Indlægget indeholder reklame for AURO.dk & Økomaling.dk
Jeg sidder her på kontoret et par dage inden jul, og tænkte jeg ville lave et lille farvefyldt indlæg som kan komme ud i mellemdagene, hvor der forhåbentlig er tid og ro til at læse.
Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at jeg ELSKER farver. Da jeg arbejdede som digital designer, forsøgte jeg altid at lave stilede grå-hvide farvepaletter og være cool, men det endte altid med farvelade. Nu er jeg ved at omfavne, at der er en regnbue inden i mig, som vil ud.
Det er drømmen at farvesætte et helt hus. Starte fra bunden og lave en palette, som fungerer hele vejen rundt. Det er også som om et sommerhus er mere tilgivende i forhold til at gøre noget lidt vildere. Turde tage nogle valg, man måske ikke ville tage i sin faste bolig. Eller. Jeg ville nok godt turde, det er mere min mand, der skal overtales, når det kommer til nye måder at bruge farver på. Vi er dog helt enige om, at et farverigt hjem gør os gladere.
Huset er et murstenshus fra 1956, og noget af det første vi valgte at prioritere var, at de produkter vi ville bruge i malerarbejdet skulle være diffusionsåbne og give et godt indeklima. Det betyder, at væggene i huset kan ånde og huset bedre kan regulere fugt. Og det mindsker altså risiko for sådan noget som skimmelsvamp.
Da vi overtog huset for tre måneder tilbage rakte jeg selv ud til AURO. De laver nemlig naturmaling – det vil sige plantebaseret, bionedbrydelig maling, der er fri for plastik og skadelig kemi. Lavet med naturlige (og når det er muligt: økologisk certificerede) råstoffer og pigmenter, og så er deres produkter (maling såvel som spartel) diffusionsåbne, så væggene kan ånde.
Maling markedsført som “vandbaseret” er i virkeligheden ofte plastikmaling, da bindemidlet er en opløsning af mikroplast i vand, og miljømærkerne (såsom svanemærket) tillader brugen af mange forskellige typer kemikalier og miljøgifte. Det er derfor man skal passe på med, hvor meget man bare skyller ud i afløbet ved rensning af redskaberne, og konventionel maling skal til genbrugsstationen som farligt affald. Indtørrede rester af AURO maling, kan man faktisk smide på komposten. Det kan jeg godt lide tanken om, og jeg har svært ved at se, at jeg kommer til at gå tilbage til de konventionelle produkter.
Men mere om det en anden gang, lad os kigge lidt på inspirationen for huset!
Det store billede
Primært neutraltfarvede vægge i rummene, men med farve på paneler, døre, møbler og detaljer. Og så en trappeopgang, som godt må larme lidt. Her drømmer jeg også om at finde noget tapet, men har ikke fundet det helt rigtige endnu.
Stuen
Stuen var nok det rum, som stod klarest for os helt fra start. Her ville vi have sandfarvede vægge og farverige detaljer i form af møbler og kunst. Et stort gammel fyrretræsspisebord, som er tilgivende over for rødvinspletter og barneleg, med plads til mange og en slagbænk stod højt på min ønskeliste, og begge de ting er til min store glæde allerede flyttet ind i huset.
Stuens og køkkenets parketgulv er vi ikke glade for, men det er i for god stand til at skifte ud (og det har vi ærligt heller ikke råd til), så vi maler det! I en smuk mørk faluröd. I ved den klassiske svenske brunrøde, man ser på svenske træhuse. Bare i en mørkere tone.
Vi har allerede lagt os fast på NCS 7020-Y80R til gulvet, som ses på billedet herover. Der kommer dog til at gå noget tid, før vi kan male det, vi skal nemlig lige have sat en terassedør i stuen, når foråret rammer, men åh hvor jeg glæder mig, det bliver SÅ FLOT. Væggene får farven Sandsten fra AURO’s svenske farvepalette, som er en neutral greige farve. Den farve kommer til at gå igen på væggene i både køkken og soveværelser.
Køkkenet
Vi troede, vi skulle lave nyt køkken i huset, for det gamle er slidt og ærligt ikke specielt funktionelt. Men der var andre ting, som spiste den pose penge, vi havde sat til side, og der kom en energikrise ind fra højre, så nu pynter vi på det, der er i stedet.
Underskabene, der var dækket af marmorfolie, da vi overtog huset, bliver malet helt mørkegrønne. Overskabene og nogle åbne hylder, vi forhåbentlig får sat op her i juleferien, får samme farve som væggene – sandsten ligesom i stuen.
Vi er udgået fra AURO’s russian green, som er en vanvittigt smuk flaskegrøn farve, og fundet en tone i NCS farvesystemet, der lige er en tone mørkere, nemlig NCS S 7020-G10Y, så det bliver tættere på det grønne køkken i moodboardet.
Soveværelset
Vores soveværelse var af en eller anden anledning det sværeste rum. André var glad for idéen om en mørkere støvet grøn, og jeg ville gerne have værelset lyst og måske med mere pang på farverne.
Da vi besluttede os for, at farven sandsten kunne være bindeleddet mellem stue/køkken og soveværelserne, begyndte det at løse sig selv. Med den neutrale tone på væggene kan man gå lidt mere farverigt til værks på træværket, og farven smaragd er i mine øjne den perfekte lyse grønne. Tror det kommer til at føles som at vågne i forår i det værelse.
Gæsteværelset
Gæsteværelset udgår fra samme princip. Altså sandsten på væggene. Men her vil jeg gerne gå lidt mere vildt til værks. Tænkte længe at her skulle være tapet, men jeg kan ikke finde noget, jeg elsker. Til gengæld fandt jeg en helt magisk rød i AURO’s farvevifte, som jeg har været besat af skulle finde en plads i huset, og det bliver selvfølgelig på træværket i gæsteværelset.
Loftet skal males himmelblåt herinde. AURO har nogle helt magiske blå farver i deres palette. Fra ultramarine til neon-himmelblå, og jeg ER HER FOR DET.
Det bliver farven inca på træværket, den smukkeste orangerøde farve jeg længe har set, og så indian ocean på loftet. Måske det bliver så smukt, at vi får lyst til at flytte herind i stedet, det må tiden vise.
Trappeopgangen
Trappeopgangen forbinder under- og overetagen, og eftersom den (udover badeværelset) bliver det eneste rum, som ikke får sandsten på væggene, skal der være noget farve på væggene herude. Er ude i måske at tage den brunrøde fra stuegulvet med ud til trappegelænderet for at skabe en rød tråd, og så arbejde med gule toner på væggene. En mørkere okkergul og en lysere cremegul måske?
Der går nok noget tid, før vi når til det her rum, så det kan nå at ændre sig, men jeg kan godt lide idéen om at arbejde med varme farver. Den gamle entrédør har også noget gultonet glas, så farverne herude skal harmonere med det varme lys, der bryder igennem det.
Drømmer nu stadig om tapet i trappeopgangen, og hvis jeg falder over noget, er det også stadig en mulighed. Vi får se!
Først skal der mures, spartles og grundes, og vi har andre rum at fokusere på først, så det bliver nok ikke før en gang til sommer, at vi når til trappen.
Jeg har lavet denne her oversigt over farverne i hele huset, og hvordan de spiller sammen med hinanden. Det synes jeg hjælper virkelig meget med at få harmoni hele vejen rundt. Her kan I også se farverne til badeværelset. Det er virkelig et (ja undskyld mig) fucked rum, som trænger til en renovering. Fliser på væggene, der er knækkede og med fascinerende mange borede huller, et gulv med dårligt fald, meget ujævne vægge, ingen udluftning og så er der ISKOLDT. Men vi har ikke råd til at gøre det store nu, og vil også gerne få en ordentlig fornemmelse for huset, inden vi bestemmer os, så nu pynter vi!
Jeg har fundet en vægfarve, som matcher de originale fliser, og skaber lidt stemning derude, og så kommer vi til at sætte knager og hylder op i olieret egetræ som kontrast til det kolde. Leder med lys og lygte efter en pæn bademåtte i den rigtige størrelse, men det er lettere sagt end gjort. Jeg laver et seperat indlæg om badeværelset, når vi er på plads derude.
Så kom vi stort set hele vejen rundt! Jeg håber I får hvile og ro her i mellemdagene, det trænger vi vist allesammen til.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Jeg er spændt på hvordan det går med farverne? Vi malede alle rum og lofter i vores hus vi overtog i juni ’21, og brugte mange penge på maling hos Auro og til de malere der skulle male. Efter 4 mnd skulle stort set alle rum genmales. Enten fordi at malingen skaller af, eller fordi det ikke slet ikke var modstandsdygtigt overfor snavs. Trods for at vi rådførte os med Auro om hvilken maling vi skulle bruge i de forskellige rum, og med tanke på at vi har små børn. Især den maling der anføres til at man kan vaske den med en klud om som er ekstra slidstærk, opfyldte slet ikke kravene. Endte med at være rigtig skuffet over malingen, og er i tænketank over hvad vi skal gøre fremover, da jeg heller ikke kan få mig selv til at købe plastikmaling.
Hej Louise,
Vi er ikke kommet så frygteligt langt endnu. Har mest spartlet og malet med vægmalingen, og ingen problemer indtil videre. 🙂
Hvor er det træls, at I har haft sådan en dårlig oplevelse! At vægmalingen skulle kunne vaskes af, har jeg ikke de store forventninger til, jeg ved, at den er meget mat. Det kan jeg på en måde leve med. Men det skal da helst ikke skalle af. Jeg skal nok komme med en update, når vi har lidt mere erfaring med det. Kh Camilla