Jeg elsker kogebøger. Og jeg tænkte, jeg ville dele mine bedste vegetariske kogebøger med jer, hvis I har brug for endnu mere vegetarisk inspiration, eller bare en god idé til en gave!
Det er faktisk helt ærligt ikke så ofte, at jeg laver opskrifter fra mine vegetariske kogebøger, men jeg bruger dem, når inspirationen mangler. Så hiver jeg en bog ud fra hylden og bladrer til jeg bliver inspireret til, hvad jeg skal lave. Nu med Vegetarisk Hverdag er jeg desuden begyndt at købe kogebøger ud fra et behov om ren æstetisk inspiration – det er kun godt med flere undskyldninger for at købe bøger.
** UPDATE 2020: Nu er min egen kogebog “Vegetarisk i aften?” udkommet, og man skulle jo være et skarn, hvis ikke jeg nævnte den her. Den kan købes i landets boghandlere eller online på f.eks. Saxo **
Hetty McKinnon – Family
Jeg blev introduceret til australske Hetty McKinnon af nogle venner, og hun har været så inspirerende for mig!
Hetty fokuserer generelt på vegetariske salater i alle former. Jeg er ikke en salatelskende person (ja, nu sagde jeg det), men Hetty’s salater er så gode. Fantastiske dressinger, inspirerende kombinationer af grøntsager og krydderurter, og bare grøn comfort food, når det er bedst.
Hun har udgivet tre kogebøger, hvoraf Family er den seneste. Den første, Community, er fantastisk, men kan kun købes i Australien, så jeg har taget billeder med min telefon af vores venners udgave, som jeg har i en mappe på computeren, hehe.
Family udkom i Europa her i foråret og jeg købte den med det samme. Hendes bøger kommer altid i soft cover, hvilket jeg elsker, for det får dem til at føles mere magasin-agtige, og de er nemmere at bladre i (jeg forstår ikke hvorfor kogebøger altid skal være sådan nogle tunge murstene?). Men fordi jeg ville have Family så hurtigt så muligt, endte jeg med at købe den i hard cover, da soft cover ikke var tilgængelig. Det fortryder jeg måske lidt nu, men jeg er sindssygt glad for bogen, hard cover til trods!
Alle billederne i hendes tre bøger er taget af fotografen Luisa Brimble, som inspirerer mig så meget.
Altså, gode ting i brød, ikke? I en salatbog. Jeg elsker det. Hetty’s definition af salat er bredere end de flestes og har revolutioneret måden jeg tænker på salater.
Hetty kommer oprindeligt fra Sydney, men bor nu i New York, og I kan følge hende på instagram her. Anbefaler alle hendes kogebøger, men Family er specielt god. Jeg vil lave så mange af opskrifterne fra denne bog!
Anna Jones – A modern way to cook
Jeg blev anbefalet Anna Jones til et møde for nogle måneder tilbage, og gik straks hjem og bestilte en af hendes kogebøger. Hun kommer fra London og har arbejdet med Jamie Oliver i en lang årrække. Hun har i alt udgivet tre vegetariske kogebøger, hvor A modern way to cook er nummer to i rækken.
Bogen indeholder enkle opskrifter, der både egner sig til hverdag og gæstemad. Opskrifterne er delt op efter, hvor lang tid det tager at lave de forskellige retter, og der er kapitler med titler fra “in the time it takes to set the table” til det mere krævende, men stadig enkle “investment cooking”.
Denne curry med kokos lime og tamarind har jeg tænkt jeg skal lave, når det bliver koldt igen. Anna Jones er generelt fortaler for rene, ærlige råvarer og masser af grøntsager uden at være fanatisk og hendes opskrifter er så appetitlige.
Her fortæller hun om, hvordan hun altid bliver skuffet, når hun bestiller nachos, og det er så sandt! Man får altid sådan en tør skål tortillachips med gummiost og en kedelig guac. Hvorfor ikke gå all in på lækker topping og give nachos den kærlighed de fortjener? Skal lave den her næste gang vi får gæster på besøg.
Et godt tip i forhold til engelske kogebøger er at købe dem brugt på Amazon. Denne her fik jeg hjem for 100kr inklusiv forsendelse, men så skal man så også være ok med, at den måske skal have lidt tape i hjørnet.
Alison Roman – Dining in
Jeg er blevet helt vild med Alison Roman. Hendes video’er på youtube giver mig lyst til at skrive fanmails og prøve at blive venner med hende. Det er et ægte venindecrush!
Alison Roman bor i New York og arbejder for NYT cooking og hendes tilgang til madlavning minder meget om min. Gode råvarer, mad der smager fantastisk og ellers ikke så meget pis. Dining In er ikke en 100% vegetarisk kogebog, men opskrifterne med kød er undtagelser.
Jeg har sat masser af post its i bogen her og glæder mig til svampesæsonen starter rigtigt, så jeg kan lave denne opskrift… André og jeg skal på årets første svampetur i morgen, og se om vi kan finde lidt sommerkantareller og Karl Johan. Fingers crossed!
Alison Romans sprog er legende og personligt, og man kan virkelig mærke hende gennem bogen. Hun kommer med masser af køkkentricks og opskrifterne er pædagogisk sat op og enkle for alle at lave. Anbefaler! Der kommer snart en ny kogebog fra hende med titlen “Nothing Fancy”, hun kan et eller andet med kogebogstitler.
Alice Hart – The new vegetarian
Denne bog af Alice Hart bladrede jeg lidt i i Kunst og Køkkentøjs bogafdeling og blev meget inspireret. Jeg elsker omslaget og måden titlen er trykt på stofindbindingen. Måske er det bare designeren i mig, der taler her. 🙂
Den kostede et svimlende beløb af 375kr, så jeg satte den pænt tilbage på hylden og gik hjem og fandt den brugt i perfekt stand på Amazon UK for 90 kr (ja, undskyld til Kunst og Køkkentøj, men det var lidt mere budgetvenligt for mig).
Det er en bog propfyldt med næringsrige opskrifter (som jeg godt nok ikke har lavet nogle af endnu). Men bogen er inspirerende at bladre i (hvilket jeg til gengæld har gjort meget!), og der er opskrifter til enhver anledning.
Kogebogen er ret teksttung, hvilket jeg godt kan blive lidt overvældet af, og mange opskrifter er uden billeder. Jeg synes, det er ærgerligt, når kogebøger ikke har gode billeder af alle opskrifterne i bogen. Det virker som om, man har presset ekstra opskrifter ind, frem for at redigere og fokusere. Jeg tror aldrig, jeg har lavet en opskrift uden at have set et billede af retten. Jeg spiser i høj grad med øjnene, og vil hellere have en kogebog med færre opskrifter end en teksttung mursten. De billeder der er i bogen (og der er trods alt masser af dem) er dog utroligt smukke.
Nu lød det som om jeg kritiserer bogen her mere end jeg anbefaler den, men misforstå mig ej. Den er absolut værd at købe hjem, der er masser af grøn inspiration at hente!
Du kan følge Alice Hart på instagram her: @alicehartcooks.
René Redzepi & David Zilber – The Noma Guide to Fermentation
Denne her har du nok set før, det er nemlig Nomas kogebog om fermentering, der kom ud for et års tid siden. Den er så smukt sat op og virkelig pædagogisk både i tekst og billeder. Hvis du er interesseret i at lære mere om fermentering er denne bog et must have!
Afsnittet om kombucha er det jeg har brugt mest. Citronverbena-, Æble- og Ahornsirupkombuchaen er mine favoritter. Nu er det efterhånden nogle måneder siden jeg har brygget kombucha sidst, men jeg er begyndt at få lidt blod på tanden igen.
Hele bogen er bygget op med letlæselig tekst og tydelige billeder af alle trin i de forskellige fermenteringsprocesser. Ud fra et rent designperspektiv er denne bog en kæmpe inspiration for mig, den er så fejlfrit og stramt sat op.
Kombucha sirup’en som er beskrevet herover er måske min favorit fra kogebogen her. Hvis man har kombucha tilovers, som er blevet for eddike-agtigt, kan man koge det ind til en tyktflydende syrligt sød sirup, som vi har brugt som balsamico herhjemme. SÅ LÆKKERT.
Julia Tuvesson – Plåtmat (Grönt i en långpanna)
Jeg har nævnt Julia Tuvesson på instagram nogle gange, hun er nemlig min primære inspiration for at starte Vegetarisk Hverdag! Jeg har fulgt hendes instagram og blog siden hun startede i 2015, og hendes tilgang til mad er så no bullshit på den mest inspirerende måde. Meget lig det mad jeg selv laver her på domænet. Elsker mennesker, der inspirerer på en personlig og jordnær måde og får en til at føle at “det kan jeg måske også?”.
Nu har vi faktisk mødtes nogle gange over både frokost og vin, og skal måske arbejde lidt sammen til efteråret(!). Det er den primære årsag til, hvorfor jeg elsker instagram så meget. At venindecrushes godt kan blive til venskaber på sigt er så sindssygt fint.
Julia udgav sin første kogebog Plåtmat sidste år, og den er helt genial. Den indeholder vegetarisk mad som du laver på en bageplade i ovnen, så det kræver minimalt arbejde og opvask. Tænderne løber i vand over alle opskrifter, for de har den der perfekte kombination af comfy, friskt og sovset. Køb når du er i Sverige, du kommer ikke til at fortryde det!
Til efteråret kommer Julias anden bog “Käka Grönt!”, og den tegner til at bliver mindst lige så fantastisk, så hold øje med den.
Tove Nilsson – Ägg
Her er en anden svensk kogebog, som jeg er super glad for. En hel bog om æg! Verdens måske bedste råvare? Det er ikke en ren vegetarisk kogebog, men der er masser af vegetariske opskrifter, og opskrifter som nemt kan justeres.
Jeg fik den af André i fødselsdagsgave et år, og elsker både æstetikken og indholdet i bogen. En vigtig kombo!
Høns! De er så sjove. Elsker høns. Når jeg får det der hus på landet, jeg drømmer om, vil jeg købe høns som noget af det første, jeg gør (det var en side note).
Hvis du kan finde bogen her, anbefaler jeg den varmt. Den er både teknisk i forhold til, hvordan man tilbereder æg på masser af forskellige måder, men også propfyldt med lækre opskrifter som bibimbap, æggeburgere og andre gode ting.
Hugh Fearnley-Whittingstall – River cottage, Veg everyday
Sidste favorit er min måske ældste vegetariske kogebog af manden, der startede mit vegetariske eventyr. Det var nemlig, da jeg så River Cottage programmerne for måske 10 år siden, at jeg fik øjnene op for dyrevelfærd, og begyndte at tænke over, hvad det egentlig var, jeg købte i supermarkedets køledisk. Hugh Fearnley-Whittingstall har lagt grunden for min tilgang til mad. Jeg synes, det er ok at spise præcis, hvad man har lyst til, men man skal vide, hvad det er man spiser og være bevidst om konsekvenserne af produktionen. Det er ikke ok at tage skyklapper på, specielt når det kommer til fødevareproduktion, der involverer dyr.
Veg Everyday er en fantastisk kogebog, som jeg bruger jævnligt. Der er en opskrift på en lasagne med svampe og kål, som jeg elsker, og uanset hvilken lasagne jeg laver, bruger jeg Hugh’s perfekte bechamelopskrift fra bogen her.
Denne her Corner shop spanakopitta har jeg også lavet en del gange og den er goood. Ekstra gode kogebøger er kendetegnede ved, at jeg har sat masser af post it’s i.
Bogen er fyldt med både krydrede retter, salater med spændende dressinger og comfy mad med masser af ost og sovs. Repræsentativ for en skøn varieret kost med andre ord. Anbefaler den varmt.
Blev du inspireret?
Det håber jeg! Og så håber jeg, at du nyder sommeren og får kigget nogle af de gamle opskrifter igennem, nu hvor der ikke kommer noget nyt her over sommeren. 🙂
Den næste bog jeg satser på at klikke hjem er Indian-ish af Priya Krishna fyldt med indiske opskrifter med et twist. Venter småt utålmodigt til den falder lidt i pris, den er nemlig udkommet i år.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Fabelagtigt og inspirerende indlæg – jeg er også vild med Anna Jones, Alison Roman, Hetty McKinnon og min Hugh FW’s Veg er også loaded med post-its 😉 Kan også anbefale hans Refried Beans på fladbrød (med lidt ekstra spidskommen & koriander). Skal have testet din lasagne-anbefaling! Jeg har McKinnon’s Neighbourhood – virkelig dejlig godnatlæsning, men uoverskuelige ingredienslister, når man har to små børn. Måske skal jeg prøve Family…. Har i øvrigt Ottolenghis Simple på ønskesedlen.
Er i øvrigt vildt glad for at have opdaget din blog – jeg var meget begejstret for Pop de Provence (bager også meget) og de fine illustrationer og laver stadig ruggrøden med blåbær og appelsin 😉
Mange tak for al den gode inspiration og fortsatgod opskrifts-lyst!
Tak for din dejlige kommentar! Den er da skøn at gå på weekend med. Det er så hyggeligt at høre, at Pop de Provence stadig lever lidt derude. Jeg eelsker refried beans. Og fladbrød for den sags skyld, så det kan sagtens være jeg skal prøve den opskrift! Rigtig god weekend og dejligt at du følger med her. Kh Camilla