Mirabelle sæsonen er her, and what a lovely time it is! Der er tusindvis af varianter, der modner i løbet af august. Selv hvis de vokser side om side, smager de alle forskelligt. Det er en vild variation. Vores yndlings er gul og smager som en blanding af mango, fersken og abrikos. Den plukker vi langs med markerne i udkanten af landsbyen.
Herhjemme plejer vi at koge en ret klassisk marmelade af dem, hvor den koger stille og roligt ind til en perfekt konsistens i løbet af nogle timer. Det er hyggelig slow cooking, der tager lidt tid, så det er et weekendprojekt, du ikke skal gå i gang med lige inden sengetid.
Jeg synes, at earl grey fungerer virkelig godt til stenfrugt, men det kan sagtens udelades eller erstattes med f.eks. vanilje.
Hvis du ikke kan finde mirabeller, fungerer valgfrie aromatiske blommer lige så godt.
Mirabelle & earl grey marmelade
1+ time / ca. 2,5-3 glas
Ingredienser
- 1 kg mirabeller (eller valgfrie aromatiske blommer)
- 500 g sukker
- 0,25 tsk salt
- 0,5 tsk natron
- 0,25-0,5 tsk earl grey te efter smag* (kan udelades eller erstattes af vanilje)
Desuden (ikke nødvendigt, men godt at have på lager)
- Vinsyre eller citronsyre
- Syltetøjsglas
Sådan gør du
Udsten mirabellerne og kig efter orme (sad but true). Jeg bruger en olivenudstener, der virker perfekt til formålet. Hvis du bruger større blommer, skal de nok skæres over på langs og stenen fjernes “manuelt”, da stenene typisk er lidt større.
Kom i en stor gryde sammen med sukker, salt og natron. Earl grey teen tilsættes først senere.
Kog op og lad bulderkoge i 5-10 minutter, så det kommer godt i gang.
Bagefter lader du det simre på lav til middel varme i 2-3 timer afhængigt af, hvor meget væske, der er i frugten. Rør rundt jævnligt undervejs.
Desinfektion af syltetøjsglas
Klargør dine sylteglas ved enten at sætte dem i en 110 grader varm ovn i 20 minutter, eller ved at stille dem i en rengjort køkkenvask og hælde kogende vand i glassene og over lågene.
Hvordan ved jeg, om marmeladen er færdig?
Marmeladen skal reduceres til omkring halvdelen og er færdig, når et termometer viser 104-105 grader.
En anden måde at teste om marmeladen er færdig, er at lægge en mindre tallerken i fryseren, så den bliver iskold. Tag den ud og læg en skefuld marmelade på, når du tror, det er ved at være færdigt. Se om det størkner på en god måde. Marmeladen størkner typisk en anelse mere på tallerkenen, end det vil gøre i glassene.
Hæld marmeladen på glas
Husk at smage på marmeladen, og tilsæt mere sukker, hvis den er for syrlig til dine smagsløg. Hvis du oplever den for sød, kan du tilsætte citronsaft, vinsyre eller citronsyre, til du får den rigtige balance. Men smag den først til, når den er tilstrækkeligt reduceret.
Når marmeladen er klar til at komme på glas blandes findelt earl grey i som det sidste.
Fyld marmelade helt op til toppen af glasset, skru låget på og stil glasset med låget nedaf, sådan så alle eventuelle bakterier bliver dræbt af den varme marmelade.
Lad stå, til de er kølet af og opbevar et køligt og mørkt sted.
Jeg ELSKER den her marmelade! Det med at snage den til med te er genialt, den smager så særligt – uhmmm.
At jeg så kom til at koge den for længe (det er mere klister end marmelade), betyder bare at jeg allerede glæder mig til at lave den igen til næste år 😊
Hvor er det dejligt at høre! Jeg elsker den virkelig også. Og ved du hvad, det er en del af marmeladeriet at det nærmest altid bliver lidt for tyndt, lidt for klistret, lidt for sødt, lidt for… Det må man prøve at tage som en slags charme ved det hele. 🙂
Hej!
Den opskrift ser ud til at være lige noget for mig 🙂
Hvornår tilsætter du teen?
Det står i beskrivelsen, det kommer i til sidst lige inden marmeladen kommer på glas. 🙂