fbpx
  • Shape
Vegetarisk Hverdag

Camilla Skov

  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Livet & hverdagen
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
Mere end 1 time, Morgenmad  /  24/08/2024

Mirabelle & earl grey marmelade

Mirabelle marmelade

Mirabelle sæsonen er her, and what a lovely time it is! Der er tusindvis af varianter, der modner i løbet af august. Selv hvis de vokser side om side, smager de alle forskelligt. Det er en vild variation. Vores yndlings er gul og smager som en blanding af mango, fersken og abrikos. Den plukker vi langs med markerne i udkanten af landsbyen.

Herhjemme plejer vi at koge en ret klassisk marmelade af dem, hvor den koger stille og roligt ind til en perfekt konsistens i løbet af nogle timer. Det er hyggelig slow cooking, der tager lidt tid, så det er et weekendprojekt, du ikke skal gå i gang med lige inden sengetid.

Jeg synes, at earl grey fungerer virkelig godt til stenfrugt, men det kan sagtens udelades eller erstattes med f.eks. vanilje.

Hvis du ikke kan finde mirabeller, fungerer valgfrie aromatiske blommer lige så godt.

Mirabelle marmelade

Mirabelle & earl grey marmelade

1+ time / ca. 2,5-3 glas

Ingredienser

  • 1 kg mirabeller (eller valgfrie aromatiske blommer)
  • 500 g sukker
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 tsk natron
  • 0,25-0,5 tsk earl grey te efter smag* (kan udelades eller erstattes af vanilje)

*Ved den lave mængde te er det mirabellerne, som er mest i fokus, og teen er bare en supporting act. Ved 0,5 tsk kan teen smages tydeligt, og det foretrækker jeg. Det nemmeste er at bruge te fra et tebrev, da det allerede er findelt. En god kvalitets te med større teblade er dog mere potent. Med teblade gør du sådan her: Vend en stavblender på hovedet, kom tebladene i og spænd plastfilm stramt over. Så har du din egne lille krydderiblender! Blend til et groft pulver.

Desuden (ikke nødvendigt, men godt at have på lager)
  • Vinsyre eller citronsyre
  • Syltetøjsglas

Sådan gør du

Udsten mirabellerne og kig efter orme (sad but true). Jeg bruger en olivenudstener, der virker perfekt til formålet. Hvis du bruger større blommer, skal de nok skæres over på langs og stenen fjernes “manuelt”, da stenene typisk er lidt større.

Kom i en stor gryde sammen med sukker, salt og natron. Earl grey teen tilsættes først senere.

Natron og salt, spørger du? Natron gør to geniale ting: det er med til nedbryde frugten hurtigere og giver mere balance til noget, der er syrligt. Salt skaber dybde og er med til at hjælpe på den bitterhed, der er i frugtskallerne.

Kog op og lad bulderkoge i 5-10 minutter, så det kommer godt i gang.

Bagefter lader du det simre på lav til middel varme i 2-3 timer afhængigt af, hvor meget væske, der er i frugten. Rør rundt jævnligt undervejs.

Desinfektion af syltetøjsglas

Klargør dine sylteglas ved enten at sætte dem i en 110 grader varm ovn i 20 minutter, eller ved at stille dem i en rengjort køkkenvask og hælde kogende vand i glassene og over lågene.

Hvordan ved jeg, om marmeladen er færdig?

Marmeladen skal reduceres til omkring halvdelen og er færdig, når et termometer viser 104-105 grader.

En anden måde at teste om marmeladen er færdig, er at lægge en mindre tallerken i fryseren, så den bliver iskold. Tag den ud og læg en skefuld marmelade på, når du tror, det er ved at være færdigt. Se om det størkner på en god måde. Marmeladen størkner typisk en anelse mere på tallerkenen, end det vil gøre i glassene.

Hæld marmeladen på glas

Husk at smage på marmeladen, og tilsæt mere sukker, hvis den er for syrlig til dine smagsløg. Hvis du oplever den for sød, kan du tilsætte citronsaft, vinsyre eller citronsyre, til du får den rigtige balance. Men smag den først til, når den er tilstrækkeligt reduceret.

Når marmeladen er klar til at komme på glas blandes findelt earl grey i som det sidste.

Fyld marmelade helt op til toppen af glasset, skru låget på og stil glasset med låget nedaf, sådan så alle eventuelle bakterier bliver dræbt af den varme marmelade.

Lad stå, til de er kølet af og opbevar et køligt og mørkt sted.

17 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...

Skriv en kommentar

Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Hvis du kan lide denne, så prøv også:

Professorens grønne grød – i min version

 

Nem jordbærtærte med koldskålscreme og pistaciebund

 

Indlægsnavigation

Kartoffelsalat med creme fraiche & urter
Køkkenhaven – august 2024

4 comments

  • Katrine
    15/09/2024

    Jeg ELSKER den her marmelade! Det med at snage den til med te er genialt, den smager så særligt – uhmmm.
    At jeg så kom til at koge den for længe (det er mere klister end marmelade), betyder bare at jeg allerede glæder mig til at lave den igen til næste år 😊

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      16/09/2024

      Hvor er det dejligt at høre! Jeg elsker den virkelig også. Og ved du hvad, det er en del af marmeladeriet at det nærmest altid bliver lidt for tyndt, lidt for klistret, lidt for sødt, lidt for… Det må man prøve at tage som en slags charme ved det hele. 🙂

      Reply
  • Ida Rasmussen
    28/08/2024

    Hej!
    Den opskrift ser ud til at være lige noget for mig 🙂
    Hvornår tilsætter du teen?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      29/08/2024

      Det står i beskrivelsen, det kommer i til sidst lige inden marmeladen kommer på glas. 🙂

      Reply

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Pressefotos
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR